DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Dudak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?

Dudak şişmesi neden olur, nasıl tedavi edilir?

Dudak şişmesi, dudak dokusunda sıvı biriktiğinde veya iltihap oluştuğunda ortaya çıkar. Dudakta şişme görünüş olarak rahatsızlık verse de, genelde ciddi bir sebepten kaynaklanmaz. Alerji, enfeksiyon veya yaralanmalar, dudak şişmesinin en yaygın sebeplerindendir. Fakat dudak şişmesine ek olarak, nefes almakta güçlük çekiyorsanız, acil olarak tıbbi yardım almalısınız. Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir? Dudak şişmesi, genel olarak çarpma

Dudak şişmesi, dudak dokusunda sıvı biriktiğinde veya iltihap oluştuğunda ortaya çıkar. Dudakta şişme görünüş olarak rahatsızlık verse de, genelde ciddi bir sebepten kaynaklanmaz. Alerji, enfeksiyon veya yaralanmalar, dudak şişmesinin en yaygın sebeplerindendir. Fakat dudak şişmesine ek olarak, nefes almakta güçlük çekiyorsanız, acil olarak tıbbi yardım almalısınız.

Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Dudak şişmesi, genel olarak çarpma veya yaralanma gibi fiziksel sebeplerden kaynaklansa da tek sebep budur, diyemeyiz. Dudak şişmesinin bazı sebepleri: Dudağı YaralamaHerhangi bir sebeple dudağınızı yaraladığınızda dudakta şişme oluşması muhtemeldir. UçukUçuk, virüsler yüzünden oluşan, sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkaran bir enfeksiyondur. Dudağın üstünde veya kenarlarında uçuk meydana gelebilir. Bunun dışında herpes simplex virüsünün dudak dokularına yayılmasıyla da oluşabilir. Bu durumda dudaklarınız iltihaplanmış gibi görünür ve küçük bir temasta bile ağrı yapabilir. alerjiAlerjilerAlerjiler dudak şişmesinin en yaygın sebeplerindendir. Bazı maddelere karşı alerjisi olan kişilerde, alerjik reaksiyon yüzünden dudak şişmesi meydana gelebilir.

  • Polen Alerjisi: Özellikle baharda görülen polen alerjisi burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı ve kaşıntının yanında dudak şişmesine neden olabilir.
  • Lateks Alerjisi: Doğal kauçuk olan latekse alerjisi olan kişilerde bu maddeye temas edince ciltte kaşınma, şişme gibi belirtiler görülür. Lateks; eldiven, yatak gibi cilde temas eden birçok üründe kullanılmaktadır.
  • Penisilin Alerjisi: Kurdeşen, döküntü ve kaşınmanın yanında dudak şişmesi penisilin alerjisi belirtisidir.
  • Gıda Alerjisi: Fıstık, soya, yumurta, süt, laktoz, zeytin veya balık neden olabilir.
  • Kozmetik Ürünleri Alerjisi: Dudak nemlendiricisi, dudak merhemi veya ruja karşı alerji görülebilir.

 Güneş Yanığı ya da Dudak ÇatlamasıDudaklardaki çatlaklar şişmeye sebep olabilir. Aşırı dudak yalamak, güneşte uzun süre kalmak ya da kuru hava, dudak çatlamasına sebep olabilir. Vitamin EksikliğiÖzellikle B grubu vitamin eksikliği dudaklarda şişmeye sebep olabilmektedir. Eğer dudakların köşeleri şişiyorsa, vitamin eksikliği sebebiyle olması muhtemeldir. EnfeksiyonlarVirüs, bakteri veya mantar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar dudak şişmesine sebep olabilir. Özellikle dudak çatlaklarındaki açıklık enfeksiyona yol açabilir. Anjiyoödemİlaçlara, yediklerinize veya böcek ısırıklarına karşı vücudun gösterdiği alerjik bir reaksiyondur. Yüzün, dilin ve dudağın şişmesine neden olabilir.

Dudak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak şişmesini engellemek için önce nedeni bulmak gerekir. Vitamin eksikliği için yeterli ve dengeli beslenme gerekirken bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı şişmelerde antibiyotik tedavisi gerekecektir. Bunlar dışında uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır: Aloe VeraAloe vera jeli iltihap önleyici özelliktedir, bu yüzden yanma ve şişkinliklere iyi gelir. Aloe verayı şişen bölgeye uygulayın ve şişliğe nazikçe masaj yapın. Bunu şişlik düzelene kadar günde 2-3 kez yapabilirsiniz. Soğuk KompresBunun için buz küplerini ince bir havluya ya da beze sarın ve işi bölgeye uygulayın. Soğuk bir kaşığı ya da bir torba soğuk nohut veya bezelyeyi de kullanabilirsiniz.10 dakika boyunca uyguladıktan sonra ara verin, sonra yeniden başlayın. Bunu şişlik inmeye başlayana, ağrının ve rahatsızlığın dinmesine kadar devam edin.UYARI: Buzu direkt olarak cildinize değdirmeyin, çünkü buz yanıklarına neden olabilirsiniz. Sıcak KompresSıcak kompres yapınca dudaklardaki kan akışı artar, şişen bölgedeki kan toplanması azalır. Böylece iltihap ve şişlik azalacaktır. Bir bezi sıcak suya batırın. Bezi sıkın ve 10 dakika uygulayın. Sonra kısa bir ara verin. Bez soğuduğunda tekrar sıcak suya sokun. Bir saat bu işlemi tekrar edin.UYARI: Yaralanmaların ve çarpmaların ilk günlerinde sıcak kompres yapılamaz. Ayrıca deride bozulma varsa sıcak kompres yapmayınız. ZerdeçalBir çay kaşığı zerdeçalı biraz soğuk suyla karıştırın. Karışımı pamuk yardımıyla şişen bölgeye uygulayın ve kurumasını bekleyin. Daha sonra soğuk suyla bölgeyi yıkayın. Bu işlemi günde iki kez tekrarlayın.

Tuz

Eğer dudak şişmesi bir kesik sebebiyle oluştuysa, şişkinliği azaltmak için biraz tuz kullanabilirsiniz. Tuz doğal bir enfeksiyon önleyicidir ve enfeksiyonlara neden olan mikropları kolayca öldürür. Şişmeyi gidermek için bir yemek kaşığı tuzu biraz ılık bir suda eritin. Temiz bir pamuk alın, suya batırın ve kesiğin olduğu yere sürün. Önce yanma hissedeceksiniz, ama tedavi işe yaramaya başladıkça azalacaktır. Ayrıca tuzlu suya gül suyu da ekleyebilirsiniz. Çay Ağacı YağıBu yağ saf haliyle kullanıldığında cildi yakabilir. Başka bir yağla çay ağacı yağını seyrelterek dudağa sürün. Böylece şişliği indirip, dudakları nemli tutup, enfeksiyonu dindirebilirsiniz. Aloe vera jeli ile de karıştırıp, sürebilirsiniz. Eğer bir rahatsızlık hissediyorsanız, hemen soğuk suyla silin. BalBal antibakteriyel özelliğe sahiptir. Şişen dudakları etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bir çorba kaşığı kadar bala temiz bir pamuğu daldırın ve şişen dudaklara direkt olarak uygulayın. 20 dakika böyle kaldıktan sonra, soğuk suyla silin. Günde 2-3 kere bunu işlemi tekrar edin. Bu tedavi ayrıca iltihabı ve ağrıyı da azaltacaktır.dudak-sisme

Tehlikeli Dudak Şişmesi Belirtileri!

 Eğer, dudak şişmesinin yanı sıra aşağıdaki semptomları da yaşarsanız, derhal 112 acil hattını aramanız ya da yanınızda birileri varsa hemen bir doktora götürülmeniz gerekmektedir:

  • Anafilaktik reaksiyon (alerjiye bağlı gelişen aşırı duyarlılık),
  • Dudaklarda ve tırnaklarda mavimsi renklenme,
  • Boğazda sıkılıyormuş hissi,
  • Ateş ve hassas bölgelerde kızarıklık,
  • Genel ödem oluşumu (şişme),
  • Kurdeşen ya da kaşıntı,
  • Yoğun sıkıntı,
  • Boğaz ve ağızda kaşıntı,
  • Yüz ya da dudak yaralanması sonrası oluşan dudak şişmesi,
  • Nefes darlığı, nefes almada zorluk, zahmetli soluk alıp verme, hırıltı, soluğun durması ve boğulma gibi solunum problemleri,
  • Ani ya da şiddetli şişkinlik,
  • Küçük dil şişmesi.

Sağlıklı günler…