DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Çocukların beyin gelişimine katkıda bulunan 5 besin

Çocukların beyin gelişimine katkıda bulunan 5 besin

Çocuklarımız gerek fiziksel olarak gerekse de zihinsel olarak çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişiyor. Bazı dönemler beyin gelişimleri için son derece kritik. Ebeveynlerin bu dönemleri takip edip çocuklarının beslenme yoluyla beyin gelişimlerine katkıda bulunmaları gerekir. Aşağıda çocukların beyin gelişimine katkıda bulunan 5 besin yer almaktadır. Sağlıklı nesiller diliyorum. 1-Yumurta Yumurtada diğer yüksek proteinli besinler gibi

Çocuklarımız gerek fiziksel olarak gerekse de zihinsel olarak çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişiyor. Bazı dönemler beyin gelişimleri için son derece kritik. Ebeveynlerin bu dönemleri takip edip çocuklarının beslenme yoluyla beyin gelişimlerine katkıda bulunmaları gerekir. Aşağıda çocukların beyin gelişimine katkıda bulunan 5 besin yer almaktadır. Sağlıklı nesiller diliyorum.

1-Yumurta

Yumurtada diğer yüksek proteinli besinler gibi çocukların konsantre olmasına yardımcı olur.Nasıl Tüketilmeli:Kahvaltıda veya ara öğünde 2 adet çırpılmış yumurta veya omlet, tam tahıllı tortilla ile tüketilebilir. Bu protein-karbonhidrat karışımı bir sonraki öğüne kadar çocuklarınızın enerjilerini, hiçbir şeker eklemesine gerek olmadan sabit tutar.

2-Yoğurt

Yağ, beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Tam yağlı bir yoğurdun diğer yoğurtlara göre protein oranı yüksek olduğundan çocuklarda tüketilmesi daha sağlıklıdır. Çocuklarda bilgi gönderme ve bilgi depolama için beyindeki hücre zarlarının esnek tutulmasına yardımcı olur.Nasıl Tüketilmeli:Öğle yemeğinde bir kase yoğurt yanına yabanmersini veya en azından 3 gram tahıl eklemek çocuğunuz için oldukça yararlı olacaktır. Ya da bir kaç parça bitter çikolata da ekleyebilirsiniz. Çünkü kakaoda bulunan polifenollerin beyne kan akışını sağlayıp zihni keskin tutmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

3-Yeşillikler

Folat ve birçok vitamince zengin olan ıspanak ve lahana, ileriki yaşlarda oluşabilecek birçok hastalığın önlenmesine yardımcıdır. Lahana, yetenekleri detoksifiye edici ve yeni beyin hücrelerinin gelişimini sağlayan molekülleri içerir.Nasıl Tüketilmeli: *Ispanağı atıştırma öğünlerinde hazırlayıp tüketeceğiniz smoothie’lere(milk shake benzeri içecek) ekleyebilirsiniz. Ispanaklı omletler yapabilirsiniz. Akşam yemeği için bir kaşık zeytinyağı ile sote edebilirsiniz.(az miktarda alınan yağ, vücutta vitaminlerin ansorbe olmasına yardım eder.) 

4- Balık

Doğal olarak yağlı balıklar özellikle D vitamini ve omega-3 bakımından oldukça zengindir. Ki bunlar da beyni bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı korur. Somon, sardalye ve ton balığı omega-3 açısından en zengin balıklardandır.Beyin gelişimi için aldığımız daha fazla omega-3, beynin daha iyi çalışmasını ve kolay odaklanabilen daha sağlıklı çocuklar gelişebileceğini gösterir.Nasıl Tüketilmeli:Izgarada, hafif yağda kızartarak veya salata ve sandviçe ekleyerek tüketilebilir.

5- Kuruyemiş ve Tohumlar

Protein, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve minerallerle dolu kuruyemiş ve tohumlar, ruh halini düzeltir ve sinir sistemini mutlu etmeye yardımcı olur.Nasıl Tüketilmeli:Tam tahıllı kraker veya ekmek ile tüketebilirsiniz.