DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Fakir AB ülkelerinden Nutella isyanı

Fakir AB ülkelerinden Nutella isyanı

Doğu Avrupa ülkeleri, uluslararası gıda şirketlerinin ayrımcı tutumlarından şikayetçi. AB’ye üye olan Macaristan, Polonya gibi ülkelerin politikacıları ve aktivistleri, Nutella, Cola, sucuk ve donmuş balık köftesi gibi ürünlerin kalitesinin zengin AB ülkelerinde daha kaliteli olduğunu düşünüyor. Hatta devlet başkanları bunun için AB düzeyinde kanun değişikliği istiyor.Macaristan’ın devlet bakanlarından Janos Lazar, bu durumu yakın tarihin en

Doğu Avrupa ülkeleri, uluslararası gıda şirketlerinin ayrımcı tutumlarından şikayetçi. AB’ye üye olan Macaristan, Polonya gibi ülkelerin politikacıları ve aktivistleri, Nutella, Cola, sucuk ve donmuş balık köftesi gibi ürünlerin kalitesinin zengin AB ülkelerinde daha kaliteli olduğunu düşünüyor. Hatta devlet başkanları bunun için AB düzeyinde kanun değişikliği istiyor.Macaristan’ın devlet bakanlarından Janos Lazar, bu durumu yakın tarihin en büyük skandalları arasında sıraladı. Polonya Başbakanı Beata Szydlo ise AB’nin bölünmesini kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini açıkladı. Politikacılara göre jambondan gofrete, ekmek üzerine sürülen çikolatadan kolaya kadar birçok ürün Avusturya veya Almanya’daki kadar kaliteli değil. Slovakya, Çek Cumhuriyeti de bu durumu kabul etmiyor. Polonya ise bu durumu o kadar ciddiye almış ki, gazetelerde ‘gıda ırkçılığı’ndan bahsedilir olmuş.

AVUSTURYA’DAKİ LİDL’DA BAŞKA, MACARİSTAN’DAKİ LİDL’DA BAŞKA

Ancak gösterilen tepki yersiz de değil. Macaristan Gıda Güvenliği Dairesi NEBİH kısa bir süre önce Lidl ve Aldi’de satılan 24 ürünü Avusturya’daki Lidl ve Aldi’de satılan ürünlerle kıyaslamaya tabi tutmuş. Çıkan sonuca göre Macaristan’daki Manner gofretleri daha az gevrek, Nutella daha az krem kıvamında.

BALIK KÖFTESİNDEKİ BALIK YÜZDE 7 DAHA AZ

Slovakya’da da Tarım Bakanlığı 22 üründe ciddi farklılıklar tespit etmiş. Bu ülkede de sucukların daha az et, fakat buna karşılık daha fazla yağ ve sıvı içerdiği anlaşılmış. Çek Cumhuriyeti’nde 2015 yılında yapılan bir araştırma da Pepsi’nin Almanya’daki gibi hakiki şekerle değil şurupla tatlandırıldığı ortaya çıkmıştı. Aynı ülkede Iglo marka dondurulmuş balık köftesinin Almanya’dakinden yüzde 7 oranında daha az balık içerdiği biliniyor.

BİRİNCİ VE İKİNCİ SINIF AB VATANDAŞI OLMAZ

Bu yüzden Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan AB’yi harekete geçmeye zorlamayı planlıyor. Konuyu Brüksel’e taşıyacaklarını söyleyen Slovakya Başbakanı Robert Fico, “Birinci ve ikinci sınıf AB vatandaşı olamaz” dedi ve AB Komisyonu’ndan bu gibi uygulamaları yasaklamasını isteyeceklerini ifade ett.

NUTELLA, COCA-COLA VE MANNER SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Söz konusu şirketler ise suçlamaları reddediyor. Çek Cumhuriyeti politikacılarına tepki gösteren Coca-Cola, içeceklerin tatlandırılmasına yerel düzeyde karar verildiğini, içeriğin Çek Cumhuriyeti’ndeki şirketler tarafından halk üzerinden gerçekleştirilen testler sonucu belirlendiğini duyurdu. Nutella’yı üreten Ferrero da ürünün tadının ülkeden ülkeye değişmesinde yerel testlerin belirleyici olduğunu ileri sürüyor. Ferrero’ya göre Nutella ABD ve İspanya’da aynı. Fransa’da ise bu ülkenin insanları yumuşak ekmek sevdiği için Nutella da daha çok sıvı içeriyor.

PAHALI OLMASINA RAĞMEN DAHA AZ KALİTELİ ÜRÜN SATILIYOR

Manner de kalite farkı olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor. Şirkete göre Manner’in sadece bir versiyonu var ve her yerde aynı ürün satılıyor. Suçlanan diğer şirketler ise Doğu Avrupa’daki satın alma gücünün azlığına dikkat çekiyor ve fiyatın az olduğu yerde kalitenin de az olmasını mantıklı buluyor. Ancak araştırmalar tam tersini gösteriyor. Örneğin Polonya’da satılan Nutella ve dondurulmuş balık köftesi diğer ülkelere göre çok daha pahalı.