DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuğunuzu teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yolları nelerdir?

Çocuğunuzu teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yolları nelerdir?

Çocuğunuzu teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yolları nelerdir? Çoğumuz, çocuğumuz bizden çok teknolojik aletlerle vakit geçiriyor diye endişeleniyoruz. Yoksa siz de çocuğunuzun akıllı telefonuna (veya sizin telefonunuza) bağımlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Küçük kızınız YouTube çizgi filmleri izliyor ya da oyun mu oynuyor? Büyük oğlunuz da her dakika telefonunu kontrol ediyor, arkadaşlarına mesaj atıyor, sosyal medyada paylaştığı

Çocuğunuzu teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yolları nelerdir? Çoğumuz, çocuğumuz bizden çok teknolojik aletlerle vakit geçiriyor diye endişeleniyoruz. Yoksa siz de çocuğunuzun akıllı telefonuna (veya sizin telefonunuza) bağımlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Küçük kızınız YouTube çizgi filmleri izliyor ya da oyun mu oynuyor? Büyük oğlunuz da her dakika telefonunu kontrol ediyor, arkadaşlarına mesaj atıyor, sosyal medyada paylaştığı şeylerin kaç beğeni aldığını takip ediyor, yemek masasında, ders masasında bile telefonunu bir an bile elinden bırakmıyor mu? Günümüzde birçok ebeveyn maalesef ki aynı endişeleri paylaşıyor.Çoğu zaman, çocuklarımızı bizler dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojik aletlerle donatıyoruz. Bu yüzden çocuklarımızın onları kullanacakları ölçüleri belirlemeli ve disiplinli kullanmalarını sağlamak zorundayız. Bu aletleri çoğu zaman çocuklarımız gözümüzün önünde güvende olsun, ödevlerine yardımcı olsun ya da bizim başımızdan uzaklaşsınlar diye alıyoruz ama neden olabilecekleri tehlikeleri muhtemelen göremiyoruz.

İşte çocuğunuzun teknolojik aletlere olan bağımlılığını azaltacak bazı yöntemler:

  1. Ebeveynler takım çalışması yapabilir:

Anne-baba olarak bu durum aile içinde ele alınmalı ve beraberce konuşup karara bağlanmalıdır. Bunun böyle yapılması son derece önemlidir. Çünkü her ebeveyn çocuklarından sorumludur. Ebeveynler olarak teknolojik aletlerin çocuğa verdiği fayda ve zararlar konuşulmalıdır. Sonunda da aşırı teknolojinin onların gerçek hayat gelişimini tehdit etmemesi veya zararlı materyallere maruz kalmamaları temin edilmelidir.

  1. Çocuğunuzun ne izlediğini mutlaka takip edin

Televizyon izlerken mutlaka bilinçli izleyici olun. Çünkü bilinçli televizyon seyri, çocuğunuzun gelişimine ve aile yaşamınıza katkıda bulunabilir. Ne yazık ki televizyonda bir sürü çer-çöp de var. Bunlardan hem siz hem de çocuğunuz mümkün olduğunca uzak durun.Çocukların odalarında kendi başlarına internet kullanımına izin vermeyin. Televizyon ve taşınabilir diğer cihazları çocukların odasından alın. Tabletler ve konsol oyunları gibi internet bağlantısı olan tüm cihazların oturma odasında bulunmasına ve orada kullanılmasında ısrarcı olun ve bu şekilde çocuklarınızın onlarla ne yaptığını mutlaka bilin. Çocuklarınıza iyi örnek olabilecek şeyleri izlemelerine izin verin. Çünkü çocukların taklit ile öğrendiği gerçeğine göre, bir süre sonra gördükleri ve duydukları şeyleri yapmaya başlamaları kaçınılmazdır. Bütün bunları yapma onlara ‘güvenmemek’ değil, bilmedikleri şeylere karşı onları korumaktır.

  1. Teknolojik aletlerle ilgili net kurallar koyun

Evdeki tüm cihazların kullanımına dair kurallarınız olsun. Mesela cep telefonunu sadece akşamın belli saatlerinde ya da ödevler bittikten sonra kullanılmasına izin verin. Zaten çocuğunuz tek başına bilgisayar kullanacak yaşta ise, uyması gereken kurallar olduğunu da anlayacaktır. Bu kurallara uymadığında da başka bir kurala uymadığında ki gibi muamele edin. Sonuç başka kurallarla uymamasından daha hafif olmasın. Teknolojik aletleri kullanmak, oynamak, mesajlaşmak için her gün belli bir süreleri olsun ve mutlaka bu limite bağlı kalın.