DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Glokom ya da göz tansiyonu nedir?

Glokom ya da göz tansiyonu nedir?

Glokom nedir? Glokom, göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak da bilinir. Normal bir gözde göz içi yapıların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı bulunur. Göz içindeki bu sıvı, sağlıklı bireylerde sürekli olarak bazı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, göz içi sıvısını dışarı atan bu kanallarda yapısal ya da sonradan bazı hastalıklarla tıkanıklık

Glokom nedir? Glokom, göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak da bilinir. Normal bir gözde göz içi yapıların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı bulunur. Göz içindeki bu sıvı, sağlıklı bireylerde sürekli olarak bazı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, göz içi sıvısını dışarı atan bu kanallarda yapısal ya da sonradan bazı hastalıklarla tıkanıklık oluşması nedeniyle ortaya çıkan göz tansiyonunun yükselmesi hastalığıdır.Glokom görülen bireylerde göz içi basıncının sık sık yükselmesi nedeniyle görme siniri zarar görür ve buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. En son aşamalarında fark edilebilen sinsi bir hastalıktır. Teşhis ve tedavisinde geç kalındığında görme sinirlerinde onarılması mümkün olmayan kalıcı hasarlar oluşturabilmektedir. Glokom dünyada en sık karşılaşılan kalıcı görme kaybı nedenidir.

Kimlerde Görülebilir?

-Glokom herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak 40 yaş üstü bireylerde glokom riski artmaktadır-Ailesinde glokom bulunan kişiler sağlıklı bireylere göre 8 kat daha risk altındadırlar.-Şeker hastalığı olanlar-Hipertansiyonu alanlar-Yüksek miyopisi-Hipotiroidizm (guatr) hastalığı-Damar hastalığı bulunanlar glokomun daha sık görüldüğü grupta yer alırlar-Retina dekolmanı,-Göz tümörleri ve-Kronik üveit veya iritis gibi göz iltihapları ve-Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.-İlerleyen yaş grupları;-Migren hastaları-Yüksek düşük kan basıncı olanlar- Uzun süreli kortizon tedavisi görenlerle- Göz yaralanması geçirenlerde risk grubundadır.

Belirtileri nelerdir?

glokom-nedirSabahları yoğun görülmeye başlayan baş ağrılarıAra ara bulanık görmeye başlamaGeceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görmeTelevizyon izlerken göz çevresinde ağrıYukarıda verilen belirtiler glokom olan bireylerde görülüyor olsa da sadece bu belirtiler hastalığın teşhisi için yeterli değildir.Hastalık net ve karakteristik bir belirti vermediğinden düzenli yapılan göz muayeneleri hastalığın teşhisinde çok önemlidir.

Tedavisi:

Glokom hastalığı teşhis edildikten sonra günümüzde tedavide amaç göz tansiyonunu düşürmek, göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini engellemektir. Bunun için uygulanan yöntemler ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavidir. Hastanın durumuna göre ilk uygulanan yöntem genelde ilaç tedavisi olsa da bazı durumlarda direkt lazer tedavisi ya da ilerlemiş durumlarda hemen cerrahi yöntemlerde uygulanabilmektedir.