DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cem Özdemir başbakan adaylığı seçimlerinde zorlandı

Cem Özdemir başbakan adaylığı seçimlerinde zorlandı

Almanya’daki federal meclis seçimi yaklaşırken Yeşiller başbakan adaylarını seçti. Partinin adayları Cem Özdemir ile Katrin- Göring Eckardt. Her iki politikacı da partinin Hıristiyan Demokratlarla koalisyona sıcak bakan kanadından geliyor. Partinin aynı zamanda genel başkanı olan Özdemir’in başbakan adaylığını kazanması ise kolay olmadı. Almanya bütün partiler gibi federal meclis seçimlerine hazırlanan Yeşiller, başbakan adaylarını seçti. Partinin

Almanya’daki federal meclis seçimi yaklaşırken Yeşiller başbakan adaylarını seçti. Partinin adayları Cem Özdemir ile Katrin- Göring Eckardt. Her iki politikacı da partinin Hıristiyan Demokratlarla koalisyona sıcak bakan kanadından geliyor. Partinin aynı zamanda genel başkanı olan Özdemir’in başbakan adaylığını kazanması ise kolay olmadı.

Almanya bütün partiler gibi federal meclis seçimlerine hazırlanan Yeşiller, başbakan adaylarını seçti. Partinin başbakan adayları genel başkan Cem Özdemir ile parti grubu başkanı Katrin- Göring Eckardt. Her iki politikacı da partinin reel politik yanlısı kanadından (Realo) geldiği için Almanya çapında Hıristiyan Demokratlarla (CDU/CSU) koalisyon kurmaya sıcak bakıyor.Bu iki politikacı dışında Schleswig-Holstein Çevre Bakanı Robert Habeck ile Yeşiller’in federal meclisteki parti grubu başkanı Anton Hofreiter de başbakanlık için aday adayı olmuştu. Partide kadın kotası olduğundan dolayı Göring-Eckardt tek kadın aday olarak zaten gösterilmişti. Bu yüzden erkekler iki kez adaylık için yaışmış oldu.

CEM ÖZDEMİR İÇİN ADAYLIĞI ALMAK KOLAY OLMADI

Oylama sonucunda Göring-Eckardt yüzde 70,63’lük bir oy oranıyla adaylığa net bir şekilde seçildi. Özdemir erkeklerde oyların yüzde 35,96’sını alarak adaylığı zorlukla ele geçirdi. Habeck ise Cem Özdemir’den sadece 75 daha az oy aldı ve 34,74’lük bir oranla adaylığı kıl payı kaçırdı. Partinin daha sol kanadını teşkil eden ‘Fundi’ grubundan Hofreiter ise oyların yüzde 26,19’u ile yetinerek adaylığı kaybetti.

ÜYELERİN YÜZDE 59’U OYLAMAYA KATILDI

Oylamaya 61 bin parti üyesinin yüzde 59’u katıldı. Habeck çok az oyla yarışı kaybetmesine rağmen sonuca itiraz etmedi ve yeniden sayım istemedi.Yeşiller, başbakan adayını seçerken genelde sol ve reel politika kanatları arasındaki dengeyi korumaya çalışmaları ile biliniyorlar. Ancak 2013 yılında bu denge politikasının işe yaramadığı orftaya çıkmıştı.

ÖZDEMİR KENDİ KANADINDAN UZAKLAŞIYOR

Özdemir ise her ne kadar başbakan adayı seçilse de partinin genel başkanı olmasına rağmen oylamada zorlukla başarılı olabildi. Özdemirin reel politika çizgsini takip eden parti üyelerinin oranı yüzde 70’i buluyor. Bu grubun yarısının Habeck’i seçmesi ise Özdemir’in kendi kanadı içindeki etkinliğinin zayıfladığı anlamına geliyor. Özdemir, Ermenilerin Türkler tarafından soykırıma tabi tutulduğunu Federal Meclis’e kabul ettiren kişi olarak biliniyor ve bu yüzden oylamaya evet diyen Türk milletvekilleri gibi Türk kamuoyunun önemli bir kesimi tarafından tepkiyle karşılanıyor.