DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuğunuz çiş kaçırıyorsa nasıl davranmalısınız?

Çocuğunuz çiş kaçırıyorsa nasıl davranmalısınız?

Çocukların çişe alıştırılması bütün ebeveynlerin korktuğu bir süreçtir. Bazı çocuk çok kolay alışırken bazı çocuk bu konuda anne babayı çok fazla yorar. Bu konuyla ilgili birçok uzman tavsiyesine ulaşabilirsiniz. Ancak bizim bu gün ki konumuz çiş alışkanlığı kazanıldıktan sonra çiş kaçırma… Sizin de çocuğunuz çiş kaçırıyorsa umarız yazımız size yol gösterici olur. Çiş Kaçırmayı Çözmek

Çocukların çişe alıştırılması bütün ebeveynlerin korktuğu bir süreçtir. Bazı çocuk çok kolay alışırken bazı çocuk bu konuda anne babayı çok fazla yorar. Bu konuyla ilgili birçok uzman tavsiyesine ulaşabilirsiniz. Ancak bizim bu gün ki konumuz çiş alışkanlığı kazanıldıktan sonra çiş kaçırma… Sizin de çocuğunuz çiş kaçırıyorsa umarız yazımız size yol gösterici olur.

Çiş Kaçırmayı Çözmek İçin Başarılı Olabilecek Yöntemler

*Çocuğunuzu belli aralıklarla tuvalete götürmelisiniz. Bunu yaparken tuvalete gidiş zamanını çocuğa bırakmayıp, belli aralıklarla sizin tuvalete götürmeniz gerekir. Tuvalete götürürken de“çişin geldi mi?” diye sormayın. Çünkü seçeneği ona bırakırsanız çocuk genelde ertelemeyi tercih edecektir. Bunun yerine “düzenli olarak tuvalete gitmenin gerektiğini ve artık tuvalete gitmenin zamanının geldiğini” söylemek daha başarılı olacaktır.*Tuvalet ihtiyacını kendi görebilecek yaşta çocuklarda ise çocuğa kontrolün kendisinde olduğu duygusunu verebilirsiniz. Bunu için zaman hatırlatması yaptıktan sonra tuvalete kendi gidebileceğini, yardım isterse seslenebileceğini söylemelisiniz.*Bu şekilde problemi olan çocuklar için tuvaleti çocuğun kolayca erişebileceği şekilde düzenlemek gereklidir. Bunun için tuvalet kapısını ve gerekirse ışığını açık bırakması söylenebilir. Tuvalette kendi kullanabileceği yere bir lazımlık koyulabilir ya da klozete tuvalet aparatı takılabilir. Tuvalet aparatına ulaşması zor olacaksa, bunu çözmek için de tuvaletin önüne çocuk merdiveni ya da basamağı konulabilir.*Çocuğa çiş kaçırdığı zaman kızmamak, endişeli gözükmemek, ancak bunun doğru olmadığını çocuğa söylemek gereklidir. En güzeli de “Çişin yeri elbise değil, lazımlık” demek olacaktır. Ya da çişli kıyafetleri çocuğun eline verip, çamaşır makinesine ya da kirli sepetine atması istenebilir.*Çocuğunuz eğer konuşmadan anlayacak yaştaysa, çiş konusunda konuşmak iyi olacaktır. “Şu anda oyun oynamanın çok eğlenceli olduğunu biliyorum. Ancak çişini hemen yaparsan daha rahat edersin” demek gereklidir.*Tuvaleti cazip bir hale getirmek için tuvaleti çekici kılabilirsiniz. Tuvalette lazımlığa otururken bakabileceği kitaplar ya da küçük oyuncaklar koymak etkili olabilir. Bunu yapmak aynı zamanda acele etmesini engelleyecek, mesanesini tamamen boşaltmadan kalkmamasına yardımcı olacaktır.*Tuvaletini düzenli yapmaya alışana kadar çocuğunuzu ödüllendirebilirsiniz. Tuvalet duvarına ufak bir pano asarak ya da renkli bir dosya kağıdına ödül çıkartmaları yapıştırarak bunu yapabilirsiniz. Tabi ki ödülleri verirken fazla büyük ödülleri tercih etmemekte fayda var. Çünkü bu tuvaleti yanlış kavramlarla bağdaştırmasına neden olur. En güzeli maddi değeri olmayan ama kendisini özel hissettirecek çıkartma gibi çikolata gibi ödüller olacaktır.*Çocuğunuz çiş kaçırıyorsa bunu önlemek için daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyurmalı, bunun içinde çocuğunuzun daha çok su içmesini teşvik etmelisiniz.