DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuklar düzenli yemek yemeye nasıl alıştırılır?

Çocuklar düzenli yemek yemeye nasıl alıştırılır?

Bazı çocuklara yemek yedirmek çok büyük problemdir. Birçok anne görmüşsünüzdür elinde tabak kaşıkla çocuğunun peşinden koşan. Şu anki konumuz bu davranışın doğru olup olmadığı değil çocuklar düzenli yemek yemeye nasıl alıştırılır konusu. Evet bu konuda neler yapılabilir buyurun birlikte bakalım. 1- Mutlaka kararlı olun Bunun için şunu yapabilirsiniz. Çocuğunuza ‘bu akşam yemeğimiz bu. Yemek istemiyorsan

Bazı çocuklara yemek yedirmek çok büyük problemdir. Birçok anne görmüşsünüzdür elinde tabak kaşıkla çocuğunun peşinden koşan. Şu anki konumuz bu davranışın doğru olup olmadığı değil çocuklar düzenli yemek yemeye nasıl alıştırılır konusu. Evet bu konuda neler yapılabilir buyurun birlikte bakalım.

1- Mutlaka kararlı olun

Bunun için şunu yapabilirsiniz. Çocuğunuza ‘bu akşam yemeğimiz bu. Yemek istemiyorsan farklı bir seçeneğimiz yok, diğer öğünü beklemelisin’ diyebilirsiniz. Ve asla alternatif bir şeyler sunmamalısınız. Unutmayın bir iki öğün yemek yemeyen çocuk açlıktan ölmez. Kararlı durduğunuzda çocuk fazla şansının olmadığını zamanla anlayacaktır.

2-Akşam yemeğini hep birlikte yemeye çalışın 

Uzmanlar akşam yemeğinin birlikte yenmesinin çocuğun beslenmesine katkılarının çok fazla olduğunu savunuyor. Yaşı kaç olursa olsun bütün aile fertlerinin aynı sofrayı kısa süreliğine de olsa paylaşmaları sağlıklı beslenme adına çok büyük artı.

3-Yemekleri çocuğunuzun sevdiği baharatlarla tatlandırın

Çocukların tat alma duygusu büyüklerden çok daha hassas ve gelişmiştir. Buda, onlara güzel ve lezzetli yemekler vermeniz ve bu yemeklere alışmasını sağlamanız için bir sebep olabilir. Örneğin; çocuğunuz zeytin sevmiyor olabilir. Oysaki zeytinler birazcık sarımsakla daha lezzetli hale gelebilir. Bu sadece bir örnek ama denenebilir. Hatta biraz baharat ve zeytinyağı ile harmanlarsanız zeytinin tadı çok daha nefis olabilir

 4- Yemek istemediği sebzeleri sevdiği yemeklerin içine koyun 

Bu besin grubu çoğu çocuğun reddettiği gruptur. Genelde yalvarmalar ve tehditle yedirmeye çalışmalar sonuç vermez. Onların sebzeleri gerçekten severek yemelerini sağlamak gerek. Aksi takdirde bu mücadelenin sonu gelmeyecektir. Bunun yerine sebzeleri çocuğun sevdiği lezzetli et yemeklerinin içine katarsanız başarılı olabilirsiniz. Et yemeklerinin içine bezelye, patlıcan, kabak, havuç gibi sebzeleri ekleyebilir; domates, ve fesleğenden sos yapabilirsiniz. Makarnanın yanına da bu sebzelerden değişik birçok sos hazırlayabilirsiniz. Diğer güzel bir alternatif ise sebzeleri garnitür şeklinde çocuklarınızın odasındaki masaya koymak, acıktıkça mutlaka yiyecek en azından atıştırarak aşinalık kazanacaktır.

5- Az da olsa tüm yiyeceklerden yemesini sağlayın 

Yemek yeme ne onlar için ne de sizin için işkence olmasın. Tabağına az miktarda koyduğunuz her çeşit yiyecekten yemesini sağlayın. Her şeyden biraz yerse en sevdiği yemekten daha çok yiyebileceğini söyleyerek ikna etmeye çalışın.