DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor

Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu tasaraıya göre Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. İki il yerine Cizre ve Yüksekova adıyla yeni iki il kurulacak.

AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye iki tane önemli yasa tasarısı gönderdi. Tasarılardan biri bireysel emeklilik sistemine çalışanların otomatik katılımını öngörüyor. Diğer tasarı ise  “Türkiye Varlık Fonu” kurulmasına ilişkin yasa tasarısı. Torba tasarı olarak düzenlenen tasarıda “varlık yönetim fonu” kurulmasının dışında önemli başlıklar içeriyor.

İki tasarıda ekonomi ile ilgili

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu tasaraıya göre Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. İki il yerine Cizre ve Yüksekova adıyla yeni iki il kurulacak.Tasarının TBMM’nin onayından geçmesiyle ilk olmaktan çıkarılan Hakkari ve Şırnak eski isimleriyle yeniden yapılandırılacak. Hakkari , Çölemerik adıyla, Şırnak ise Nuh adıyla tekrar yapılandırılacak.Neden Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor?Geçtiğimiz günlerde Hakkari ve Şırnak’ın şehir merkezlerinin taşınması terörle mücadele kapsamında gündeme gelmişti. Terör olaylarının şehir merkezine uzak olan Cizre ve Yüksekova’da daha sık yaşanması ve bu nedenden dolayı müdahalede zaman kaybı yaşandığı en büyük nedenler arasındaydı.İki ilin coğrafi durumları da kararda etkili olan nedenlerden. Şırnak ve Hakkari merkezlerinin dar bir alanda olduğu, Cizre ve Yüksekova’nın ise genişlemeye daha uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğu biliniyor.İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari’nin eski adı Kürtçe Colemêrg’den gelen Çölemerik’ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis’ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak. Yine il haline getirilen Şırnak’ın eski adı da Nuh’un şehri anlamına gelen Şehr-i Nûh’tu.