DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Chia tohumu nedir, faydaları ve zararları nelerdir?

Chia tohumu nedir, faydaları ve zararları nelerdir?

Chia kelime anlamı olarak Maya dilinde enerji demektir. Chianın  Aztek ve Mayaların dayanıklılık sırrı, enerji ve kuvvetli yapılarının gizemli kaynağı olduğu söylenir. 2015’in öne çıkan tahıllarından biridir. Doğal bir omega-3 kaynağı olan Chia tohumu mutfaklarımızda yeni yeni yer buluyor. Chia tohumu lif, mineral, protein deposu olduğu için birçok alanda tercih edilmeye başladı. Chia tohumu ile

Chia kelime anlamı olarak Maya dilinde enerji demektir. Chianın  Aztek ve Mayaların dayanıklılık sırrı, enerji ve kuvvetli yapılarının gizemli kaynağı olduğu söylenir. 2015’in öne çıkan tahıllarından biridir. Doğal bir omega-3 kaynağı olan Chia tohumu mutfaklarımızda yeni yeni yer buluyor. Chia tohumu lif, mineral, protein deposu olduğu için birçok alanda tercih edilmeye başladı. Chia tohumu ile hazırlanan gıdalar tokluk hissi verdiği için chia diyet listeleri için aranan besin olmaya aday.Chia özellikle gluten içermemesi, yüksek lifli yapısı, kaliteli bir protein ve aminoasit kaynağı olması ve yine birçok mineral bakımından da zengin bir tahıl olması ile öne çıkıyor. Chia çekirdeği salatalar, yumurtalı yiyecekler ve pudingler gibi birçok yemek çeşidi içinde kullanılabildiğinden geniş bir kullanım alanına sahip.

Chia tohumunun faydaları:        chia_

*Chia tohumunda çok yüksek miktarda omega 3 bulunur. Bundan dolayı kullanan kişiye yüksek oranda enerji verir.*Chia tohumu, ağrılara çok iyi geldiğinden bir nevi ağrı kesici gibidir. Özellikle de eklem ağrılarında kullanılabilir.*Bağırsakları temizleyerek vücutta detoks etkisi yapar.* Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan chia  tohumunun kalp ve damar hastalıklarını önleme etkisi vardır.*Yüksek miktarda life sahip olan chia tohumu kan şekerini düzenler.*Chia tohumları metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda yağsız kas kütlesini artırır. Zengin besinli gıdalardan biridir, ancak kalorisi düşüktür. Yani, chia tohumu kilo kaybı ve kilo kontrol programları için kullanılır.* Chia tohumlarının sağlığa en önemli faydalarından biri de beynin işlevini iyileştirmede yardımcı olmasıdır. İçeriğindeki esansiyel yağ asitleri, verimli sinir iletimini destekler.*Chia tohumunun içeriğinde ki Omega-3, yağ asitleri, vitamin A, vitamin D, E vitamini ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin, daha iyi emilimi için gereklidir.

 Chia tohumunun zararları:

Alerjik Reaksiyonlar: Chia tohumu bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eğer hardal ve hardal tohumuna karşı alerjiniz varsa, muhtemelen chia tohumuna da alerjiniz vardır. Bu durumda chia tohumunu tüketmemeniz en iyisidir. Alerjik reaksiyon belirtileri  gözlerde sulanma, bulantı, kusma, deri döküntüleri, ürtiker, nefes darlığı, ağız şişmesi, boğaz şişmesi olarak sıralanabilir. Bu belirtiler görüldüğünde hızlıca tedbir alınmazsa ölümle sonuçlanabilir.Bağımlılık Riski: Chia tohumları bağımlılık yapabilir.İlaç Etkileşimleri: Chia tohumu bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Eğer tansiyon ve diyabet tedavisi için ilaç alıyorsanız chia tohumunu tüketmemelisiniz.Prostat Kanseri: Chia tohumu araştırmalara göre prostat kanserine neden olabilmektedir.Yüksek Trigliserit: Metabolizmasında trigliserit ile ilgili bir sorunu olanlar chia kullanmamalıdır. Çünkü chia’nın trigliserit oranı çok yüksektir.Gebelik Sorunları: Hamile bayanlar chia tüketmemelidir.Şişkinlik: Chia tohumunun en yaygın yan etkilerinden biri şişkinlik ve gaz problemidir.