DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bugün en uzun gün yaşanacak! 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

Bugün en uzun gün yaşanacak! 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

Yaz mevsiminin başlangıcı sayılan 21 Haziran, Kuzey yarımküresi en uzun gün, en kısa geceyi yaşayacak. Peki dünyada en uzun gün ve en kısa günler hangileridir? 21 Haziran yaz gün dönümü nedir? 21 Haziran’da neler olur?

Dünyanın Kuzey Yarımküresi en uzun günü ve en kısa günü hangi aralıklarda yaşar?  Dünyanın güneş etrafında dönmesiyle Kuzey Yarımküre de güneşin dünyaya en uzak ve en dik geldiği belirli tarihler vardır. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.Yaz gün dönümü 21 Haziran’da güneş ışıkları Yengeç Dönencesi’ne dik gelmektedir. Bu yüzden yıl içerisindeki ‘en kısa gölge’ oluşacak. Dolayısıyla Kuzey Yarımküresi en uzun günü yaşarken, Güney Yarımküresi en kısa günü yaşar. 21 Haziran’ın en güzel yanı bu olsa gerek… ekinoks-gun-donumu-en uzunİşte Mevsimlerin Başlangıç ve Bitiş tarihleri ile süreleriİlk Bahar Mevsimi 21 Mart – 21 Haziran 92 Gün 20 Saat 59 DakikaYaz Mevsimi 21 Haziran – 23 Eylül 93 “ 14 “ 13 “Son Bahar Mevsimi 23 Eylül – 21 Aralık 89 “ 18 “ 35 “Kış Mevsimi 21 Aralık – 21 Mart 89 “ 00 “ 02 “ 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri olarak adlandırılır. 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.Ekinoks Nedir? (ılım,gece-gündüz eşitliği)Ekinoks, gece-gündüz eşitliği olarak adlandırılır. Güneşin yıllık hareketi sırasında, yılda iki kez güneş ışınları Dünyayı ikiye bölen paralel olan Ekvator’’a dik bir şekilde düşmektedir. Yani Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.ekinoks-mart-eylul-en uzunBu iki önemli tarih ise 21 Mart ve de 23 Eylül tarihleridir. 21 Mart Kuzey Yarımküre’nin ilkbaharı, Güney Yarımküre’nin sonbaharıyken, 23 Eylül ise Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır.

Bugün en uzun gün yaşanacak! 21 Haziran yaz gündönümü nedir?

21 HAZİRAN(Yaz Gündönümü)

*21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’de yılda bir kez dik geldiği andır.*Kuzey Yarımkürede en uzun gündüz yaşanır.*Kuzey Yarımkürede yaz mevsiminin, Güney Yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır.*Güney Yarımkürede en uzun gece yaşanır.*21 Haziran’dan itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.*Gölge boyları uzamaya başlar.*Kuzey kutup bölgesi sürekli aydınlık olur.*21 Haziran bazı ülkelerde yazın ve kışın tam ortası olarak kabul edilir. 

21 ARALIK

*21 Aralık Kuzey Yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır.*Güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik bir şekilde gelir.*Kuzey Yarımkürede en uzun gece yaşanırken, Güney Yarımkürede en uzun gündüz yaşanmaktadır.*Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler uzamaya, Güney Yarımkürede kısalmaya başlar.*Kuzey kutup bölgesi sürekli karanlıkta olur. 

21 MART

*Bu gün,Ekinoks (gece-gündüz eşitliği) tarihi olarak adlandırılır.*Güneş Işınları Ekvator’a dik bir açı ile düşer.*Kuzey Yarımkürede ilkbahar mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir.*Güney Yarımkürede ise sonbahar başlangıcıdır.*21 Mart’tan itibaren geceler, gündüzlerden uzun olur.*21 Mart’ta Güneş, her iki kutup noktasında görülür.*Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 ay boyunca gündüzün başlangıcı olarak kabul edilir. 

23 EYLÜL

*Kuzey Yarımkürede sonbahar, Güney Yarımkürede ise ilkbahar mevsiminin başlangıcını işaret eder.*Bu tarih, Ekinoks (gece-gündüz eşitliği) tarihi olarak adlandırılır.*Işınlar, Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer.*23 Eylül’den itibaren geceler, gündüzlerden uzun olur.*23 Eylül’de Güneş, her iki kutup noktasında görülür.