DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Diş apsesinin iyileşme süreci nedir?

Diş apsesinin iyileşme süreci nedir?

Yeterli düzeyde ve düzgün şekilde ağız bakımı yapılmadığında, diş etlerine zarar verebilen ağız bakım ürünleri kullanıldığında, aşırı şekerli ve asitli gıdalar sık tüketildiğinde oluşabilir.

Apse: Vücudun herhangi bir yerinde  biriken irine apse denir. Bu irin, mikroplu veya mikropsuz genellikle sarımtırak renkte ve koyu kıvamlı olmaktadır. Diş apsesi denildiğinde ise  dişte veya diş yakınlarında oluşan iltihap  kast edilir. 1

Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir ?

  • Dişlerde ve diş etlerinde zonklama şeklinde sürekli oluşan ağrılar
  • Bölgede sıcak ya da soğuk gıdalara karşı aşırı derecede hassasiyet
  • Özellikle çiğneme esnasında hissedilen ağrılar
  • Boyun bölgesinde şişliklerin oluşması
  •  Ateşlenme ve üzerinde yorgunluk hissi

Diş Apsesinin Türleri Nelerdir ?Oluştuğu yere göre İki tür diş apsesi vardır: Diş kökünde ve dişle diş eti arasındaki bölgedeki apse.Diş kökündeki apseler: Daha önceki bir diş tedavisi sırasında oluşan yaraların zaman içinde iltihaplanması veya çürümüş köklerin tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanır. Eskimiş dolgular da bakterilerin kolay geçişine izin verdiğinden diş köklerinde iltihaplanmaya sebep olabilir. Diş etlerini etkileyen apseler: Yeterli düzeyde ve düzgün şekilde ağız bakımı yapılmadığında, diş etlerine zarar verebilen ağız bakım ürünleri kullanıldığında, aşırı şekerli ve asitli gıdalar sık  tüketildiğinde oluşabilir. Aynı zamanda diş etlerini etkileyen apseler bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabilir. 2Diş apsesinin İyileşme SüreciDiş apsenin iyileşme süreci apsenin farkına ne zaman varıldığına ve tedaviye ne zaman başlandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Diş apsesi antibiyotik tedavisiyle geçebileceği gibi cerrahi müdahale de gerektirebilir. Apse genelde kendini dışarı atmaz bu yüzden apsenin doktor tarafından uygun görülen yöntemle tedavi edilmesi şarttır. Diş apsesinin teşhisi ve tedavinin şeklini belirlemek için röntgen gerekebilir.Apse, kişinin bağışıklık sistemine göre, tedavinin türüne göre, apsenin büyüklüğü ya da yerine göre farklı sürelerde iyileşir. 

Diş kökünde oluşan apselerde kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinden önce dişin durumuna göre genelde 1 hafta süren antibiyotik tedavisi uygulanır. Dişin durumuna göre bir gün ya da birkaç seans tedavi sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi yeterli olmayacağından cerrahi tedavi ya da en son çözüm olarak diş çekimi yapılabilir. 

Diş apsesi temizlendikten sonra en az 6 ay boyunca doktor kontrolü devam eder. Böylelikle kemiğin iyileşmesi, enfeksiyonun yeniden oluşup oluşmadığı, irinli bölgenin kapanıp kapanmadığı izlenir. 

Dişte Apse Oluştuğu Durumlarda Neler Yapılmalıdır ?

Diş apsesi tedavi edilmedikçe etkisi geçmez. Eğer tedavi ihmal edilirse enfeksiyon yayılabilir bu da diş ve kemik erimelerine yol açar. Apse oluştuğunda aşağıdaki tavsiyeleri uygulamak fayda sağlayacaktır:

  • Apseli bölgeyi çiğnerken kullanmayın
  • Dişlerinizin günlük bakımını yapmaya devam edin
  • Ilık tuzlu suyla ağzınızı günde 3 – 4 defa gargara yapın
  • Diş ipi kullanma alışkanlığı edinin
  • Bol bol sıvı tüketin
  • Doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları kullanın
  • Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.