DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çiğ tüketmemiz gereken besinler ve çiğ tüketmemizi gerektiren sebepler

Çiğ tüketmemiz gereken besinler ve çiğ tüketmemizi gerektiren sebepler

Günlük tükettiğimiz besinleri bazıları çiğ bazıları da pişmiş olarak tüketilmelidir. Mesela günde 5 porsiyon çiğ sebze ya da meyve tüketimi kanser türlerini önemli ölçüde yok ediyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizin güçlenmesine vücut direncimizin yükselmesine neden oluyor. Bunun yanında sağlık açısından, bazı besinlerin de özellikle pişirilerek tüketilmesi gerekiyor. Çünkü pişme işlemi esnasında içerisindeki besin değerleri iyice

Günlük tükettiğimiz besinleri bazıları çiğ bazıları da pişmiş olarak tüketilmelidir. Mesela günde 5 porsiyon çiğ sebze ya da meyve tüketimi kanser türlerini önemli ölçüde yok ediyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizin güçlenmesine vücut direncimizin yükselmesine neden oluyor. Bunun yanında sağlık açısından, bazı besinlerin de özellikle pişirilerek tüketilmesi gerekiyor. Çünkü pişme işlemi esnasında içerisindeki besin değerleri iyice yükseliyor. Örnek olarak domatesin yüksek ısıda pişirilip ketçap, kavanoz salça gibi yiyeceklere dönüştürülmesi vücutta kanseri önlemede fayda sağlıyor. Çiğ sebze ve meyve tüketimi aynı zamanda bu besinlerin kendi tatlarını ve içlerindeki besin değerlerini de korumalarını sağlıyor. Örneğin çilek, portakal, kayısı vb. yiyecekleri yüksek ısıda pişirmek içeriğindeki mineral ve vitaminlerin kaybolmasına neden oluyor. Öte yandan besinleri çiğ olarak yemek kalori alımını en aza indiriyor. Çiğ yenilen besinler pişirme sırasında kullanılan yağ, tuz, şeker gibi maddelerden hiçbiriyle birleşmediğinden bu besinler kendi doğallığını koruyor ve içerisindeki enzimlerin olduğu gibi katıksız bir şekilde vücudumuza alınmasını sağlıyorlar. İşte çiğ tüketmemiz gereken besinler ve çiğ tüketmemizi gerektiren sebepler…Kuruyemişler: Kuruyemişler çiğ tüketildiklerinde hem kolesterolü dengeliyorlar, hem de kişinin kalp rahatsızlıklarından korunmasına yardımcı oluyorlar.

Lahanagiller (Karnabahar, Brüksel lahanası, vb.):

İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan lahanagiller, pişirildiklerinde içlerinde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller kaybolur. Bu yüzden mümkünse çiğ tüketilmelidirler.Brokoli: Brokolinin içinde ”myrosinase” adı verilen kanser hastalığını önleyici çok güçlü bir enzim bulunur. Fakat brokoli pişirilip yendiği zaman myrosinase enzimi etkisini kaybediyor. Bu yüzden brokoli yiyeceğiniz zaman mümkünse çiğ olarak tüketmeniz öneriliyor.Maydanoz ve biber:Maydanoz ve biber, zengin C vitamini kaynaklarıdır. Isıya maruz kaldığında C vitamininin yapısı bozulduğundan bu besinler mutlaka çiğ tüketilmelidir.Kakao:Kakaoyu, çikolata şeklinde yediğimizde işlem görmüş halde olduğundan, aslında bütün besin değerini kaybetmiş hatta yoğun miktarda şeker ve yağ içermiş oluyor. Kakaoyu çikolatada  yemek yerine saf halde tüketirsek hem çikolatayla aldığımız mutluluk hormonundan çok daha fazlasını  almış olur hem de daha sağlıklı bir besin tüketmiş oluruz.Sarımsak:Bazılarımıza göre tadı ve kokusu kötü gelse de sarımsak da mutlaka çiğ tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır. Sarımsağın içerisinde bol miktarda ”allicin” maddesi bulunur. Alicin metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olan bir maddedir.Kayısı:Kayısı; kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir mineralleri açısından en zengin meyvelerdendir. Reçel yapılırken ya da başka işlemler için pişirildiğinde içeriğindeki bunca yararlı mineral ve enzim kaybolmaktadır. Kayısıyı da çiğ tüketmek en sağlıklı tüketim şeklidir.Çilek:Çiğ tüketmemiz gereken besinlerden biri de çilektir. Çileğin içerisinde yoğun bulunan C vitamininin, suda pişirilme gibi bir işlem gördüğünde yapısı bozulacağından çileğin de çiğ tüketilmesi gerekmektedir.