DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar!

Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar!

Hepimiz iyi birer anne baba olmak isteriz. Evlatlarımızın mutluluğunu görmek, onları iyi birer insan olarak yetiştirmek bütün ebeveynlerin ortak hedefidir. Harvard Üniversitesindeki uzmanlara göre çocuğu kibar, şefkatli ve merhametli bir birey olarak yetiştirmek kolay bir görev değildir. Ancak, bu herkesin başarabileceği bir iştir. Dünyadaki hiçbir şey anne babalara bu başarının verdiği mutluluğu veremez.’ Bu yazımızda

Hepimiz iyi birer anne baba olmak isteriz. Evlatlarımızın mutluluğunu görmek, onları iyi birer insan olarak yetiştirmek bütün ebeveynlerin ortak hedefidir. Harvard Üniversitesindeki uzmanlara göre çocuğu kibar, şefkatli ve merhametli bir birey olarak yetiştirmek kolay bir görev değildir. Ancak, bu herkesin başarabileceği bir iştir. Dünyadaki hiçbir şey anne babalara bu başarının verdiği mutluluğu veremez.’ Bu yazımızda sizlere çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktaları araştırdık. Buyurun birlikte bakalım.

Çocuklarınızı yetiştirirken onlarla mümkün olduğunca çok zaman geçirin

Evet, sık sık çocuklarınızla vakit geçirmelisiniz. Sorunlarını dinlemeli ve yapmaktan çokça hoşlandıkları şeylere sizde ilgi göstermelisiniz. En önemlisi de çocuğunuz sizinle konuşmaya çalışırken çocuğunuzu geçiştirmeyin, onu dikkatle dinleyin, sorularına mantıklı ve doğru cevaplar verin.Bütün bunlara dikkat ettiğinizde evladınızın kişiliği hakkında bilgi sahibi olur ve onu daha iyi tanırsınız. Aynı zamanda çocuğunuz sizden gördüğü doğru davranışlar sayesinde başkalarına değer vermeyi ve ilgi göstermeyi öğrenmiş olur.

Çocuğunuzun sizin için ne kadar değerli olduğunu ona mutlaka söyleyin

Psikologların yaptığı araştırmalara göre birçok çocuk ebeveynleri için ne kadar önemli ve değerli olduklarının farkında değiller.Bu yüzden onlara sizin için ne kadar değerli olduklarını sadece hissettirmek yeterli değil, bunu onlara sözle de söylemelisiniz. Aksi takdirde çocuğunuz kendini güvende, değerli hissedemez veya sevildiğini anlayamaz.

Çocuğunuza hayatta karşılaşacağı problemlerden kaçmaması gerektiğini öğretin

Mesela çocuğunuz artık futbol kursuna gitmek istemiyor. Ona bunu neden istemediğini sorun ve takım arkadaşlarına karşı olan sorumluluklarını bilip bilmediğini anlayabilmek için size anlatmasını isteyin. Eğer hala devam etmemekte kararlı ise başka bir uğraş edinmesi için ona yardımcı olun.

Yapabilirseniz her gün çocuğunuzdan bir konuda yardım isteyin ve yardım ettiği için ona teşekkür edin

Araştırmalar yardım etmeye alıştırılan bireylerin merhamet duygusunun çok daha iyi geliştiğini, daha cömert ve daha yardımsever olduklarını gösteriyor.Bu yüzden çocuğunuza gün içinde küçük küçük sorumluluklar, görevler verip ona teşekkür edin. Hatta uzmanlar çocuğunuz size yardım ettiği zamanlarda onları ödüllendirebileceğinizi de belirtiyor.

Çocuğunuza negatif duygularla ve olaylarla baş etmeye çalışırken mutlaka yardımcı olun

Kızgınlık, nefret, utanma ve kıskançlık gibi negatif duygularla nasıl başa çıkabileceğini öğrettiğinizde iç çatışmalar yaşadığında çözmesine yardımcı olmuş olursunuz.Çocuğunuzun kendini analiz etme becerisi geliştirmesine yardım edin. Çünkü kazanılan bu beceri onun ileride merhametli ve şefkatli bir birey olmasını sağlar. Sonunda çocuğunuzun psikolojik dengesi de gelişmiş olur.Dünyanın ne kadar büyük, karmaşık aynı zamanda da ilgi çekici bir yer olduğunu çocuğunuza mutlaka gösterin. Çünkü psikologların araştırmalarına göre neredeyse bütün çocuklar sadece aile ve arkadaşlarından oluşan kendi küçük dünyalarına ilgi gösteriyorlar. Onlar için bu küçük dünyalarının dışına çıkıp başka insanlar ve olaylar ile karşılaşmaları son derece önemlidir.Çocuğunuza başkalarının anlattıklarını dinlemeyi ve empati yapmayı da öğretmeyi ihmal etmeyin.