DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bulaşık makinesinde ne yıkanır ne yıkanmaz?

Bulaşık makinesinde ne yıkanır ne yıkanmaz?

Bulaşık makinesi iyi ki hayatımıza girdi dediğimiz ev araçlarındandır. Özellikle kalabalık misafirler sonrası ona olan minnetimiz daha da artar. Bir kere alıştık mı onu kullanmaya, bir tabak bir kaşığı bile elde yıkamak zor gelir. Bulaşık makinesi hayatımızın bu kadar önemli bir yerinde bulunuyorken onu doğru kullanmak lazım. Diğer bir deyişle bulaşık makinesinde ne yıkanır ne

Bulaşık makinesi iyi ki hayatımıza girdi dediğimiz ev araçlarındandır. Özellikle kalabalık misafirler sonrası ona olan minnetimiz daha da artar. Bir kere alıştık mı onu kullanmaya, bir tabak bir kaşığı bile elde yıkamak zor gelir. Bulaşık makinesi hayatımızın bu kadar önemli bir yerinde bulunuyorken onu doğru kullanmak lazım. Diğer bir deyişle bulaşık makinesinde ne yıkanır ne yıkanmaz iyi bilmek lazım.Mutfaktaki bazı eşyaların daha uzun ömürlü olabilmeleri için elde yıkanmaları gerekir. Özellikle bazı mutfak eşyaları bulaşık makinesinde yıkandığında ömürleri ciddi olarak kısalır.

Bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken eşyalar nelerdir?

Ahşap mutfak eşyaları: Bulaşık makinesinin yıkama sırasındaki sıcaklığı kesme tahtası, tahta kaşık ve tahta spatula gibi ahşap gereçlere zarar verebilir. Tahtalar matlaşabilir, yamulup deforme olabilir. Bu nedenle ahşap mutfak gereçlerimizi elde yıkamamız sağlıklı olacaktır.Alüminyum mutfak Gereçleri: Alüminyum malzemeler bulaşık makinesinde yıkandığında renkleri değişeceğinden elde yıkanmaları gerekmektedir.bulasik-makineAntika Yemek Takımları: Antika takımların üzerindeki altın yaldızlar ve el boyamaları bulaşık makinesinin sıcağı ve deterjanı ile çıkabilir. Bu yüzden bunların asla bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekmektedir.Teflon tava ve tencereler: Teflon tava ve tencereleri çok kullanmamızın nedeni yapışmaz yüzeye sahip olmasıdır. Pişirilen yiyecekleri yapıştırmadan ve artık bırakmadan pişirebilen teflonlar bulaşık makinesine koyulduğunda bu özelliklerini kaybederler. Bu yüzden teflonların elle yıkanması gerekmektedir.Dökme demir tava ve tencereler: Herkesin bildiği gibi demir suya maruz kaldığında paslanır. Demir döküm tavalar suyla temaslarında hemen paslanmasa da bulaşık makinesine koyulduğunda paslanma riski artar ve ömürleri kısalır.Plastik saklama kapları: Bu kaplar her ne kadar bulaşık makinesinde yıkanabilir uyarılarıyla satılsalar da yine de riske girmemek gerek. Çünkü plastik yüksek ısıya maruz kaldığında ortaya zararlı kimyasallar çıkar. Bu yüzden plastik mutfak gereçlerinin elde yıkanması gerekmektedir.Şef Bıçakları: Eğer bulaşık makinanızda, bıçaklar için yatay bir raf yoksa, dikey olarak kutuya yerleştireceğiniz bıçaklar, bulaşık makinasının plastiğini keserek makineye zarar verebilir. Bunu önlemek için, yatay rafı olmayan bulaşık makinalarında keskin şef bıçaklarının yıkanmaması daha sağlıklıdır.Kristaller: Kristal çok hassas bir malzeme olduğu için bulaşık makinesinde kırılıp, matlaşabilir. Eğer kristalin bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olduğu kullanma kılavuzunda özellikle belirtilmemişse, kristallerinizi mutlaka elde yıkayın.