DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cilt Kuruluğu Kabusunuz Olmasın

Cilt Kuruluğu Kabusunuz Olmasın

Sağlıklı bir cilt esnek olur; canlı ve parlak görünür. Cildimiz bu sağlıklı görünümü dengeli yağ ve nem oranıyla kazanmaktadır. Yağlı ciltlerden şikayet edenlerin yanında cilt kuruluğu yaşayanların oranı da oldukça fazla.  Cilt kuruluğu çevresel faktörlerden kaynaklandığı gibi fizyolojik sebeplerden de kaynaklanabilmektedir. Yazımızda cilt kuruluğunun sebeplerini ve kuru cilt bakımıyla ilgi neler yapılabileceğini ele aldık. Cilt

Sağlıklı bir cilt esnek olur; canlı ve parlak görünür. Cildimiz bu sağlıklı görünümü dengeli yağ ve nem oranıyla kazanmaktadır. Yağlı ciltlerden şikayet edenlerin yanında cilt kuruluğu yaşayanların oranı da oldukça fazla.  Cilt kuruluğu çevresel faktörlerden kaynaklandığı gibi fizyolojik sebeplerden de kaynaklanabilmektedir. Yazımızda cilt kuruluğunun sebeplerini ve kuru cilt bakımıyla ilgi neler yapılabileceğini ele aldık.

Cilt Kuruluğuna Sebep Olan Faktörler

Güneş: Güneşin sıcağı cildi kurutmaktadır fakat cilde asıl zararı güneşin ultraviyole ışınları vermektedir.  Bu ışınlar özellikle cildin elastik yapısını bozmakta ve kırışıklıklara yol açmaktadır.Soğuk Hava: Cildimiz özellikle kışın kurur çünkü soğuk ve kuru ortamda nem kaybolur. Benzer cilt kuruluğu sıcak fakat nemsiz bölgelerde de görülmektedir.  sicak-banyo-dusSabunlar ve Deterjanlar: Özellikle sert sabun, şampuan ve deterjanlar ciltteki nemi ve yağı tamamen kurutur. Antibakteriyel sabunlara özellikle dikkat etmek gerekir.Sıcak banyo ve duş: Sabun ve şampuanların yanında sık sık banyo yapmak veya duş almak da, cildinizi kurutur. Suyu klorlu olan havuzlarda sık yüzmek de cildinizi kurutur.Isıtma sistemleri: Klimalar, gazlı sobalar, kaloriferler, odun sobaları vb. ısı kaynakları cildinizi ayrıca solunum yollarınızı kurutur. Bu yüzden ortamı nemlendirmek gerekir.Tiroit bezi bozuklukları: Tiroit bezinin düzensiz çalışması kuru cilt oluşumunda etkilidir.Sedef: Ölü cilt hücrelerinin kalın bir tabaka oluşturduğu bir cilt rahatsızlığıdır ve cildin kuruyup sertleşmesine yol açar.

Cilt Kuruluğunu Önleme Yolları

Cildinizin her zaman nemli ve sağlıklı görünmesi için bazı öneriler:Su Tüketiminizi ArttırınTaze ve canlı bir cilt için günde en iki litre (sekiz bardak) su tüketmek gereklidir. Su vücudu dolayısıyla da cildi toksinlerden arındırmakta, cilde nem ve esneklik kazandırmaktadır. Bunun için kaynak suyu içmek en iyisidir, maden sularından da tüketebilirsiniz.Taze Meyve ve Sebze Yiyinsebze-suyuBeslenmede taze sebze meyve tüketimi genel sağlık açısından gerekli görülmektedir. Çünkü taze sebze ve meyveler bol miktarda vitamin, mineral ve su içermektedir. Sebze ve meyveler pişirildiğinde veya işlendiğinde cildinizi besleyen ve nem oranını dengeleyen bu ögeler kaybolacaktır. Bu yüzden sağlıklı bir cilt için taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Eğer bu tüketimi artıramıyorsanız taze sıkılmış meyve suyu hatta sebze suyu tüketmeyi deneyebilirsiniz.Omega 3 İçeren Gıdalar TüketinOmega 3 yağları cilt hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Vücudunuzda yağ asidi eksikliği varsa özellikle ellerinizdeki kurulukla bu kendini gösterir. Omega 3 oranınızı artırmak için özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa gibi bu yağı içeren balık türlerini tüketebilirsiniz. Bunları tüketemezseniz ilaç takviyesi almanız gerekebilir.İşlenmiş Gıdalar, Şeker ve Unla Vedalaşınislenmis-gidalarŞeker türleri, rafine unlar ve gıdalar cilt için zararlı olan maddeler içermektedir. Vücut sağlığı açısından da zararlı olan bu maddeleri minimum oranda tüketmek gerekir. İşlenmiş gıdalara gelince; bunların içerisine özellikle raf ömrünü uzatmak amacıyla kimyasal içerikli katkılar ve koruyucular koyulmaktadır. Bu maddelerin toksik özellikleri vardır, cilde ve tüm vücuda zararlıdırlar. Sağlıklı bir cilt için işlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmanızı, endüstriyel beslenme tarzından uzak durmanızı tavsiye ederiz.Son Olarak:Özellikle kuruluğun arttığı dönemlerde nemlendirici ve besleyici krem kullanın. Bu kremin cildiye hekiminizin tavsiye ettiği bir ürün olması çok daha iyi olacaktır. Ayrıca haftalık cilt bakımı yani peeling yapmak da sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardım edecektir.