DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çin tuzu (MSG) nedir, zararları nelerdir?

Çin tuzu (MSG) nedir, zararları nelerdir?

Çin tuzu (MSG), diğer adıyla mono sodyum glutamat . Asya Kıtasında bol miktarda kullanılan lezzet arttırıcı bir maddedir. MSG insan vücudunda ve bir çok gıda maddesinde proteinin yapı taşı olan amino asit şeklinde bulunur. Normal şartlarda insan vücudunda üretilir bu yüzden dışarından alınmasına gerek yoktur. Mono sodyum glutamat doğal haliyle domates, brokoli, parmesan peyniri, istiridye,

Çin tuzu (MSG), diğer adıyla mono sodyum glutamat . Asya Kıtasında bol miktarda kullanılan lezzet arttırıcı bir maddedir. MSG insan vücudunda ve bir çok gıda maddesinde proteinin yapı taşı olan amino asit şeklinde bulunur. Normal şartlarda insan vücudunda üretilir bu yüzden dışarından alınmasına gerek yoktur. Mono sodyum glutamat doğal haliyle domates, brokoli, parmesan peyniri, istiridye, midye, soya, ceviz, patates, mantar ve çeşitli yosunlu bitkilerde bulunmaktadırÇin tuzu vücutta ne iş yapar:Beyindeki temel uyarıcıların mediyatörüdür.İdrak etme,Öğrenme,Hafıza dahil beyinin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde etkilidir.Çin halkı bu tuzu 3 farklı şekliyle kullanır. Çin de yaygın olarak kullanılsa da, Çinli yetkililer bu tuzun günde 6 gr dan fazla kullanılmasının zararlı olduğunu belirtmektedirler. 

Çin Tuzunun Zararları

MSG’ nin insan sağlığına çok ciddi zararları vardır. MSG’ ler piyasada satılan hazır çorbalarda, cipslerde, msgbisküvilerde, hazır et suyu tabletlerde, dondurmalarda, krakerlerde, salata soslarında, renkli yoğurtlarda, hazır köfte harçlarında, dönerlerde, hamburgerlerde ve daha birçok gıdada kullanılmaktadır. Ülkemizde de kullanımı her geçen gün artmaktadır.**Bu katkı maddesi hangi yiyeceğe koyulursa o yiyecek tüketildiğinde beyin onu lezzetli olarak algılar. Ve sürekli onu tüketmek ister. Kısacası bu madde bağımlılık yapmaktadır.**MSG nörotoksin özellik göstermektedir. Sinir hücrelerine ve merkezi sinir sistemine çok ciddi zararlar verir.** Aizheimer, parkinson ve huntington, sar (epilepsi) gibi sinir sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir.**Ayrıca vücutta aşırı yağ birikimi, doyma metabolizmasında bozukluklar, obezite, büyüme hormonu baskılanması, retinal bozulmalar, pankreas hasarı, insülin seviyesinde artış ve buna bağlı olarak da diyabete( şeker hastalığına) neden olmaktadır.**Karaciğer ve böbreklerde de ciddi ve onarılması güç tahribatlara yol açmaktadır.**Ayrıca bu tehlikeli katkı maddesi plasenta zarından bebeğin kanına geçebilmekte ve aynı tahribatları anne karnındaki bebekte de yapmaktadır.**Çocuklarda erken yaşlarda birçok hastalığın ve anormalliğin görülmesi bu tehlikeli katkı maddelerinin yüzündendir.**Tansiyon hastalıklarına neden olabilmektedir.**Mide ve bağırsak sorunlarına neden olmaktadır.**Çocukların ergenliğe erken yaşta girmesinin nedenlerindendir.**Özellikle çocukların ve hamile bayanların bu maddeyi kullanma konusunda çok çok dikkatli olması gerekmektedir.