DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuğuna My friend Cayla alanlar parçalayıp çöpe atsın!

Çocuğuna My friend Cayla alanlar parçalayıp çöpe atsın!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dış istihbarat servisi BND’nin müttefik ülkeleri neden dinlediği konusunda hesap vermeye çalışadursun, Almanya bambaşka bir casusluk tehlikesini konuşuyor. Tehlikenin adı bir oyuncak bebek olan My friend Cayla. Ancak bu bebek kesinlikle sırada bir oyuncak bebek değil.Birkaç yıldan bu yana piyasada olan bu oyuncak bebek, baştan ayağa teknoloji ile donatılmış ve internet

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dış istihbarat servisi BND’nin müttefik ülkeleri neden dinlediği konusunda hesap vermeye çalışadursun, Almanya bambaşka bir casusluk tehlikesini konuşuyor. Tehlikenin adı bir oyuncak bebek olan My friend Cayla. Ancak bu bebek kesinlikle sırada bir oyuncak bebek değil.Birkaç yıldan bu yana piyasada olan bu oyuncak bebek, baştan ayağa teknoloji ile donatılmış ve internet bağlantılı olduğundan dolayı da çocukların bütün sorularına cevap verebiliyor. Dünyanın en büyük hayvanından yunusların hızına kadar birçok soruyu cevaplayan, hatta çocuklarla kısa konuşmalar yapabilen bu bebek çok seviliyor.

BLUETOOTH ÜZERİNDEN İNTERNETE BAĞLANIYOR

Tehlike bunun neresinde diye sorabilirsiniz. Zaten kimse de bu sarı saçlı, mavi gözlü bebeği casusluk yapsın diye satmıyor. Sorun oyuncak bebeğin bu donanımı ile aynı zamanda yasal olmayan bir yayın istasyonu özelliğine sahip olması. My friend Cayla internet bağlantısı olmayan bir oyuncak ancak, ancak Bluetooth üzerinden akıllı cep telefonuna bağlanıyor ve bu telefona indirilen uygulama ile çalışıyor.

OYUNCAK BEBEĞİN BULUNDUĞU ORTAMI DİNLEMEK İÇİN ŞİFREYE BİLE GEREK YOK

Bu ise Telemedya Kanunu’na aykırı. Zira bu sayede art niyetli kişilerin oyuncak bebeğe şifre dahi kullanmadan erişim sağlaması mümkün. Oyuncak bebeğe 15 metre uzaklıkta olan herkes arada duvar olsa bile oyuncak bebeğin hoparlör ve mikrofonuna ulaşma imkanı var. Bu yüzden Federal Ağ Ajansı, çocukların ve başkalarının konuşmalarının anne-babanın bilgisi dışında başkalarının eline geçebileceğini söyleyerek uyarıyor.

MY FRIEND CAYLA ÇOCUKLARIN ARKADAŞI OLAMAZ

Bu bakımdan Cayla çocukların arkadaşı olmaktan uzak. Bebek casus da değil, ancak muhbirlik yapma kabiliyeti yüzünden eve sokulmaması gerekiyor. Hatta uzmanlara göre bu bebeğin eve sokulması yasak. Sadece dış müdahalelere karşı güvenli olmadığı için değil, aynı zamanda oyuncak bebek süsü verildiği için. Bu gerçeği ortaya çıkarak hukuk öğrencisi Stefan Hessel, oyuncak bebeğin bir dinleme cihazı olarak değil oyuncak bebek olarak algılandığını, bu yüzden de istismara oldukça açık olduğunu belirtiyor. Örneğin bir aileye yakın görünen bir art niyetli bir kişi hediye oyuncak bebek üzerinden ailedeki bütün konuşmaları dinleyebilir.https://www.youtube.com/watch?v=rtGf8FUq9mY

SATMAK DA SATIN ALMAK DA ALMAN KANUNLARINA GÖRE YASAK

Diğer taraftan Almanya’daki kanunlara göre bu gibi oyuncakların sadece satılması yasak değil, sahip olunması da yasak. Bu yasağı çiğneyenlerin ise iki yıla kadar hapis cezası alma ihtimali var. Bu yüzden Federal Ağ Ajansı, evinden My friend Cayla bulunduran ailelere bu bebeği derhal parçalayıp ortadan kaldırma çağrısında bulunuyor.