DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bursa, Alman şehri Darmstadt’ı kardeşlikten reddetti

Bursa, Alman şehri Darmstadt’ı kardeşlikten reddetti

Bursa, Almanya’nın Darmstadt şehriyle olan kardeş şehir ilişkisine son verdi. Gelişmeyi dolaylı yollardan öğrenen Darmstadt Büyükşehir Belediye Başkanı Jochen Partsch (Yeşiller), kararın anlaşılamaz olduğunu söyledi. Bursa Belediyesi’nin gerekçesi ise Almanya ile Türkiye arasında referandum etkinliklerinden dolayı patlak veren gerginlik. Hessen eyaletinin başkenti olan Darmstadt yıllardır bu şehir ile kardeş şehirdi ve bu ilişkinin kurulması Hessen

Bursa, Almanya’nın Darmstadt şehriyle olan kardeş şehir ilişkisine son verdi. Gelişmeyi dolaylı yollardan öğrenen Darmstadt Büyükşehir Belediye Başkanı Jochen Partsch (Yeşiller), kararın anlaşılamaz olduğunu söyledi. Bursa Belediyesi’nin gerekçesi ise Almanya ile Türkiye arasında referandum etkinliklerinden dolayı patlak veren gerginlik.

Hessen eyaletinin başkenti olan Darmstadt yıllardır bu şehir ile kardeş şehirdi ve bu ilişkinin kurulması Hessen eyaleti için çok önemli idi. Darmstadt Büyükşehir Belediye Başkanı Partsch’ı en çok hayal kırıklığına uğratan konu ise anlaşmanın feshedildiğinin kendisine doğrudan söylenmemiş olması. Bursa Belediyesi, internet sayfasında iki şehir arasındaki ilişkilerin sonlandırıldığını belirtmekle yetinmiş.

BURSA BELEDİYESİ, FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMADAN VE HABER VERMEDEN İLİŞKİLERİ SONLANDIRMIŞ

Partsch’ın anlattığına göre internetteki bildiriden önce bir soru veya fikir alışverişi olmamış. Belediye başkanı her iki tarafta da eleştirel gözle bakılan durumlar olsa bile partnerler arasında bir fikir alışverişi olması gerektiğini söyledi ve bu beklentilerinin yerine gelmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.

HESSEN ORTAKLIĞIN DEVAMINDA ISRARLI

Hessen Başbakanı Volker Bouffier de (CDU) gelişmeden dolayı üzgün. İrtibatın özellikle kriz zamanlarında koparılmaması gerektiğine işaret eden başbakan, eyalet olarak Bursa bölgesi ile ortaklık içinde olmak istediklerini ifade etti. Eyaletin Avrupa Bakanı Lucia Puttrich de (CDU) geçtiğimiz günlerde Bursa Valisi İzzettin Küçük ile görüşmüş ve iki ülke arasındaki gerilime rağmen ortaklığın devam ettirilmesini istemişti.

ERMENİ SOYKIRMI KARARI VE FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ GEREKÇE GÖSTERİLMİŞ

Geçtiğimiz yıllarda iki şehir arasındaki işbirliğinden dolayı çok sayıda karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmişti. En son ilişkilerin sağlamlaştırılması için Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirilecekti. Bu yüzden Partsch mevkidaşlarına kararlarını bir kez daha gözden geçirmeleri için ricada bulunacağını söyledi.

Bursa’nın ilişkieri sonlandıran bildirisinde Alman Meclisi’nin Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak tanımasına ve Alman hükümetinin Fethullah Gülen cemaatinin mensuplarını Türkiye’ye teslim etmemesine de değiniyor.