DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuklara öğretilmesi gereken görgü kuralları ve bazı davranışlar

Çocuklara öğretilmesi gereken görgü kuralları ve bazı davranışlar

Görgü kuralları ve bazı davranışlar çocuklara küçük yaşlarda verilmeye başlanırsa toplumumuz daha kolay bir şekilde kibar ve görgülü bireyler kazanır. Anne babalar, hayatın türlü meşgaleleri içerisinde bunalıyor ve bu konuya yeterince eğilemiyor ya da bu konuyu çeşitli zorunluluklar yüzünden ikinci plana almak zorunda kalıyor olabilir. Yazımızda bu konuya tekrar dikkat çekmek ve zaten bildiğimiz belli

Görgü kuralları ve bazı davranışlar çocuklara küçük yaşlarda verilmeye başlanırsa toplumumuz daha kolay bir şekilde kibar ve görgülü bireyler kazanır. Anne babalar, hayatın türlü meşgaleleri içerisinde bunalıyor ve bu konuya yeterince eğilemiyor ya da bu konuyu çeşitli zorunluluklar yüzünden ikinci plana almak zorunda kalıyor olabilir. Yazımızda bu konuya tekrar dikkat çekmek ve zaten bildiğimiz belli başlı görgü kurallarını da tekrar hatırlatmak istedik. Unutmayalım, kibar bir topluma görgülü bireylerle ulaşılabilir. Aşağıda çocuğumuzun ömür boyu uygulayacağı görgü kuralları ve bazı davranışlar yer alıyor. Bu davranışların çocuklar tarafından hemen öğrenilip uygulanmasını beklemek doğru olmaz. Çocuklarımızı bıktırmadan fakat kararlı bir takip altında tutarak bu olumlu davranışları kazandırmamız mümkün olacaktır.

Çocuklara öğretilmesi gereken görgü kuralları ve bazı davranışlar

  1. “Lütfen” ve “Teşekkür ederim” demek

Çocuğumuza karşısındakinden bir şey isterken veya birinden izin alırken “lütfen” demesi gerektiğini öğretmeliyiz.İstediği şeyi aldığında “teşekkür “ etmesi gerektiğini öğrenmeli.

  1. İzin istemek

Çocuğumuz herhangi bir iş yapmak veya bir yere gitmek için izin alması gerektiğini bilmeli ve bunu alışkanlık edinmeli.

  1. “Affedersiniz” demek

Birine bir şey söylemek ve sormak amacıyla karşısındaki kişinin dikkatini çekmek için söze başlamadan önce “affedersiniz” demesi gerektiğini öğretin.

  1. Büyüklerin sözünü kesmemek

Çocuğumuza çok önemli veya çok acil bir durum olmadığı sürece büyüklerin sözünü keserek araya girmemesi gerektiğini öğretmelisiniz.

  1. Olumsuz düşünceleri toplum içinde söylememe

Büyüklerinin veya arkadaşlarının yanında sevmediği beğenmediği şeyleri dile getirebileceğini söyleyin. Fakat olumsuz düşünceleri ulu orta dile getirmenin doğru olmadığını paylaşın.

  1. Dedikodu ve olumsuz yorum

İnsanların arkasından dedikodu yapmanın yanlış olduğunu hele hele bedensel engelli kişilerle ilgili yorum yapılmayacağını ve toplum içinde onları işaret ederek konuşulmaması gerektiğini öğretmeliyiz. Ancak insanların arkasından olumlu konuşma yapılabileceğini, onlara iltifat edilebileceğini anlatmalısınız.

  1. “Nasılsın” sorusunun cevaplanması

Kendinden küçük ya da büyük olması fark etmez “Nasılsın?” diye sorulduğunda “Teşekkür ederim, iyiyim. Siz nasılsınız?” şeklinde cevaplamaya alıştırmalısınız. Soruyu “iyiyim” deyip geçiştirmeye alışmamalı.

  1. Kapıyı çalmak – Kapıdan girmek

Çocuğumuz kapalı bir kapıdan girmek isterse kapı çalması gerektiğini ve olumlu cevap alana kadar beklemesi gerektiğini öğrenmeli. Ona kapı açık dahi olsa içeri girmek için izin istemesi gerektiğini öğretmelisiniz.

  1. Ev sahibine teşekkür etmek

Arkadaşının evine gittiğinde oradan çıkarken ev sahibine her şey için teşekkür etmesi gerektiğini anlatın. Eve döndüğünde, teşekkür edip etmediğini sorun ve bunu tüm ziyaretlerden döndüğünde yapın.

  1. Yemekte çatal, bıçak ve peçete kullanımı

Aslında çocuklarımıza genel olarak sofra adabını öğretmeliyiz. Birçok anne baba da bu konuda zaten titizdir. Biz dışardan bakıldığında dikkat çeken ilk maddeleri ele aldık.Çocuğumuza yemek yerken nasıl çatal bıçak kullanması gerektiğini göstermeli ve yemek masasında deneterek pratik yaptırarak öğretmeliyiz. Sofrada ağzı ve elleri kirlendiğinde peçeteyi nasıl kullanması gerektiğini öğretin. Buruşturarak değil katlayarak silmeyi gösterin.

  1. Sofranın üzerinden uzanmak

Yemekte istediği bir şeyi almak için sofranın üstünden uzanmanın yanlış olduğunu anlatın, bunun için büyüklerden yardım alması gerektiğini öğretin. Böylece yaşanması muhtemel sofra kazalarının önüne geçmiş olursunuz ve hem çocuğunuz hem siz mahcup olmaktan kurtulursunuz.