DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocuklarda Uyku Düzensizliği

Çocuklarda Uyku Düzensizliği

Her anne baba çocuklarının zamanında ve zahmetsizce uyumasını ister. Uyku alışkanlığı büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da değişiklik gösterebilir. Her ne kadar uzmanlarca belirlenen standart saatler olsa da bizim çocuğumuz bu standartlara uymayabilir. Bu yazımızda çocuklarda uyku düzensizliği konusunu yani gerektiği kadar uyuyamayan çocuklarımızı araştırdık.Bakalım çocuklar neden bizim istediğimiz saat ve şekilde uyumaz?Uzmanlara göre2 yaşında bir

Her anne baba çocuklarının zamanında ve zahmetsizce uyumasını ister. Uyku alışkanlığı büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da değişiklik gösterebilir. Her ne kadar uzmanlarca belirlenen standart saatler olsa da bizim çocuğumuz bu standartlara uymayabilir. Bu yazımızda çocuklarda uyku düzensizliği konusunu yani gerektiği kadar uyuyamayan çocuklarımızı araştırdık.Bakalım çocuklar neden bizim istediğimiz saat ve şekilde uyumaz?Uzmanlara göre2 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu3 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu4 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu5 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu yeterlidir.Akşam daha uzun uyuyan 2-3 yaş çocukları gündüz uykusuna ihtiyaç duymayabilirler.4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar da artık gündüz uykusuna hiç ihtiyaç duymuyor olabilirler. 

Çocuğumuz bu standartlara uymuyorsa nedenleri şunlar olabilir:   

cocuklarda-uyku1-Kontrolün kendisinde olduğunun bir göstergesi olabilir2-Tek başına kalmayıp ilgiyi üstüne toplamak için uyumak istemiyor olabilir.3-Karanlıktan ya da karanlıkta karşılaşacağını düşündüğü pek çok korktuğu şey olabilir.4-Odasının aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olması, gürültü gibi dış etkenler5-Bazı fiziksel ya da duygusal ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması6-Korkulu rüyalar görmesi7-Evde misafir olması8-Evde onun dikkatini çeken bir şeylerin devam etmesi, sevdiği bir filmin sesini duyuyor olması çocukta uyumak istememeye neden olabilir.9-Çocuğun karnı açsa,10-Bütün gün anne babasından uzak kalmış ve henüz onlarla oynamaya konuşmaya doyamamışsa yine uyumak için odasına gitmek istemeyebilir.11-Anne-babanın baskıcı tutumuna karşı kendi otoritesini, bireyselliğini korumaya çalışan çocuklar uykuya direnerek kontrolü ellerinde tutmaya çalışabilirler.Düzenli uyku için tavsiyeler:1-Çocuğunuza kendi başına uyumasını öğretin ve buna alıştırın.2-Uyumak istememesinin nedenlerini araştırın.3- Gün boyunca yeteri kadar enerji harcamasını sağlayın.4-Zamanında hazırlanıp yatağa gittiği zaman onu kutlayın.5-Çocuğunuza yatağa yatırmadan önce dişlerin fırçalanması, babaya ve anneye iyi geceler öpücüğü verilmesi, bir masal okunması, bir bardak süt içilmesi gibi kurallar oluşturun.6-Uyku öncesi kurallara sıkıca uyun. Ona karşı sert olmayın ama mutlaka kararlı davranın.