DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çavuşoğlu: “Erdoğan ve Putin görüşebilir”

Çavuşoğlu: “Erdoğan ve Putin görüşebilir”

34. Bakanlar Konseyi görüşmeleri başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Soçi kentinde Rus mevkiadşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin ile telefonda vardıkları anlaşma kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan kritik buluşma…Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Soçi’ye giden Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesi, Rusya ile Türkiye’nin yaşadığı uçak krizinden sonra Türkiye’nin Rusya’ya gerçekleştirdiği ilk üst düzey ziyaret olma özelliği taşıyor.34. Bakanlar Konseyi kapsamında Soçi’de Lavrov ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Erdoğan ve Putin görüşmesine dair şu açıklamayı yaptı. Çavuşoğlu, “Putin ve Erdoğan Soçi’de Ağustos ayında görüşebilir” dedi.Rus Otel’de yapılan 36 dakikalık görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov’a davet edildiği için teşekkür etti.

“LAVROV: “İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİNDE DOĞRU TONU VERECEKTİR”

Basına açıklama yapan Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vladimir Putin’e mektup göndermesine değinerek, Çavuşoğlu ile bir araya geldiğine memnun olduğunu belirtti.Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme için, “Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi için doğru tonu yakalamamızda yardımcı olacağını umuyorum” diye konuştu.

“ERDOĞAN VE PUTİN SOÇİ’DE GÖRÜŞEBİLİR”

Görüşmenin ardından konuşan Mevlüt Çavuşoğlu mektup konusuna değinerek,  “Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi.” diye konuştu.

“ANKARA MOSKOVA İLE KOORDİNASYON SAĞLAYACAK”

Görüşmenin verimli geçtiğini kaydeden Çavuşoğlu, Suriye’deki siyasi çözüm için Rusya ve Türkiye’nin bir arada çalışması gerektiğini vurguladı. Ankara ve Moskova’nın koordinasyon içerisinde olması gerektiğini belirtti.Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G-20 zirvesinden önce Ağustos ayında Soçi’de görüşebileceklerini belirtti.Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkan bölümler:-Bu 7 aylık süreçte Rusya hakkında olumsuz kararlara katılmayan tek ülke biz olduk.-Rusya-Türkiye arasında teröre karşı ortak çalışma önem kazanıyor.-Rus vatandaşlara vizesiz seyahati kaldırmadık.-Azerbaycan ve Kazakistan, Türkiye-Rusya ilişkisinin normalleşme sürecinde önemli role sahip.-Türkiye, IŞİD ve El Nusra Cephesi’ni terör örgütü olarak görüyor. Ankara IŞİD’le doğrudan mücadele ediyor, bu nedenle de teröristlerin hedefi oluyor.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Sergey Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmesinden hemen önce Kremlin’den açıklama geldi.Kremlin’in açıklamasında, “Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin normalleşmesi için bir ay veya daha fazla süre yoğun ikili temaslar olacak” ifadeleri yer aldı.