DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çin Devlet Başkanı’ndan flaş açıklama!

Çin Devlet Başkanı’ndan flaş açıklama!

Futbolda son döneme yaptığı rekor transferler ile gündeme gelen Çin kulüplerine devletin en üst makamından sert bir uyarı geldi. Çin kulüpler son 2 sezonda yıldız futbolcuları şişirilmiş rekor ücretlerle kadrolarına katıyor. Transferler başlarda futbol yaşantılarının sonlarındaki isimlerle başladı ancak artık genç yıldızlar da ödenen yüksek ücretlerle sıkıntısız bir şekilde transfer edilebiliyor. Bunlardan bazıları Oscar, Alex Texeira,

Futbolda son döneme yaptığı rekor transferler ile gündeme gelen Çin kulüplerine devletin en üst makamından sert bir uyarı geldi.

Çin kulüpler son 2 sezonda yıldız futbolcuları şişirilmiş rekor ücretlerle kadrolarına katıyor. Transferler başlarda futbol yaşantılarının sonlarındaki isimlerle başladı ancak artık genç yıldızlar da ödenen yüksek ücretlerle sıkıntısız bir şekilde transfer edilebiliyor. Bunlardan bazıları Oscar, Alex Texeira, Axel Witsel gibi isimler.Milli futbolculardan Burak Yılmaz, 8 milyon Euro bonservis bedeliyle Beijing Guoan’a transfer olurken Ersan Adem Gülüm ise 7 milyon Euro bonservis bedeliyle Hebei China Fortune’a transfer olarak Çin Ligi’nin yolunu tutan isimler arasında.Chelsea’den Shangai SIPG kulübüne transfer olan Oscar yıllık 20 milyon dolar kazanacak. Öte yandan Boca Juniors’tan Shanghai Shenhua’a transfer olan Carlos Tevez ise 42 milyon dolar ile dünyanın en çok kazanan ismi oldu.

“Kulüpler paraları adeta yaktılar”

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping rekor ücretlerle yapılan transferlerin ardından kulüplerin harcamalarına dikkat çekti. Önümüzdeki yıllarda ülkenin futbolda bir süper güç olmasını isteyen Başkan bu rağmen bazı sert uyarılarda bulundu.  Hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada kulüplerin paralarını yaktığını dile getirdi.

“Kurallara uymayanlar ligden ihraç edilecek”

Son 1 yılda 4 kez Asya transfer rekorunu kırmayı başaran kulüplerin, Çin futbola herhangi bir katkısı olmadığını söyleyen sözcü “Kulüplerin transfer harcamaları kısıtlanacak. Akıl dışı yatırımlara son vereceğiz. Kurallara uymayan kulüpleri de ligden ihraç edeceğiz” ifadelerini kullandı.Ayrıca transfer harcamalarına bazı sınırlamaların getireleceği de paylaşıldı. Ancak sınırlamaların ne zaman başlayacağı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Çin’de profesyonel futbol

1994 yılında Jia-A Ligi ülkede kurulan ilk profesyonel futbol ligi olma özelliğini taşıyordu. 10 yıl sonra bu lig yerine Çin Süper Lig’i getirildi. 12 takımla başlayan mücadele şu anda 16 takımla devam ediyor. Yeni ligin kağıt üzerinde futbola getirdiği bazı kriterler söz konusu: Profesyonel yönetim, finansal yeterlilik ve altyapı. Fakat geçen yıllar içinde Çin futbolu bu kriterleri yerine getirme konusunda çok zorlandı.Uzun yıllar boyunca Çin futbolunun en büyük sorunu bahis ve şikenin yaygın bir şekilde görülmesiydi. 1994 yılından itibaren özel girişimler futbola destek vermeye çalışsa da futboldaki yozlaşmışlık onların bu ilgilerinden kısa sürede vazgeçmelerine neden oldu. 2006-07 arasında yapıldığı belirlenen şikelerden dolayı birçok kulüp ve futbol adamı hapis cezasına çarptırıldı. Bunların içinde Çin Futbol Federasyonu eski başkanı Nan Yong da yer aldı.