DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bir kişinin öldüğü cami saldırısı aydınlandı

Bir kişinin öldüğü cami saldırısı aydınlandı

İsviçre’nin Zürih kentinden Gana kökenli bir İsviçre vatandaşı bir camide namaz kılan üç Somaliliyi yaraladıktan sonra intihar etti. Gencin kısa bir süre önce de bir arkadaşını öldürdüğünü ortaya çıktı. Polise göre genç komplo teorileri içeren gizli ilimlere meraklıydı.

İsviçre’nin Zürih kentinde 24 yaşında bir genç camide namaz kılan üç kişiyi vurduktan sonra intihar etti. Namaz kılarken vurularak yaralanan 30, 35 ve 56 yaşlarındaki Somalililer ise ağır yaralı olmakla birlikte hayati tehlikeyi atlattı. Polise göre cami saldırısı terör eylemi değil, aksine cinnet eylemi sonucunda gerçekleşti.

TERÖR GEÇMİŞİ YOK, KAYITLARDA BİSİKLET HIRSIZI OLARAK GEÇİYOR

Gana kökenli İsviçreli gencin ülkedeki en büyük camide namaz kılan çok sayıdaki insanın üzerine neden ateş açtığı henüz tam olarak bilinmiyor. Savcı Francoise Stadelmann, cami saldırısının arkasında terör eylemi olduğunu düşünmüyor. Stadelmann’a göre genç komplo teorileri içeren gizli ilimlere merak salarak böyle bir saldırıyı gerçekleştirmiş olabilir. Gencin saldırıdan önce ‘Ülkemizi terk edin’ diyerek bağırdığı yönündeki tanık iddiaları ise polis tarafından doğrulanmadı.Cami saldırısı gerçekleştirdikten sonra intihar eden gencin ismi bu zamana kadar sadece bisiklet hırsızlığından dolayı polis kayıtlarına geçmiş. Ancak polis geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen bir cinayet olayından da bu gencin sorumlu olabileceğinden yola çıkıyor. Pazar günü bir adam Zürih’teki bir oyun parkında aldığı çok sayıda bıçak yarası sonucu hayatını kaybetmişti.

EN YAKIN ARKADAŞINI BIÇAKLAYARAK ÖLDÜRDÜĞÜ ANLAŞILDI

Bu cinayetin ardından Zürih polisi DNA izlerine ulaştığı faili aramak için yoğun bir faaliyete girişmişti. Bu faaliyet kapsamında intihar eden gencin evine de gelen polis aramaları esnasında şüphelinin gizli ilimlere merak saldığı sonucuna vardı. Bu tespitten kısa bir süre sonra polis camide sıkılan kurşunlardan haberdar oldu. Polisin edindiği bilgilere göre katil genç ile bıçakladığı Şilili kişi çok yakın arkadaştı.

GEÇEN HAFTA İŞİNDEN AYRILMIŞ

Saldırganın psikolojik sorunlarının olup olmadığı bilinmiyor. Ancak polisin verdiği bilgiye göre saldırı anında kullandığı silah ruhsatlı idi. Satış görevlisi olan genç geçen cuma işinden ayrılmış.Zürih’te yaşayan Somalili Müslümanlar ise şokta. Cami saldırısı ile ilgili açıklamada bulunan kültür derneğinin başkanı Başir Gobdon, “Bundan sonra ne olacak, kendimizi nasıl koruyacağız bilemiyoruz” şeklinde konuştu.Cami saldırısı akşam 17:30 sularında gerçekleşti. Polis, saldırıdan haberdan olur olmaz büyük çaplı bir opersyon başlattı. Ağır silahlarla ve polis köpekleriyle saldırganın peşine düşen polis gencin cesedine camiye 300 metre uzaklıktaki Gessner köprüsü yakınlarında ulaştı. Faili tespit eden polis soruşturmayı durdurdu.

CAMİ SALDIRISI SOMALİLİ MÜSLÜMANLAR ŞOKA SOKTU

Somalililerin yaralandığı cami eskiden Araplar tarafından kullanılıyordu. Daha sonra özellikle Somalililerin uğrak yeri olan İslam Merkezi’ne Eritreli ve Kuzey Afrikalı Müslümanlar da namaz kılmak için geliyor. Polis, çalışmalarını tamamladıktan sonra camiyi mühürleyerek giriş çıkışlara kapadı ve bölgeden ayrıldı. Caminin tekrar ne zaman ibadete açılacağına ilişkin bilgi henüz yok.İsviçre’deki bu saldırı ilk değil. Geçtiğimiz aylarda da birden fazla camiye saldırıda bulunulmuştu. İsviçre medyasında ise son aylarda camilerin Müslümanları radikalleştirdiğine dair çok sayıda haber çıkmıştı.İsviçre’de geçtiğimiz aylarda yolculuk esnasında bir trene silahlı saldırı düzenlenmişti. Bu terör saldırısının ardından halktaki terör korkusu artmıştı. Bu yüzden camiye saldırıda bulunan gencin de terör örgütü IŞİD’in bir militanı olabileceği üzerinde durulmuştu.