DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan, Cameron’a bu sözlerle yüklendi

Erdoğan, Cameron’a bu sözlerle yüklendi

Birleşik Krallığın referandum sonucu AB’den ayrılma kararına değinen Erdoğan, Başbakan David Cameron’a seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’nin gerçekleştirdiği referandumda AB’den çıkıp çıkmaması konusunda sandıktan ayrılmaya yönelik karar çıkmasının ardından istifa ettiğini açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron’a yüklendi. Erdoğan, Cameron’a ‘Bak 3 gün dayanamadın’ sözleriyle seslendi.Erdoğan, TÜMSİAD tarafından düzenlenen iftarda İngiltere’ye yönelik açıklamalarda bulundu.İngiltere’nin AB’den ayrılmasını ilk kez değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması:

“YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI”

“Biz İngiltere’de ‘evet’ çıkmasını bekliyorduk. Ama sonuç farklı çıktı. Demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. İngiltere’nin verdiği bu kararı AB ve İngiltere için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum.”

Erdoğan, Cameron’a bu sözlerle yüklendi

“3 GÜN BİLE DAYANAMADIN BAK”

David Cameron, “Ülke yeni bir liderliğe ihtiyaç duyuyor. AB’den ayrılma sürecini yeni bir başbakan yürütmeli” sözleriyle istifa edeceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Erdoğan Cameron’a şöyle seslendi:“İşte şimdi buyurun İngiltere… Ne dedi? ‘3000 yılına kadar Türkiye giremez’ dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak…” diye konuştu.

“İSLAMOFOBİK UYGULAMA”

Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğini değerlendirdi. AB’ye yönelik, “Biz Avrupa Birliği’ni hep önemsedik, bu yolda bir gayret ortaya koyduk ve tüm müzakerelerde bizi alacaksanız alın, almayacaksanız almayın dedik. Kimse demesin Avrupa islamofobik değil. Türkiye’ye yapılan uygulama İslamofobiktir, onun için bizi almakta bunlar bu kadar geciktiler” diye konuştu.”Göçmenler hakkında takındığı tutum Avrupa Birliği’nin tutarlılığını ciddi bir şekilde tartışılır hale sokmuştur. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı da tüm endişeleri daha da derinleştirmiştir.”

“KOPENHAG KRİTERLERİ YERİNE ANKARA KRİTERLERİ”

Erdoğan sorunun Avrupa Birliği’nde olduğunu belirterek, “Bizim tavrımız açık ve net, Avrupa Birliği standartlarının halkımız için uygun olacağını düşündüğümüz için AB üyesi olmadığımız halde kriterleri yerine getirmeyi uygun görüyoruz. Gerekirse Kopenhag kriterlerinin adını değiştirip Ankara kriterleri yaparız. Ve yolumuza devam ederiz.”Bu konuda sorunun öznesi biz değil, Avrupa Birliği’dir. Avrupa Birliği, tutarsızlıklarını devam ettirirse kuşkusuz yeni ayrılıklarla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır. Avrupa bizim rakibimiz değildir. Biz Avrupa’nın kapısında bekleyen bir ülke olarak tüm gelişmeleri ‘endişeyle’ takip edeceğiz.”