DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cep telefonlarına öyle bir özellik geliyor ki…

Cep telefonlarına öyle bir özellik geliyor ki…

Son günlerde yapılan çalışmalar sonrasında cep telefonlarının özel bir kağıt sayesinde damlatılan kandan hastalıkların tespitinin yapılabileceği görüldü. Hastaneye gitmeden teşhis koyma dönemi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE), sonuçlanan yazılımla, cep telefonları özel bir kağıt üzerine damlatılan kan ile hastalık teşhişi yapılabileceğini iddia ediyor. İYTE Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız ve diğer

Son günlerde yapılan çalışmalar sonrasında cep telefonlarının özel bir kağıt sayesinde damlatılan kandan hastalıkların tespitinin yapılabileceği görüldü.

Hastaneye gitmeden teşhis koyma dönemi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE), sonuçlanan yazılımla, cep telefonları özel bir kağıt üzerine damlatılan kan ile hastalık teşhişi yapılabileceğini iddia ediyor. İYTE Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız ve diğer ekibi ile birlikte yaptıkları ‘BİORGB’ projesinde kan tahlili sayesinde tüm hastalıklar her an kontrol edilebilecek, hem zaman kaybı oluşmayacak hem de düşük maliyetle teşhis konulabilecek.Yrd. Doç. Dr. Yıldız, “Tahlilin yapılması için tıbbi cihaza ve eğitilmiş personele ihtiyaç var. Hepsinin maliyeti var. En önemlisi hasta olup olmadığını anlamak için belirli bir süre gerekiyor. Salgın hastalık gibi durumlarda bu uzun süre tehlikeli olabiliyor. Şöyle bir test geliştirmeyi hedefledik; hasta geldiğinde kan alınsın, hekim onu bir kağıt platform üzerine damlatsın, çeşitli reaksiyonlardan sonra fotoğrafını çeksin ve projemizde geliştirilen mobil telefon uygulamasıyla sonucu alabilsin.” dedi.