DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bulgur hakkında bilinmeyenler! Bulgurun faydaları

Bulgur hakkında bilinmeyenler! Bulgurun faydaları

Türk insanının sofralarında yüzyıllardır yer alan bulgur, pirincin yaygınlaşmasıyla biraz fakir yiyeceği gibi algılanmaya başlamıştır. Tabii ki bunun tek sebebi bulgurun daha ucuz olmasıdır. Bulgur, tarihi kaynaklar incelendiğinde Roma ve İsrail kaynaklarında geçmekte, Cengiz Han’ın Moğol orduları tarafından erzak olarak kullanıldığı görülmekte hatta İncil’de bile bulgurdan bahsedilmektedir. Peki afiyetle yediğimiz bu besinin sağlığımız için ne

Türk insanının sofralarında yüzyıllardır yer alan bulgur, pirincin yaygınlaşmasıyla biraz fakir yiyeceği gibi algılanmaya başlamıştır. Tabii ki bunun tek sebebi bulgurun daha ucuz olmasıdır. Bulgur, tarihi kaynaklar incelendiğinde Roma ve İsrail kaynaklarında geçmekte, Cengiz Han’ın Moğol orduları tarafından erzak olarak kullanıldığı görülmekte hatta İncil’de bile bulgurdan bahsedilmektedir. Peki afiyetle yediğimiz bu besinin sağlığımız için ne gibi faydaları olduğunu biliyor muyuz? Bulgur hakkında bilinmeyenler!Bulgurun faydaları, yazımızda.

Bulgur nasıl yapılır?bulgur-hazirlama

Buğday ayıklanır, yıkanır, üzerini biraz aşan su ile kaynatılır. Suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir, böylece kaynarken suya geçen vitaminler tekrar geri döner. Bulgur daha sonra kurutulur. Biraz nemlendirip bulgur değirmenlerinde çeşitli iriliklerde öğütülür. Farklı ölçülerdeki eleklerden geçirilerek boyutlarına göre gruplara ayrılır.  Çok ince boyutlu olanlar, çiğ köfte, içli köfte, kısır vb. için ayrılır. Daha iri taneli olanlar pilavlık olarak ayrılır. Bu arada hatırlatalım, bulgurun kepeklerinden ayrılması, undaki gibi besin değeri kaybına neden olmaz. Çünkü kaynarken kabuktaki bütün besin değerleri bulgur tarafından emilmiş olur, kepekte(kabuk) pek vitamin kalmaz.

Bulgurun faydaları nelerdir?

Bulgur, tahıl grubu beslenme pramidinin tabanında yer alır ve sağlıklı beslenme için vazgeçilmez gıdalarından biridir. Sadece su ve buğdayla hazırlansa da protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından çok zengindir. Bulguru değerli yapan bir diğer özellik de karbonhidrat değerinin düşük olmasıdır.

  • Kan şekerini yükseltmez.
  • Şeker hastalarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
  • B vitamini deposudur.
  • Kilo aldırmaz.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
  • Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
  • İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.
  • İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.

Bulgur ve pirinci karşılaştıralım:   bulgur-pirinc

Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein değerlerinin pirince göre daha yüksek olduğunu belirtiyor. Yapılan bir araştırmaya göre bulgur, pirinçten 4 kat fazla kalsiyum, 4 kat fazla demir, 2 kat daha fazla protein barındırıyor.Araştırmada, 100 gram pirinç ve bulgurun karşılaştırması yapılmış buna göre:Bulgurda 350, pirinçte ise 360 kalori enerji bulunuyor.Protein açısından, bulgurda 12,5 gram, pirinçte 6,7 gram protein bulunmakta.Kalsiyum miktarı pirinçte 10 miligram buna karşılık, bulgurda 40 miligram kalsiyum bulunuyor.Pirinçte; 0.9 miligram demir, 0,08 miligram B1 vitamini, 0,03 miligram B2 vitamini, 1,6 miligram niasin bulunuyor. Bulgurda ise 3,5 miligram demir, 0,4 miligram B1 vitamini, 0,04 miligram B2 vitamini ve 4,3 miligram da niasin bulunmakta.