DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çavuşoğlu’ndan Hamas Açıklaması: “Öyle bir şart yok”

Çavuşoğlu’ndan Hamas Açıklaması: “Öyle bir şart yok”

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin düzelmesi için yürütülen görüşmelere yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, iki ülke arası anlaşma olup olmayacağı İsrail’in tavrına bağlı olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında ‘Mavi Marmara’ olayı olarak adlandırılan 9 Türk gemicinin de hayatını kaybettiği  Gazze insani yardım filosu saldırısı sonrası bozulan ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin İsrail ile ilişkisini değerlendirdi. Çavuşoğlu, İsrail konusunda, “Bizim şartlarımız son derece sarihtir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman ilişkileri normalleştiririz” diye konuştu.Ankara’da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun o açıklamaları:İnsani yardımlarının engelsiz bir şekilde Gazze ve Filistin’e ulaştırılması gerektiğine değinen Dışişleri Bakanı, “Gazze üzerindeki ambargoların kaldırılması gerekiyor. Bizim şartlarımız bellidir. Bunlar yerine getirildiği zaman büyükelçimizi gönderir ve gerekli adımları atarız.Burada yaşayan kardeşlerimiz son derece zor şartlar altında yaşıyor.Tüm bunları detaylı bir şekilde görüşüyoruz.” dedi.

“İsrail’in tavrına bağlı”

Önümüzdeki dönemde anlaşmaya varılıp varılmayacağı ile ilgili,  “Bu tabi ki İsrail’in tavrına,atacağı adıma bağlıdır.Bizim şartlarımız karmaşık değil. Özür isteğimiz gibi bunlar da yerine getirilirse anlaşma sağlanır” diye konuştu.

Çavuşoğlu’ndan Hamas Açıklaması: “Öyle bir şart yok”

İsrail ve Türkiye ilişkilerinde tek pürüz olarak nitelendirilen Hamas ile ilgili konuştu.“Hamas’ın bir problem olduğunu düşünmüyorum. Hamas olmadan kalıcı bir barış olmayacağını İsrail de kabulleniyor.Hamas ile olan temasımız gizli saklı değil. Hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı değil. Bizim Hamas’la temaslarımız devam edecek ama İsrail’le ilişkilerimizin düzelmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da.” dedi.

“Kritik toplantı 26 Haziran’da”

Türkiye ve İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için son toplantı kamuoyuna açık olmayan bir yerde gerçekleşeceği bekleniyor. Haaretz Gazetesi, ilişkilerin pazar günü karara bağlanacağını yazmıştı. Türkiye ve İsrail arasındaki tek pürüz olan ‘Hamas’ın İstanbul’daki bürosunun kapatılma talebinin çözülmesi için 26 Haziran’da son bir görüşme yapılması bekleniyor. İsrail’li yetkililer görüşmelerde “Hamas’ı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu sebeple herhangi bir üyesinin Türkiye’de bulunmasının kabul edilemeyeceğini” söylemişti.

Mavi Marmara Olayı Nedir? Gazze Filosu Saldırısı Hakkında Bilgi

31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisi, İsrail ablukasındaki Gazze’ye insani yardım malzemeleri götürmek üzere yola çıktığında İsrail ordusu tarafından baskına uğraması ve aralarında 9 Türk’ün öldürülmesi sonucu Türkiye ve İsrail ilişkilerinin zedelenmesidir.