DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Evde çamaşır kurutmaya dikkat!

Evde çamaşır kurutmaya dikkat!

Evde çamaşır kurutmaya dikkat! Kışın yağışlı ve soğuk havalarda hepimizin yaptığı uygulamalardandır evde çamaşır kurutma. Özellikle kurutma makineniz de yoksa başka yapabilecek bir şey de kalmıyor zaten. Ancak bilim adamları, özellikle kış günlerinde çoğumuzun yaptığı gibi çamaşırları kurutmak için, ev içerisine serilmesi yönteminin ”çok da iyi bir fikir olmadığı” uyarısında bulunuyor.İskoçya’nın Glasgow şehrinde bulunan Mackintosh

Evde çamaşır kurutmaya dikkat! Kışın yağışlı ve soğuk havalarda hepimizin yaptığı uygulamalardandır evde çamaşır kurutma. Özellikle kurutma makineniz de yoksa başka yapabilecek bir şey de kalmıyor zaten. Ancak bilim adamları, özellikle kış günlerinde çoğumuzun yaptığı gibi çamaşırları kurutmak için, ev içerisine serilmesi yönteminin ”çok da iyi bir fikir olmadığı” uyarısında bulunuyor.İskoçya’nın Glasgow şehrinde bulunan Mackintosh Çevre Mühendisliği Araştırma Merkezi’ nin araştırmalarına göre, giysiler kuruması için oda içine asıldığında, evin içindeki nem oranı olması gereken normal miktarın üstüne çıkıyor ve bu durum bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Evde çamaşır kurutmanın zararları nelerdir?

*Bilim adamları, çamaşırların ev içinde kurutulmasıyla artan nemin, ev içindeki küf ve minik böcekler olarak tanımlanan ”mite”lerin gelişimleri için uygun ortam oluşturduğuna dikkat çekerek, bu durumunda, başta astım olmak üzere bazı solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirtiyor.*Tahmin edildiği gibi çamaşırları evde kurutmak enerjiden tasarruf sağlamıyor. Yapılan çalışmalar evde kurutma makinesi olanların bile fazla elektrik faturasından şikayetçi olup kurutma makinelerini kullanmadıklarını gösteriyor. Ancak bu uygulamanın doğru olmayıp, istenen tasarrufun gerçekleşmediği kanıtlanmış. Çünkü bir yıkamada çıkan çamaşırdan ortalama 2 litre su havaya nem olarak bırakılıyor, bu da oda ısısının düşmesine neden oluyor. Odanın tekrar eski ısısına kavuşması için de çoğu kez daha fazla enerji harcandığı dikkatlerden kaçıyor.*İskoçya Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından bu konuyla ilgili hazırlanan araştırma ve değerlendirme raporunda, ”Bu uygulama sadece daha  fazla enerji harcanmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla üreyen  sporlar ve bakteriler nedeniyle özellikle alerjik bünyesi olanlara ve astım  hastalarına ciddi anlamda sıkıntı veriyor” ifadeleri yer alıyor.*Ortalama bir makine dolusu giysi, içeride kurutulduğunda içinde bulundukları odanın nemini en az üçte bir oranında arttırıyor. Bununla birlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır yumuşatıcılar da havada bulunan kanserojen kimyasalların da artmasına neden oluyor.*Bütün bu sıkıntıların yaşanmaması için araştırmacılar, çamaşırların mümkün olduğu müddetçe dışarıda kurutulmasını ya da enerji verimliliği yüksek kurutucular kullanılmasını tavsiye ediyor.* Evde çamaşır kurutmaya dikkat! Uzmanlar, evin içinden başka bir kurutma ortamının olmadığı durumlarda ise çamaşırların mümkün olduğunca pencere yakınına serilip kurutulmaları tavsiyesinde bulunuyor.