DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Facebook, Twitter, Google ve Microsoft’dan teröre karşı ittifak

Facebook, Twitter, Google ve Microsoft’dan teröre karşı ittifak

Facebook, Twitter, Google ve Microsoft artan eleştiriler üzerine sosyal medyadaki teröre karşı ortak mücadele başlattı. AB internet platformunda tanıtılacak proje bir kaç hafta içinde hayata geçirilecek.

Facebook, Twitter, Google ve Microsoft, internet ortamındaki terör propagandasına karşı birlikte hareket etme kararı aldı. İttifak için bir araya gelen şirketler, kusurlu bulunan veya silinen içeriklerin filigran ile damgalanacağı bir veri bankası oluşturmayı planlıyor. Böylelikle bu içerikler hangi şirketin internet sayfasında görünürse görünsün hemen tanınacak ve uzaklaştırması kolay olacak.İnternet şirketleri bu yolla terörist propagandaların yayılmasına zemin hazırladıkları yönündeki suçlamaların önüne geçmek istiyor. Proje perşembe günü AB İnternet Platformunda tanıtılacak ve uygulamaya da birkaç hafta içinde başlanacak.İnternet şirketlerinin terör örgütlerinin fikirlerini yaymalarının yanı sıra infaz fotoğraflarını veya videolarını yayınlamalarına da zemin hazırlayan yapısı uzun süredir hükümetleri ve güvenlik birimlerini de rahatsız eden bir konu.

KULLANICILARIN ÖZEL BİLGİLERİ VERİ BANKASINA GİRMEYECEK

Facebook konuyla ilgili açıklamasında bu işbirliğinin daha büyük bi etkiyi beraberinde getirmesini umduklarını duyurdu. Bu uygulamaya başvururken, kullanıcıların özel hayatının korunmasına da dikkat edilecek. Facebook’un açıklamasına göre işbirliği kapsamında kullanıcıların şahsına özel bilgiler paylaşılmayacak. Veri bankası projesinde başka hangi internet şirketlerinin yer alacağı konusunda ise henüz bir karara varılmış değil.

ALMAN ADALET BAKANININ UYARISI İŞE YARADI

İnternet şirketleri özellikle Almanya’da ve Brüksel’de aşırılık yanlısı çevrelerin insanları radikalleştiren içeriğe izin vermelerinden dolayı baskı altında idi. Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bu konuda sürekli olarak daha sert önlemlerin alınması için uyarıda bulunuyor ve şirketlerin işi yavaştan almasını eleştiriyordu. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile Facebook gibi platformların birer medya organı olarak anlaşılması gerektiği üzerinde durmuş ve bu platformların yaydıkları içerikten dolayı ceza hukuku uyarınca mesul tutulabileceklerini söyleyerek uyarmıştı.

EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN İNTERNET ŞİRKETİ FACEBOOK

Geçtiğimiz ay Münih Savcılığı bu uyarıyı haklı çıkaran bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma Facebook’un üst düzey yöneticilerinden birine karşı açılmış ve şirket halkı kışkırtma ile suçlanmıştı. İddiaya göre Facebook, cinayet çağrılarına, şiddet içeren tehditlere, terör örgütlerine destek veren ifadelere Yahudi soykırımını inkar edenlere karşı tutarlı bir tavır takınmıyor.

AVRUPA KOMİSYONU AĞIRDAN ALANLARA SERT DAVRANILMASINI İSTİYOR

Avrupa Komisyonu da Facebook’un bu gibi içeriklere tavır koymadaki gönülsüzlüğünden rahatsız. Komisyona göre Facebook ve diğer internet şirketleri nefret söylemi yayanlara ve radikal içeriklere tavır koymadığı takdirde daha sert bir yaptırımla karşılaşmalı.