DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
DİTİB imamları beşi öğretmen 28 kişiyi ihbar etti iddiası

DİTİB imamları beşi öğretmen 28 kişiyi ihbar etti iddiası

Almanyalı Türklerin dini ihtiyaçlarını karşılaması için kurulan DİTİB’e karşı ortaya atılan casusluk suçlamaları bitmek bilmiyor. Kuzey Ren Vestfalya Hükümeti, DİTİB imamlarının aralarında beş öğretmenin bulunduğu 28 kişiyi ihbar ettiğini doğruladı. Alman basınında yer alan haberlere göre de iki muhbir imam cezadan kurtulmaları için Türkiye’ye atanmış. Almanyalı Türklerin dini ve kültürel hayatına büyük emekleri geçen Diyanet İşleri

Almanyalı Türklerin dini ihtiyaçlarını karşılaması için kurulan DİTİB’e karşı ortaya atılan casusluk suçlamaları bitmek bilmiyor. Kuzey Ren Vestfalya Hükümeti, DİTİB imamlarının aralarında beş öğretmenin bulunduğu 28 kişiyi ihbar ettiğini doğruladı. Alman basınında yer alan haberlere göre de iki muhbir imam cezadan kurtulmaları için Türkiye’ye atanmış. Almanyalı Türklerin dini ve kültürel hayatına büyük emekleri geçen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), casusluk faaliyetleri yüzünden Alman makamları nezdinde sürekli itibar kaybediyor. Almanya’da devlet kurumlarıyla birçok alanda işbirliğine gitmeyi başaran teşkilat özellikle soruşturma sonrası iyice gözden düşüyor.Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Hükümeti, DİTİB’in devlet okullarında çalışan en az beş öğretmeni Türk mercilerine Fethullah Gülen Cemaati’ne mensup oldukları gerekçesiyle ihbar ettiği yönündeki haberleri doğruladı. Hükümetin açıklamasına göre Düsseldorf, Köln ve Münih’teki konsoloslukları bölgesindeki imamlar cemaat mensuplarının isimlerinin yer aldığı listeler oluşturmuş. Elde edilen bilgilere göre bu listede içinde en az beş öğretmenin bulunduğu 28 kişinin ismi geçiyor.

ÖĞRETMENLER İHBAR EDİLDİKLERİNİ ALMAN POLİSİNDEN ÖĞRENMİŞ

Kuzey Ren-Vestfalya Okul Bakanlığı, bu listelerde devlet okullarında İslam Din Dersi öğretmenliği yapan beş öğretmenin isminin bulunduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak bölge yönetimleri öğretmenlerin idarecisi olarak 13 Aralık 2016 tarihinde bilgilendirilmiş. Mağdur öğretmenler ise haklarında casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğünü polisten öğrenmiş.Okul Bakanlığı, bölge yönetimlerini durumun hassasiyetine binaen gelişmeleri takip etme ve gerekli görüldüğü takdirde öğretmenlerin korunması için önlem almakla görevlendirdi. Bakanlık, daha sert önlemler almak için şimdilik Federal Savcılığın başlattığı soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyor.  Şayet savcılık iddiaları doğrulayan bilgilere ulaşırsa DİTİB ile İslam Din Dersi Danışma Kurulu’nda yürütülen işbirliği sona erebilir.

İKİ İHBARCI İMAM DAVA AÇILMAMASI İÇİN TÜRKİYE’YE ATANDI İDDİASI

Diğer taraftan Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinde yer alan bir habere göre casusluk faaliyetinde bulunduğu iddia edilen iki imam geçtiğimiz aralık ayında cezai işlemden korunmaları için Türkiye’ye atanmış. Gazete, söz konusu imamların Türkiye’ye gönderilmeden önce Bergneustadt ve Engelskirchen’de imamlık yaptığını ileri sürüyor.

DİTİB VE DİYANET’TEN İTİRAF GİBİ İTİRAZ

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, casusluk faaliyetlerine karşı itirazların yükselmesi üzerine DİTİB’in böyle bir görevi olmadığını ve en fazla üç imamın yanlışlıkla böyle bir faaliyet içine girdiğini açıklamıştı. Alboğa ayrıca oluşan bu terslikten dolayı üzgün olduklarını ifade etmişti. Ardından söz alan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez suçlamaları reddetmiş, ancak kullandığı itiraf sayılabilecek ifadelerle casusluk faaliyetlerini nasıl değerlendirdiği tam olarak anlaşılamamıştı. Görmez şöyle demişti: “Din görevlilerinin yahut DİTİB’in kendi vatandaşlarımızı, Müslümanları FETÖ ve DEAŞ gibi örgütlerin yanlış düşüncelerinden koruma reflekslerini, çabalarını ve gayretlerini casusluk olarak adlandırmak, akıldan uzak bir şeydir. Hiçbir din görevlisi, kendi cemaatinden herhangi birisinin mahrem hayatıyla ilgili hiçbir bilgiyi paylaşmaz, paylaşamaz. Bu suçlamaları kabul etmek mümkün değildir”