DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Eurovision 2016 birincisi Jamala Türk mü?

Eurovision 2016 birincisi Jamala Türk mü?

Eurovision 2016 birincisi Ukrayna oldu. Jamala 1944 isimli şarkısının sözleri ile Türkiye’yi de ayağa kaldırdı. Peki kimdir Jamala Eurovision 2016 birincisi olan şarkısı 1944 neyi anlatıyor?

Eurovision 2016 birincisi Ukrayna oldu ancak en çok Türkler sevindi. Zira birinci olan 1944 şarkısı Kırım Türklerinin sürgününü anlatıyordu ve söyleyen de bir Kırım Tatarı olan Jamala ya da Türkçe adıyla Cemile’ydi. Peki kimdir Jamala şarkının esin kaynağı neydi ve Türkiye ile bağları var mı?Eurovision 2016 birincisi olmasının ardından konuşan Jamala ‘Merhabalar… Selamlar‘ diyerek Türkçe mesajla başladı. Kız kardeşi bir Türk ile evli olan Jamala sıkı bir Türk müziği hayranı çıktı. 2014 yılında Türk müziğine katkıları için ödül bile alan Jamala, Mahsun Kırmızıgül’den Sezen Aksu’ya kadar bir çok sanatçının şarkısını da biliyor. Favorisi ise Volkan Konak… İşte Jamala’nın 1944 şarkısı ve Türkiye hakkında söyledikleri;1944 ŞARKISININ HİKAYESİ :Şarkının konusu büyükannemin hikayesi. Büyükannem bana Kırım Tatarları’nın sürgününden bahsetti. Büyükannem bana 1944 yılında tüm Kırım Tatarlarının büyükbaş hayvan taşılan bir trene bindirildiğini ve Kırımdan gönderildiğini anlattı. Ne temiz hava ne yiyecek ne su varmış. Bu sürgün sırasındabüyükannem bir kızını kaybetmiş. Bu her Kırım Tatarı için korkunç bir olay. Bu bizim aile hikayemiz aile acımızdı. Bu hikayeyi her duydugumda içim acıyordu. Bu şarkıyı bu yüzden yazdım.BU ŞARKININ VERDİĞİ MESAJ : Bu şarkıyla iki mesaj verdiğimi düşünüyorum. Birincisi bu halkımın başından geçen bir trajedi unutmamalıyız. İkinci mesajım ise geleceği inşa ederken kökenlerimizi nereden geldiğimizi hatırlamalıyız.KIRIM’DA GENÇLER KAYBOLUYOR : -Biz bu yaşananları tamamen unutmuş durumdayız. Bazıları 1944’te neler yaşandığını bile bilmiyor. Şimdi herşeyi açığa çıkarmış gibi hissediyorum.-Kırımdaki yeni yetkililerin bir çok kütüphaneyi sosyal derneği kapattığını biliyorum. Bir çok genç arkalarında iz bırakmadan kayboydu.RUSYA’NIN TEPKİSİ : Rusya’dan gelen tepkiler benim için sadece laf kalabalığı kuru gürüldü.KARDEŞİM TÜRK İLE EVLİ TÜRKİYE İLE GÜÇLÜ BAĞLARIM VARJamala Türkiye’den kendisine yönelik ilgi için ‘Çok çok çok teşekkür ederim‘ diyerek Türkçe yanıt verip şunları söyledi;KARDEŞİM BİR TÜRK İLE EVLİ : Bu benim için büyük onur. Aslında Türkiye ile güçlü bağlarım var. Kız kardeşim bir Türk ile evlendi eşi ve iki kızıyla birlikte İstanbul’da yaşıyor. Onu çok sık ziyaret ediyorum.

Jamala’nın ‘Bir Türkle evli dediği’ kız kardeşi…

TÜRKİYE’DEN ÖDÜLÜ VAR : 2014’te Türkiye’den Türk müziğine yaptığım katkılar adına aldığım bir Kırmızı Elma ödülüm var. İki konserim olacak biri Edirne’de biri de Eskişehir’e… Ancak ne yazık ki İstanbul’da konserim yok. Ve bunun çok hayalini kuruyorum.VOLKAN KONAK’A BAYILIYORUM : Türk müziğini çok seviyorum. Bence çok iyi. Sevdiğim bir çok Türk şarkıcı var. Volkan Konak’a bayılıyorum. Benim en sevdiğim şarkıcı. Şarkı sözleri ve aranjmanları çok güçlü.-Sezen Aksu muhteşem bir sanatçı. Bir çok Türkçe müzik şarkıcı dinliyorum. Sizin eurvisiona katılmadığınızı öğrence şaşırdım. Çünkü gerçekten müzikte iyisiniz. JAMALA’NIN 1944 ŞARKISI VE TÜRKÇE NAKARATIEurovision 2016’da birinci olan 1944 şarkısını dinleyenler için melodi tamamen tanıdık. Anadolu ağıtı ile zirveye çıkan 1944 şarkısının nakarat bölümü ise öz Türkçe…Nakarat kısmını Türkçe seslendiren Cemile, şarkıda Rusya’nın sürgün zulmünü anlatıyor. Şarkının nakaratında şöyle diyordu Jamala;Yaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımYaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımKırım Türkçesi ile söylenen sözlerin tam Türkçe karşılığı Gençliğime doyamadım/Ben bu yerde yaşayamadım / Gençliğime doyamadımBen bu yerde yaşayamadım

HELAL OLSUN SANA CEMİLE!

Jamala Ukrayna adına yarışıp Eurovision 2016 birincisi oldu ama Türkiye’yi de sevindirdi. Sosyal medyada şarkısı rekor kırarken yapılan yorumlar da hep ‘Helal olsun’ ile başladı.EUROVISION 2016 BİRİNCİSİ 1944 ŞARKISININ SÖZLERİKırım Tatar kızı olan Jamala ‘nın Eurovision 2016 yarışmasında birinciliği kazandıran 1944 şarkısının orjinal sözlerinde nakarat kısmı Türkçe… Şarkının final cümlesi de yine Türkçe sözlerle geliyor. Jamala’nın 1944 şarkısının sözleri şu şekilde;When strangers are coming…They come to your house,They kill you alland say,We’re not guiltynot guilty.Where is your mind?Humanity cries.You think you are gods.But everyone dies.Don’t swallow my soul.Our soulsYaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımYaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımWe could build a futureWhere people are freeto live and love.The happiest time.Where is your heart?Humanity rise.You think you are godsBut everyone dies.Don’t swallow my soul.Our soulsYaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımYaşlığıma toyalmadımMen bu yerde yaşalmadımVatanima toyalmadimeurovision 2016 birincisi jamala şarkı sözleri türkçe manası

EUROVISION 2016 BİRİNCİSİ JAMALA KİMDİR?

Eurovision yarışmasının finalinde Ukrayna’yı birinci yapan Jamala Kırım Tatar Türklerinden. Şarkı da Jamala’nın büyükannesi ile Kırım Tatarlarının yaşadığı trajediyi anlatıyor. Rusya’nın Kırım Tatar Türklerine uyguladığı sürgünün tarihi olan 1944 yılı şarkının ismi oldu. Jamala (Cemile) adını kullanan, asıl adı Susan Cemiloğlu olan 32 yaşındaki caz şarkıcısı tüm ülkelerden en çok puanı toplayarak yarışmayı birinci tamamlandı. Şarkı 534 puan aldı.