DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilecek

Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilecek

En çok üst solunum hastalıklarında kullanılan gereksiz antibiyotik tedavisini önlemek için artık test yapılacak. Bu test 5 dakika içinde sonuç verilerek en uygun tedavi biçimi seçilecek.Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için birçok önlem alınableceğini belirtti. Açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta

En çok üst solunum hastalıklarında kullanılan gereksiz antibiyotik tedavisini önlemek için artık test yapılacak. Bu test 5 dakika içinde sonuç verilerek en uygun tedavi biçimi seçilecek.Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için birçok önlem alınableceğini belirtti. Açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek” dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımına yılda 1 milyar tl ödeniyor

Türkiye’de kullanılan antibiyotiklerin gereksiz yere kullanıldığını ve bazı bakterilerin antibiyotiklere karşı dirençli oldukları belirtildi. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1 yıl içerisinde antibiyotik kullanımı için 1 milyar lira ödendiğini açıkladı.Akdağ, “İster fabrikalar ister ithalatçılar ister depocular ister eczacılar, kim ilacın vatandaşa ulaşmasına mani olucu, stok yapıcı bir tavır içine girerse biz bunu en ağır biçimde cezalandırırız. Sektörün böyle bir şey yapacağını genelde hiç düşünmüyoruz. Çok nadiren de tevessül edenler varsa da çok yakından takip ediyoruz. Elimizde gerekli araçlar, mevzuat var, hiç kimseye bu konuda müsamaha etmeyiz” açıklamalarında bulundu.

Antibiyotik testi nasıl yapılacak?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bazı muayene birimlerinde beta mikrobunun tespiti yapılarak hastalığın belirlenebileceğini açıkladı. Hasta kişinin boğazından alınan sürüntü ile antibiyotik kullanıp kullanmayacağı belirlenecek.