DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasında Erdoğan’a çattı

Cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasında Erdoğan’a çattı

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmasına Türkiye ile başladı. Türkiye’nin son 30 yılda kat ettiği ilerlemelere dikkat çeken cumhurbaşkanı, bir dönem reformlar yapan, AB’ye yaklaşan Türkiye’yi Almanya’nın da takdir edip desteklediğini hatırlattı ve böyle bir ülkeye kendini beğenmişlik ve çokbilmişlikle zaten bakamayacaklarını ifade etti. HUKUK DEVLETİNE SAYGI DUY, DENİZ YÜCELİ SERBEST

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmasına Türkiye ile başladı. Türkiye’nin son 30 yılda kat ettiği ilerlemelere dikkat çeken cumhurbaşkanı, bir dönem reformlar yapan, AB’ye yaklaşan Türkiye’yi Almanya’nın da takdir edip desteklediğini hatırlattı ve böyle bir ülkeye kendini beğenmişlik ve çokbilmişlikle zaten bakamayacaklarını ifade etti.

HUKUK DEVLETİNE SAYGI DUY, DENİZ YÜCELİ SERBEST BIRAK!

Steinmeier, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve geçirdiği darbe teşebbüsü hakkında da malumat sahibi olduklarını kaydetti ve bu darbeyi kınadıklarını ifade etti. Bununla birlikte on yıllar içinde inşa edilen her şeyin kısa bir süre içinde dağılabileceği endişesini taşıdıklarını da sözlerine ekleyen cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şu çağrıda bulundu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkaları ile birlikte inşa ettiğiniz her şeyi riske sokuyorsunuz. Gerilimin düşmesine dönük güvenilir sinyaller hüsnü kabulümüz. Ancak: Dile alınması mümkün olmayan nazi kıyaslamalarınıza son verin! Türkiye ile ortaklı isteyenlerle olan bağı koparmayın! Hukuk devletine, basına ve gazetecilere özgürlüğe saygı duyun! Ve: Deniz Yücel’i serbest bırakın!”

ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİYİ REDDEDENLER İÇİMİZE KADAR GİRDİ

Cumhurbaşkanı Steinmeier konuşmasında Türkiye’yi özgürlükçü demokrasiyi reddetmekle suçladı ve bu karşı çıkışın sadece Avrupa’nın en doğu ve en batısındaki başka ülkelerde olmadığına dikkat çekti. Steinmeier, otoriter yönetimlere olan hayranlığın Avrupa’nın derinliklerine kadar nüfuz ettiğini söyledi ve Almanya’nın komşusu Hollanda’da demokratik geleneğe yapılan saldırının seçmen sandıklarından darbe almasını sevinçle karşıladıklarını ifade etti.

ARKAMIZA YASLANIP SAĞA SOLA NOT VEREMEYİZ

Aynı durumun Almanya için de söz konusu olduğunu ifade eden yeni cumhurbaşkanı şöyle konuştu: “Arkamıza yaslanıp birilerinin omzuna vurarak not dağıtamayız. Biz bir adada yaşamıyoruz. Dünya çapında kendini gösteren eğilimler bizde var. 20. yüzyıldaki hikayemiz ise bize bağışıklık kazandırmış değil.”

Steinmeier’e göre demokrasinin gücü özeleştiri ve kendini düzeltmede gizli. Bunun için hem yönetenlerin hem de yönetilenlerin cesarete ihtiyacı olduğunu kaydeden cumhurbaşkanı, hatalı gelişmelerin açık bir şekilde konuşulması gerektiğini ifade etti.

TARAFSIZ BİR CUMHURBAŞKANI OLMAYACAĞIM

Buna örnek olarak mültecilerin entegrasyonu ile ekonomideki etik standartlara olan ihtiyacı gösteren Almanya cumhurbaşkanı, kendisinin bu tartışmalarda tarafsız kalmayacağını söyledi ve “Demokrasiden yana tarafgir olacağım” dedi. Aynı şekilde Avrupa için de taraf olacağı sözünü veren Steinmeier, “Aydınlanmış vatanperverlik ve Avrupa’nın yanında olmak, ikisini birden götürebiliriz.” dedi.