DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
DONDURUCUDA HANGİ MEYVE VE SEBZE NASIL SAKLANIR?

DONDURUCUDA HANGİ MEYVE VE SEBZE NASIL SAKLANIR?

Mevsim sonbahar olunca Türk kadınlarının mutfağında bir telaş başlar. Hem sağlıklı beslenmek hem de aile bütçesine katkıda bulunabilmek içindir bu telaş. Teknolojinin gelişmesiyle farklılaşsa da ninelerimizden beri devam eder kış hazırlıkları Türk mutfaklarında… Biz de bugün sizlere teknolojik saklama yönteminden derin dondurucuda saklamadan bahsedeceğiz.Peki “dondurucuda hangi meyve ve sebze nasıl saklanır” biliyor muyuz? Gıdaları derin

Mevsim sonbahar olunca Türk kadınlarının mutfağında bir telaş başlar. Hem sağlıklı beslenmek hem de aile bütçesine katkıda bulunabilmek içindir bu telaş. Teknolojinin gelişmesiyle farklılaşsa da ninelerimizden beri devam eder kış hazırlıkları Türk mutfaklarında… Biz de bugün sizlere teknolojik saklama yönteminden derin dondurucuda saklamadan bahsedeceğiz.Peki “dondurucuda hangi meyve ve sebze nasıl saklanır” biliyor muyuz? Gıdaları derin dondurucuda saklamak için, saklama koşullarını ve saklama sürelerini bilmek gerekir. Derin dondurucuların gıdaların türüne göre saklama süreleri vardır. Bunları takip etmek sağlık açısından çok önemlidir.Gıdalar derin dondurucu’ da ya da Dipfriz’ de ‘ uzun süre saklanmak için, direk dondurulur, doğrudan pişirilerek dondurulur, haşlanarak dondurulur veya şok haşlanarak dondurulur.Sebzeler derin dondurucuya koyulmadan önce iyice temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ihtiyaç kadarı poşetlere konulur. Poşetlerin içerisinde hava kalmayacak şekilde havası alınır, ağzı sıkıca bağlanır ve üzerine ambalajlama tarihi yazılarak derin dondurucuya kaldırılır.Üzerine ambalajlama tarihinin yazılması çok önemlidir. Çünkü uzun süre dondurucuda kalıp unutulan gıdaların daha sonra kullanılması sağlığı tehdit edebilir. Üzerinde tarih yazan gıdalarda ise böyle bir tehlike olmayacaktır.Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılabilir.

ŞOK HAŞLAMA NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Bazı sebzelerin renk, koku, tat ve vitaminlerinin korunması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şok haşlama denir. Şok haşlama şu şekilde yapılır: Büyük bir tencereye su konur kaynatılır. Haşlanacak sebzeler ‘temizlenmiş, doğranmış olarak’ bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır. Sebzeler bu su içerisinde 2-8 dakika bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır.Domates dondurucuda nasıl saklanır:Olgun domatesleri mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, doğrudan poşetleyip dondurucuya kaldırılabilir.Eğer domateslerimiz kalın kabuklu dediğimiz uzun domateslerdense, öncelikle domateslerin kabuğunu soyulur.(Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde, bıçak ile çizilen domatesleri 1-2 dakika tutulur ve kabuğu kolayca soyulur.) Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanılmak için, iri kuşbaşı doğranır ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetlenip dondurucuya kaldırılır.Domateslerimiz ince kabuklu ise, kabuklarını hiç soymadan robottan geçirilip çorbalarda kullanacağımız ölçülerde poşetlenip dondurulabilir. Poşetlerin üzerine ambalajlama tarihini yazılır.Sivri biber dondurucuda nasıl saklanır?Sivri biberlerin sapları kesilir, çekirdekleri çıkartılır, ihtiyaç ölçüsünde poşetlenip doğrudan dondurucuya kaldırılabilir. Böyle saklanan biberler donmuş halde kullanılır. Kızartma sevenler için, biberler bir kaç yerinden delinir ve kızartılır. Soğutup, poşetlenir ve dondurucuya kaldırılır. Oda sıcaklığında çözdürülüp, doğrudan domates sosu içerisinde ısıtıp kullanılabilir.Kırmızı Biber ‘Kapya Biberi’ dondurucuda nasıl saklanır:Kırmızı Biberler yıkanır, ‘patlamasın diye’ bıçakla delinir, fırın tepsisine dizilir. Önceden 200°C ‘de ısınmış fırın içerisinde közlenir. Biberleri soğuduktan sonra kabuğu soyulur, sapları kesilir ve çekirdekleri çıkartılır. Temizlenmiş biberler bir güzel yıkanır, süzgeçte süzüldükten sonra poşetlenip dondurulur. Poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazılır.Taze fasulye dondurucuda nasıl saklanır:Fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyaca uygun olarak doğranır. 3 dakika süre ile şok haşlama yapıldıktan sonra musluk suyu altında soğutulup, süzülür. Poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazılıp, dondurucuya kaldırılır.

İç barbunya fasulyesi dondurucuda nasıl saklanır?

Barbunya fasulyenin taneleri ayıklandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde poşetlenip ve üzerine ambalajlama tarihi yazılıp, doğrudan dondurucuya kaldırılabilir.

Havuç dondurucuda nasıl saklanır?

Taze havuçlar temizlenir, tercihe göre dilimlenir ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılabilir. İsteğe göre havuçlar temizlenip dilimlendikten sonra şok haşlama yapılarak da saklanabilir.

İç bezelye dondurucuda nasıl saklanır?

Bezelyelerin içleri kabuklarından ayrılır ve yıkanır. 2 dakika süre ile kaynar su içerisine bırakıldıktan sonra musluk suyu altında soğutulup, süzülür ve poşetlenip dondurulur. Veya şok haşlama yapmadan ihtiyaç ölçüsünde poşetlendikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazılıp doğrudan dondurulabilir.

Enginar dondurucuda nasıl saklanır?

Enginarlar ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarlar bütün veya doğranmış olarak ihtiyaç ölçüsünde susuz olarak poşetlenir ve dondurulur. Poşetlendikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazılır.

Patlıcan dondurucuda nasıl saklanır?

Yemeklik patlıcan derin dondurucuda ancak, vakumlu poşet içerisinde saklanır.

Kabak dondurucuda nasıl saklanır?

Taze yemeklik sakız kabağı isteğe göre doğranır, 2 dakika süre ile şoklanır, soğutulur ve poşetlenerek dondurucuya konulur. Yemek yaparken donmuş halde kullanılır.

Sarımsak dondurucuda nasıl saklanır?

Strece sarılıp direk dondurulabilir. Ya da sarımsakların başları koparılıp poşetlenerek dondurucuya kaldırılabilir.

Salatalık Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır? 

Salatalıklar rendelenip veya küçük küçük doğranarak sadece cacıkta kullanılabilecek şekilde dondurulup saklanabilir.Aşağıda bahsettiğimiz sebze ve meyvelerin yaklaşık saklama sürelerini bulabilirsiniz:domates: 12 aysivri biber: 12 aykırmızı biber: 8-10 aytaze fasulye: 10-12 ayiç barbunya fasulye: 8 ayhavuç: 12 ayiç bezelye: 10-12 ayenginar: 6 aypatlıcan: 12 aykabak: 9 aysarımsak: 10-12 aysalatalık: 12 ay