DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Brexit yüzünden İskoçyalılar bağımsız, İngilizler Alman olmak istiyor

Brexit yüzünden İskoçyalılar bağımsız, İngilizler Alman olmak istiyor

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabet, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile ilgili kanuna (Brexit) onay verdi. Böylelikle İngiltere Başbakanı Theresa May’ın bu ayın sonuna kadar çıkış beyanını Brüksel’e iletmesinin önü açılmış oldu. Ancak iki önemli sorun var. Brexit’i istemeyen İngilizler Alman vatandaşlığına geçiyor, İskoçyalılar ise bağımsızlık peşinde. İskoçya Hükümeti Brexit müzakereleri başlamadan bağımsızlığını referanduma götürmek istiyor. Hükümetin

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabet, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile ilgili kanuna (Brexit) onay verdi. Böylelikle İngiltere Başbakanı Theresa May’ın bu ayın sonuna kadar çıkış beyanını Brüksel’e iletmesinin önü açılmış oldu. Ancak iki önemli sorun var. Brexit’i istemeyen İngilizler Alman vatandaşlığına geçiyor, İskoçyalılar ise bağımsızlık peşinde.

İskoçya Hükümeti Brexit müzakereleri başlamadan bağımsızlığını referanduma götürmek istiyor. Hükümetin başındaki isim olan Nicola Sturgeon, önümüzdeki hafta İskoçya Meclisi’nden buna imkan sağlayacak bir oylama isteyecek.

İskoçya Bölgesel Hükümeti’nin oylamasından çıkan sonucu bağlayıcı değil. Bu yüzden de İngiltere Başbakanı May, Brexit müzakerelerinden sonra referandum için yeşil ışık yakmayı uygun buluyor.

İSKOÇYA BREXİT REFERANDUMUNDAN ÖNCE BAĞIMSIZ OLMAK İSTİYOR

Ancak Sturgeon referandum konusunda kararlı görünüyor ve “Nasıl bir yol seçeceğimize bir karar vermeliyiz. Sert bir Brexit mi olacak, yoksa bağımsız mı olacağız, bunun kararını İskoçyalılar vermeli” şeklinde konuştu. Sturgeon bu yüzden 2018 sonbaharı ile 2019 başlarında halkoylamasına gidilmesini istiyor.

İNGİLTERE DİLE GETİRİLEN REFERANDUM TARİHİNE KARŞI

Ne var ki, İngiltere yönetimi bu yöndeki bir talebi sert dille geri çeviriyor ve bu tarz bir referandumu olabilecek en kötü zamanda gerçekleşen, ekonomiyi büyük ölçüde belirsizliğe sevk edecek bölücü bir hareket olarak nitelendiriyor. İngiltere yönetimi İskoç bölgesel hükümetinden referandum yerine iç işlerini daha iyi idare etmek için uğraş vermesini istiyor.

İskoç hükümeti ise bu suçlamaları itibara almıyor ve Londra hükümetinin İskoçya’nın taleplerine bir santimetre dahi yaklaşmadığını öne sürüyor. İskoç hükümeti, İngiltere’den İskoçya’nın Avrupa iç pazarında bırakılmasını istiyor.

İSKOÇYA BİR KEZ DAHA BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU DÜZENLEMİŞTİ

İskoçya, 2014 yılında da bağımsızlık için referandua gitmişti. Ancak o zamanki referandumda halkın çoğunluğu ayrılmaya karşı çıkmıştı. Brexit referandumundan sonra ise ayrılmak isteyen hükümet partisi SNP’nin bağımsızlık ümidi bir kez daha güçlendi. Hükümet yetkilileri her gün ayrılma konusunu gündeme taşıyor. Anketler ayrılıkçıların sayısını hala yetersiz gösterdiği için Sturgeon bugüne kadar somut adım atmaktan kaçınıyordu.

ALMANYALI İNGİLİZLER İNGİLTERE VATANDAŞLIĞINI BIRAKIYOR

Almanya’da yaşayan ve AB ülkesinde yaşamak isteyen İngilizlerin işi ise İskoçlardan daha kolay. Özellikle Almanya’nın büyük şehirlerinde yaşayan İngilizlerde Almanya vatandaşlığına geçenlerin sayısı artıyor. Geçen yıl Alman vatandaşlığına geçen İngilizlerin sayısı 480 olarak kayıtlara geçti.Trend devam ettiğini büyük şehirlerden gelen bilgiler teyit ediyor. Örneğin Frankfurt’ta yılın ilk iki ayında 43 İngiliz Alman vatandaşı olmuş. Yine Hamburg’da mart ayının başına kadar 99 kişi, Berlin’de ise 24 kişi Almanya vatandaşlığına geçmiş.

Almanya’da 106 bin İngiliz yaşıyor ve bu insanlar için sınırsız çifte vatandaşlık mümkün. Buna rağmen İngiltere vatandaşlığını bırakan İngilizler Alman pasaportu ile AB üyeliğinin yararlarından faydalanmak istiyor.