DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Günlük Su Tüketimini Artırmak İçin Yapmanız Gerekenler

Günlük Su Tüketimini Artırmak İçin Yapmanız Gerekenler

Erişkin bir erkeğin vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı, kadının ise yüzde 50’si su. Bu oran, çocuklarda yüzde 65-75. Vücudumuzdaki su oranına baktığımızda suyun insan için ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Günlük su tüketimini dengelemek sağlığımızı, enerjimizi hatta ruhsal durumumuzu olumlu etkiliyor.Organlar ve hücreler yeteri kadar su alamazlarsa görevlerini yerine getiremezler. Bu da bize hastalık, halsizlik, keyifsizlik

Erişkin bir erkeğin vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı, kadının ise yüzde 50’si su. Bu oran, çocuklarda yüzde 65-75. Vücudumuzdaki su oranına baktığımızda suyun insan için ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Günlük su tüketimini dengelemek sağlığımızı, enerjimizi hatta ruhsal durumumuzu olumlu etkiliyor.Organlar ve hücreler yeteri kadar su alamazlarsa görevlerini yerine getiremezler. Bu da bize hastalık, halsizlik, keyifsizlik ve performans düşüklüğü olarak yansır. Ayrıca susuzluk dikkat toplama, odaklanma ve hafıza sorunlarına da neden olur.Su böbreklerden toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır ve adeta vücudu temizler. Dolaşım sistemini düzene sokar ve vücut sıcaklığını düzenler.Tükürük ve mide salgısını artırarak sindirime yardım eder. Vücutta yağ depolanmasına engelleyerek diyetlerin başarılı olmasını sağlar.Cildimizin nemliliğini ve elastikiyetini muhafaza eder, cilt susuz kalırsa kurur ve pul pul dökülür.Su, selülitleri önlemeye yardım eder. Aç karnına içilen ılık su, vücudumuzu toksik maddelerden arındırır.Su, sıcak havalarda vücudu serin tutmaya yararken soğuk havalarda ise vücudu izole eder ve soğuğu daha az hissetmemize yardım eder.Eklem kayganlığı sağlayan su, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji ve zindelik verir.Uzmanlar tarafından günde ortalama 2.5 – 3 litre su içilmesi tavsiye edilmektedir.Unutmayalım, çay, kahve veya kola içmek su tüketimi yerine geçmez.Peki bu kadar önemli olan günlük su tüketimini gerçekleştiremiyor ve ihtiyacımızdan az su tüketiyorsak neler yapabiliriz? İşte günlük su tüketimini artırabileceğiniz bazı öneriler: 

Günlük Su Tüketimini Nasıl Artırabilirsiniz?

su-tuketimi

 

  • Su içmeyi sevmiyorsanız, bunu yavaş yavaş artırabilirsiniz. Günde 5 bardak su içiyorsanız, ertesi gün 6, sonraki gün 7 bardak su içmek gibi.

 

  • Su içmek için susamayı beklemeyin ve günlük ihtiyacınız olan suyun fazlasını içmeye çalışın.

 

  • Yemek aralarında veya yemeklerde gazlı içecekler yerine su tercih edin.

 

  • Evinizde ve işinizde kullanmak için sevdiğiniz tarzda bir bardak edinin, bu büyük bir kupa ya da su bardağı olabilir.

 

  • Masanızın sürekli cam şişede temiz su ve bardak bulundurun. Böylece su içmeyi unutmazsınız.
  • Arabanızda ve çantanızda mutlaka su bulundurun.

 

  • Gece bir bardak su içmeden yatmayın.

 

  • Her sabah kalktığınızda ilk işiniz su içmek olsun. Bunu alışkanlık haline getirin.

 

  • İş yerine geldiğinizde ve iş yerinden ayrılırken bir bardak su için.

 

  • Çevrenizde su içmeyi sevenlerden sizi uyarmalarını isteyebilirsiniz. Onlar içerken siz de su için.

 

  • Telefonunuza size su içmenizi hatırlatacak alarm kurun veya küçük not kağıtlarına hatırlatmalar yazıp monitör vb. göreceğiniz yerlere asabilirsiniz.

 

Suyunuzu Tatlandırın!    

 aromatik-su

 Su tüketimini artıracak bir diğer yöntem de suyumuzu aromatik baharatlar veya meyvelerle tatlandırmak olabilir. Hem baharatlar ile meyvelerin faydalarından yararlanır, hem de su tüketimini artırabilirsiniz.Cam bir sürahiye 2 kabuk tarçın,3-4 adet çilek, limon ve taze nane koyun. Üzerine 1 litre su ekleyin. Birkaç saat bekledikten sonra aromatik suyunuz içmeye hazırdır. Bu su ödem atmayı sağlamasının yanı sıra, metabolizmanızı da hızlandıracaktır. Bu tarifi zencefil, meyve dilimleri, portakal kabuğu, kabuk vanilya gibi farklı meyvelerle baharatlarla da deneyebiliriz.