DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Engelli eğitimine 50 milyon lira

Engelli eğitimine 50 milyon lira

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Kalkınma Bakanlığı yatırım programına alınan Türkiye genelindeki engellilere yönelik eğitim verilen okullardaki atölyelerin, sınıfların, destek eğitim odalarının geliştirilmesi için 50 milyon liralık bütçe ayrıldı.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eğitimhizmetlerinin sunulduğu özel eğitim okul ve kurumlarının kapasitesinin güçlendirilerek daha nitelikli eğitim imkânı sunan ortamlara dönüştürülebilmesi için yürütülen çalışmaları anlattı.

Engelli öğrencilere yönelik bin 125 özel eğitim okulu, 231 rehberlik ve araştırma merkezinin bulunduğunu dile getiren Güngör, bu okullarda toplam 45 bin 322 engelli öğrencinin, kaynaştırma eğitimi ile de 203 bin 263 öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi.

Özel eğitim okul ve kurumlarına yapılan yatırımlara hız kazandırıldığını ve hazırlanan projelerin Kalkınma Bakanlığı yatırım programında yayımlandığını dile getiren Güngör, bu kapsamda, “Türkiye geneli özel eğitim mesleki eğitim merkezleri atölyeleri, özel eğitim sınıfları, destek eğitim odaları ve okulları geliştirme projesi” için 50 milyon liralık bütçe ayrıldığını bildirdi.

Proje ile üç yıl içerisinde meslek atölyelerinin, özel eğitim sınıflarının ve destek eğitim odalarının bir standarda kavuşturulup bu doğrultuda yenileneceğini belirten Güngör, şöyle devam etti:”Bakanlık olarak engelli bireylerimizin sadece eğitim çağında değil, tüm hayatlarında başarılı ve bağımsız bir hayat sürdürebilmeleri için mesleki eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Bu yöndeki çalışmaları her geçen gün artırarak devam ettiriyoruz. Bu kapsamda, engelli bireylere mesleki eğitim veren özel eğitim mesleki eğitim merkezleri bünyesindeki meslek atölyelerinin yenilenmesi ve ihtiyaç duyulan atölyelerin açılması için resmi ve özel kurumlarla imzalanan protokollerle gerekli kaynaklar sağlanarak çalışmalara başlandı. Şimdiye kadar toplamda 36 okula meslek atölyesi kuruldu.”

Meslek liselerine 2 binin üzerinde öğrenci var     

Güngör, ayrıca lise kademesinde engelli bireylerin eğitime erişimlerini artırmak amacıyla, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı ortaöğretim kurumları bünyesinde ilk defa ‘özel eğitim sınıflarının’ açılmasının sağlandığını söyledi.

Böylece Türkiye’de genel mesleki eğitimin tüm kapasitesinin, engellilerin mesleki beceri edinebilmeleri için seferber edildiğini ve özel eğitim okulu açmanın mümkün olmadığı yerlerdeki öğrencilerin mağduriyetlerinin de giderildiğini vurgulayan Güngör, Türkiye genelinde mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde açılan toplam 473 sınıfta 2 bin 351 engelli öğrenciye eğitim hizmetinin sunulduğunu aktardı.

Güngör, görme ve işitme engelli bireylerin eğitim gördüğü ilkokul ve ortaokullardateknoloji sınıflarının kurulduğunu, bireylerin en son teknolojik imkânları kullanmalarının sağlandığını belirtti.

200 bin öğretmene özel eğitim semineri     

Temel eğitimde ve ortaöğretimde artan kaynaştırma öğrenci sayısını göz önüne alarak, bu öğrencilere hizmet veren öğretmenlerin niteliklerini, özel eğitim konusundaki farkındalıklarını artırmak amacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak yerel hizmet içi eğitimlerin başlatıldığını söyleyen Güngör, 1 Nisan’da başlayan ve 31 Mayıs’ta sona erecek ‘Özel Eğitim Hizmetleri Semineri’ adı verilen eğitime 200 bine yakın öğretmenve yöneticinin katılımının hedeflendiğini ifade etti.

Kapasite güçlendirme ve yatırım çalışmalarının yanında engelli öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla da çeşitli organizasyonlar yapıldığını aktaran Güngör, bu kapsamda okullara bağlı pansiyonlarda kalan ortopedik, görme ve işitme engelli yaklaşık 950 öğrenciye ve bu öğrencilerin velilerine yönelik, bulundukları illerin tarihi ve kültürel dokularını tanıtmak amacıyla gezi programlarının düzenlendiğini anlattı.

‘Sanata Engel Yok’ sergisi     

Genel Müdür Güngör, geçen yıl Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde düzenlenen ‘Sanata Engel Yok’ sergisinin ikincisinin bu yıl Ankara’da yapılacağını bildirdi.

Güngör, Türkiye’nin dört bir yanından engelli öğrencilerin, okullarında el emekleriyle ürettiği ürünlerin 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Ankara Güvenpark Sanat Galerisi’nde sergileneceğini sözlerine ekledi.