DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Erdoğan’ın ‘özür mektubu’na Rusya’nın ilk yorumu

Erdoğan’ın ‘özür mektubu’na Rusya’nın ilk yorumu

Dün dünya gündemine oturan Recep Tayyip Erdoğan, Putin’e gönderdiği ‘özür mektubu’ ile ilgili Rusya’dan ilk açıklama Valentina Matviyenko’dan geldi

Dün dünya gündemine oturan Recep Tayyip Erdoğan, Putin’e gönderdiği ‘özür mektubu’ ile ilgili Rusya’dan ilk açıklama Valentina Matviyenko’dan geldiReuter haber ajansının yaptığı açıklamada “Erdoğan’ın Putin’den af dilediği ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin eski gelmesi için mümkün olan herşeyi yapacağını söylediği” duyuruldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği iddia edilen ‘özür mektubu’nda ise “Rus jetini kasten düşürmeyi asla arzulamadık. Hayatını kaybeden pilotun ailesinin acısını kalpten paylaşıyoruz. Rus pilotu öldürmekle suçlanan kişi hakkında soruşturma yürütülüyor” denildiği ifade edildi.Putin’e giden mektubun içeriğini Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov açıkladı. Mektubun içeri hakkında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, olayda ölen pilotların ailelerine başsağlığı mesajının yer aldığına ve “af dilediğini” aktardı. Mektupta Rusça ‘İzvinitye’ kelimesinin bulunduğunu ve bu kelimenin türkçe karşılığının ise ‘Af Dilerim’ anlamına geldiğini açıkladı.

‘Özür diliyorum’

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Erdoğan’ın gönderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor:“Bir kez daha üzüntümü ve derin başsağlığı dileklerimi ölen pilotun ailesine iletmek istiyorum ve ve özür diliyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Verilen acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız.”

Rusya’dan ‘özür mektubu’na ilk tepki

valentins_matvienkoKremlin’e iletilen ‘özür mektubu’ ile ilgili ilk açıklama Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko’dan geldi.  Gönderilen bu mektubun Rusya ve Türkiye ilişkileri arasında önemli bir yere sahip olacağını açıkladı. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko mektup ile ilgili “Özür gecikmiş olsa da, bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı negatif süreçten geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de, bu mektup Rusya ve Türkiye’nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir. ” sözlerini kullandı.Su-24 olayının ardından meydana gelen durumda Rusya’nın, Türk halkına olan dostluğunu bozmadığını açıklayan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, “Yapılanların farkına varıldığı için bu mektubu sadece olumlu karşılayabiliriz. Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı’na mektubunda özürlerini dile getirdi, hayatını kaybeden pilotun ailesine baş sağlığı diledi, durumun düzelmesini istediğini belirterek Rusya ile dostça ilişkilerin düzelmesi için herşeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti” sözleriyle açıklamasına devam etti.