DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bozanın faydaları nelerdir?

Bozanın faydaları nelerdir?

Eskiden kış gecelerinde sokaklarda bozacılar olurdu. Gece sokakta bir ses yankılanırdı: “Bozaaaaaaaaaaaa!” diye. Kış soğuğunda, sıcak sobanın başında bozanın tadı da bir başka gelirdi insana. Boza Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş geleneksel bir içecek. İçeriği mısır, buğday, arpa, darı, pirinç ve yulaftan oluşan boza, içildiğinde insana hoş bir tat vermesinin yanında demir, fosfor, A, B1,

Eskiden kış gecelerinde sokaklarda bozacılar olurdu. Gece sokakta bir ses yankılanırdı: “Bozaaaaaaaaaaaa!” diye. Kış soğuğunda, sıcak sobanın başında bozanın tadı da bir başka gelirdi insana. Boza Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş geleneksel bir içecek. İçeriği mısır, buğday, arpa, darı, pirinç ve yulaftan oluşan boza, içildiğinde insana hoş bir tat vermesinin yanında demir, fosfor, A, B1, B2 ve E vitaminleri bakımından zengin olduğu için sağlığa da son derece faydalıdır. Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmeyi başarabilen bozanın faydaları nelerdir? Bir bakalım.

Bozanın faydaları nelerdir?

*Boza öksürüğü şıp diye keser. Özellikle kış aylarında yaşanan solunum yolları enfeksiyonları ve daha çok öksürük için doğal bir şifa kaynağıdır.*Boza içeriğindeki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır. Özellikle çocuklarda bronşları rahatlatıp balgam çıkarmayı kolaylaştırır. Kısaca solunum yollarını rahatlatır ve inatçı öksürükleri bile birkaç gün içinde tamamen ortadan kaldırabilir.*Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde anne sütünü arttırdığı bilinen boza, yeni doğan bebeği de olumlu etkiler. Çünkü anne sütünden bebeğe mineral ve vitaminler aktarılır, bunlarda bebeğin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Özellikle anne ve bebeğin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarına bozanın katkısı çoktur.*Sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır. Bozanın içeriğinde asitlerde bulunur ancak bu asitler zararsız asitlerdir. Bu asitler midenin asitliğini normal seviyede tutar, dengesini sağlar. Böylece midenin yorulmasını engellen boza, hazmı da kolaylaştırır ve bağırsakları da temizler*Boza kanserle mücadelede de etkilidir. Yapısında vücut direncinin artması için gerekli olan vitamin, mineral ve bol miktarda antioksidanı barındırdığından bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücut direncini arttırarak kanser riskini azaltır.*Yine yapısındaki zengin vitamin ve minerallerden dolayı çocukların kemik yapılarını güçlendirme özelliğine sahiptir. Ayrıca yaşlılık dahil her dönemde döneminde ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarına karşı kemik sağlığını korur.Bozanın içerdiği bol miktarda B vitamini vücut yorgunluğuna iyi gelir. Özellikle sporcuların bu nedenle bolca boza tükettiği bilinmektedir. Hamile bayanlar doğumdan önce ve sonra boza içerse  kaybettikleri gücü geri kazanırlar.*Bozanın içindeki B vitamini sadece fiziksel vücut yorgunluğuna değil ayrıca zihinsel yorgunluğa da iyi gelir.  Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı özelliği olan boza, yorulmuş ve yıpranmış sinirleri onararak stresle mücadelede önemli rol oynar.İçerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller sayesinde boza cilt ve saç sağlığı üzerinde de etkilidir. Kuru ciltlerin nemlendirerek döküntüleri önler, cildi yumuşatır, cilde sağlıklı, canlı ve parlak bir görünüş kazandırır.