DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuğumuza sofra görgü kurallarını ne zaman ve nasıl öğretmeliyiz?

Çocuğumuza sofra görgü kurallarını ne zaman ve nasıl öğretmeliyiz?

Görgü kuralları, çocuğunuzun sosyal yönlerini, kendini kontrol etme becerisini geliştiren kurallardır. Aynı zamanda çocuğunuzun ileriki yaşlarında ona kolaylık sağlayacak beceriler kazanmasını da sağlar. Ancak en çok merak edilen konu çocuğumuza sofra görgü kurallarını ne zaman ve nasıl öğreteceğimizdir. Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Faydalı olması temennisiyle… 3-5 yaş aralığındaki çocuklar için sofra görgü kuralları

Görgü kuralları, çocuğunuzun sosyal yönlerini, kendini kontrol etme becerisini geliştiren kurallardır. Aynı zamanda çocuğunuzun ileriki yaşlarında ona kolaylık sağlayacak beceriler kazanmasını da sağlar. Ancak en çok merak edilen konu çocuğumuza sofra görgü kurallarını ne zaman ve nasıl öğreteceğimizdir. Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Faydalı olması temennisiyle…

3-5 yaş aralığındaki çocuklar için sofra görgü kuralları

Bu yaş grubundaki çocuklara sofrada lütfen ve teşekkür ederim sözlerini ne zaman ve nasıl kullanacaklarını öğretebilirsiniz. Bu görgü kurallarını erken öğrenmeleri ileride uygun olmayan sözleri kullanmalarının önüne geçecek ve yanlış davranışlar kazanmamalarını sağlayacaktır.Çocuğunuza bu yaş döneminde;*İlk olarak masaya  oturduğunda 10- 15 dakika boyunca sakince durmasını,* Sofrada herkesi yemek yemeye hazır olana kadar beklemesini,*Sofra kurulumuna yardımcı olmayı,*Uygun peçete, çatal ve kaşık kullanımını,*Yiyeceklerini ağzı kapalı olarak çiğnemesini,*Ağzında lokma varken konuşmamayı,*Su veya bir yiyecek isterken kibarca ve uygun kelimelerle söylemesini ( patates istiyorum yerine patatesi verebilir misin? gibi)*Yemekler için “iğrenç”,’’ hiç sevmem’’gibi sözcükler kullanmak yerine “çok sevdiğim bir yemek değil.’’gibi sözler kullanmasını öğretebilirsiniz.

 6- 7 yaş döneminde sofra görgü kuralları

*Bu yaş dönemindeki çocuklara bıçak kullanımını (tavuğa bıçağını batırmak yerine,bıçağı ileri geri hareket ettirmesi gerektiğini veya büyük parçaları eli ile yemek yerine bıçakla parçaladıktan sonra lokma lokma yemeyi) öğretebilirsiniz.*Sunulan yemek hakkında olumsuz yorum yapmamaya özen göstermesini,*Tadını sevmediği bu yüzden yiyemeyeceği bir yiyeceği nasıl ortadan kaldıracağını ( çatal ile ısırık aldıysa yiyeceğini çatalından tabağına geri koyması gerektiğini ya da ağzında çiğnedi  ise göstermeden peçeteye çıkarması gerektiğini ) öğretebilirsiniz.*Yemek süresince sohbet etmemeyi,*Yemeği hazırlayan kişiye mutlaka teşekkür etmesi gerektiğini öğretebilirsiniz.

8 -10 yaş döneminde sofra görgü kuralları

*Bu yaş arlığındaki çocuklara İyi bir ev sahibi nasıl olunacağını  (misafire içecek/yiyecek ikram etmek, arkadaşı yemeden kendisinin yememesi gerektiğini) öğretebilirsiniz.*Yemek sofrasında cep telefonu veya tabletin olmamasını,*Yemek zamanlarının ailede ya da toplum içinde sosyal bir olgu olduğunu,*Gerektiğinde yemek servisi yapmayı ( kendi kaşığı yerine servis kaşığı kullanmak vb.), yiyecekleri iletme (ekmek isteyen birine eliyle bir dilim vermek yerine, ekmek sepetini uzatmak vb.) öğretebilirsiniz.