DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinyağını tekrar gündemimize soktu. Karatay  ‘Öteki Gündem’ programında sunucu Cansu Canan’a ısrar ederek hakiki zeytinyağı içirdi. Canan Karatay, daha önce de yaptığı bir açıklamada zeytinyağının zayıflattığını ifade etmiş, anne sütünden farkının sadece bitkisel olması, hayvansal kolesterol içermemesi olduğunu söylemişti.Karatay, her gün bol bol zeytin tüketilmesi gerektiğini

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinyağını tekrar gündemimize soktu. Karatay  ‘Öteki Gündem’ programında sunucu Cansu Canan’a ısrar ederek hakiki zeytinyağı içirdi. Canan Karatay, daha önce de yaptığı bir açıklamada zeytinyağının zayıflattığını ifade etmiş, anne sütünden farkının sadece bitkisel olması, hayvansal kolesterol içermemesi olduğunu söylemişti.Karatay, her gün bol bol zeytin tüketilmesi gerektiğini ve bol bol zeytinyağı kullanarak hastanelerden kurtulabileceğimizi ifade ediyor. Canan Karatay’ın faydalarına vurgu yaptığı zeytinyağı tabii ki katkısız “hakiki zeytinyağı”.Zeytinyağı sağlıklı olduğu kadar maliyeti yüksek bir besin bu durum da fırsatçıların iştahını kabartıyor. Çeşitli hilelere başvurarak piyasaya hakiki olmayan zeytinyağı sürüyorlar. Biz de faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağının hakikisi nasıl anlaşılır sizlerle paylaşmak istedik. Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? 

  • Zeytinyağının fiyatı piyasadaki diğer yağlara oranla çok daha yüksektir. Bu yüzden çok ucuz olan zeytinyağlarına şüpheli yaklaşmak gerekir. Bildiğiniz gibi bir ürünün maliyetinin altında satılması beklenemez. Hakiki zeytinyağının belirli bir maliyeti vardır ve bunun altında satılabilmesi de mümkün değildir.
  • Sadece rengine bakarak zeytinyağının hakiki olup olmadığı anlamak pek mümkün değildir. Çünkü sahteciler katkılarıyla rengi ve kıvamı dengeleyebilmektedir.
  • Zeytinyağının meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır.
  • Hakiki zeytinyağının kendine has buruk bir tadı, acılığı ve aroması vardır. Zeytinyağını yuttuğunuzda kendine özgü aroması ve kokusu genzinize yayılmalı, dilinizin arkasında hafif bir acılık hissedilmeli ve bu acılık kısa sürede kaybolmalıdır.
  • Zeytinyağından ağır ve kötü bir koku geliyorsa, tadında hafif bir acılık yoksa, çok tatlı ise, yuttuktan sonra gırtlağınızdan aşağıya doğru bir yanma oluyorsa son olarak da tükettikten sonra midenizde yanma şikayeti gerçekleşirse büyük ihtimalle zeytinyağınız hakiki değildir.donuk-zeytinyagi
  • Katkısız zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda sıcaklığında normal haline döner. Yağın donup çözülmesi kalitesini etkilemez. Aldığınız yağdan bir miktar buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamı katılaşacaktır. Eğer yağın donmayan bir bölümü varsa o bölüm katkılıdır.

Zeytinyağı Testi:

Koyu renkli tabanı olan bir kabın içine 1 bardak su doldurun ve 1 dakikadan biraz fazla bekleyin. Kaba koyduğunuz suyun tamamen durgunlaşması gerekiyor. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar yağ koyun. Yağ, gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılıyorsa makine yağı katkısı içeriyor olabilir. Çünkü bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.