DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan’dan NATO açıklaması

Erdoğan’dan NATO açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nato Zirvesi için Varşova’ya hareketinden önce açıklama yaptı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Varşova’ya gitmeden önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde NATO Zirvesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin vardı.NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak için Polonya’nın başkenti Varşova’ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “NATO Türkiye’nin güvenliğini olumsuz etkileyecek gelişmeler karşısında daha çok çaba sarfetmeli” diye konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya’nın ev sahipliği yapacağı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne gideceklerini ifade ederek, bu zirvenin çok kritik bir zamanda gerçekleştiğini ifade etti.Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da, ardından Irak ve Suudi Arabistan’da yaşadığımız terör saldırılarına değinen Erdoğan,  “Gördüğümüz gibi uluslararası güvenlik giderek daha kırılgan hale bir geliyor.Bu durum sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki bir kaç ülkeyi etkileyen lokal bir sorun değildir. Bilakis tüm ülkeleri, tüm bölgeleri etkisi altına alan, küresel boyutu olan bir meseledir. Nitekim Fransa, Belçika, Tunus, Mısır ve ABD’de meydana gelen terör eylemler, nerede olursa olsun, ne kadar gelişmiş olursa olsun, hiç bir ülkenin bu sürecin dışında olmadığını ortaya koymuştur” diye konuştu.

NATO KENDİNİ GÜNCELLEMELi

“Bugün klasik tehditler yanında, DAİŞ, El-Kaide, PYD, PKK, YPG gibi terör örgütlerinin sebep olduğu yeni güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya bulunuyoruz. Mülteci krizi ve göç hareketleri bütün dünyayı etkiliyor. Siber saldırıların, salgın hastalıkların, bölgesel istikrarsızlıkların coğrafi olarak yalıtılmış ülkelere bile yansımaları oluyor.”Güvenlik tehdidi kavramının mahiyet çok ciddi bir değişim yaşıyor. Bu süreçte, NATO’nun daha aktif olması, bu yeni tehditler karşısında kendini de güncellemesi gerekiyor. Türkiye’nin güvenliğini etkileyen konular karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz. Küresel istikrar ve güç dengesinin devamı için ittifakın dayanışmasını sürdürmesi caydırıcılığını da tahkim etmesi şarttır. NATO’nun Türkiye’nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ne zaman görüşeceği sorusun ise şu yanıtı verdi:”Şu anda netleşen bir tarih yok. Dışişleri bakanlarımız karşılıklı olarak süreci takip ediyorlar. Fakat bu ay sonu, Ağustos gibi planlanması şu anda gündemde. Netleştikten sonra zaten bu duyurulacaktır.” dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8-9 Temmuz’da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Varşova’ya gitti. Erdoğan’ın zirve sırasında ikili görüşmeler yapması da öngörülüyor. Erdoğan’a bu programda eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da eşlik etti.