DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hamile bir kadın tekrar hamile kalabilir

Hamile bir kadın tekrar hamile kalabilir

Milyonda bir gerçekleşen hamile bir kadının tekrardan hamile kalması mümkün müdür? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan anlattı.

Bildiğimiz gibi hamile olan bir kadının tekrar hamile kalabilmesi mümkün değil. Ancak bazen doktorların “imkansız” dediği bazı şeyler yaşandığında insan “acaba ben de aynı durumu yaşar mıyım?” diye düşünmeden edemiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Gökçen Erdoğan’a hamileyken tekrar hamile kalmanın mümkün olup olmadığını anlattı.

2 HAFTA ARAYLA HAMİLE KALDI

2009 yılında Time dergisinde yayınlanan habere göre Julia Grovenburg adlı Amerikalı bir kadın, 2 hafta arayla iki kez hamile kalmış. 31 yaşındaki kadının kızı 24 Aralık’ta dünyaya gelirken, oğlu da kızından tam 17 gün sonra 10 Ocak 2010’da dünyaya gelmiş.

DOĞUM SONRASINA DEK MÜMKÜN DEĞİL ANCAK…

Uzmanlara göre hamileyken tekrar hamile kalmanın (Superfetasyon) sebebi kadının yumurtlamaya devam etmesi olarak gösteriliyor. Normalde gebelik üzerine, yani o gebelik sonlanmadan yeni bir gebelik oluşmaz. Sebebi ise kadınların her ay bir yumurta gelişimine uygun anatomide olmalarıdır. Gebelik oluştuktan sonra yumurtalıklar aktivasyonu duraklatır, bu nedenle gebelik oluşumu da doğum sonrasına dek mümkün değildir.

MİLYONDA BİR GERÇEKLEŞİYOR

Ancak literatürde çok nadir olarak bu tür gebelikler bildirilmektedir. Bu durum tıpta iki şekilde açıklanır: Birincisi çok nadiren aynı ay iki yumurtanın gelişmesi ve bir tanesinin daha sonra döllenmesi (süperfekundasyon), ikincisi ise kadın gebe kaldıktan sonraki aylarda başka bir yumurta ile döllenme olmasıdır (süperfetasyon). Yani tıp, normal şartlarda bunun imkansız olduğunu söylerken milyonda bir ihtimalle gerçekleşmiş gebelik üstü gebelikler vardır.

TÜRKİYE’DE BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEDİ

Ancak bu vakaların  Türkiye’de görülmediğini de ekleyelim. Biz Türk doktorlarının tespit ettiği ve dahil olduğu böyle bir gebelik süreci bugüne kadar yaşanmadı. Ayrıca bazen gebelikler aynı anda iç ve dış gebelik olarak gelişip yanıltıcı da olabilir. Fakat bunlar da yaygın ve normal gebelikler sınıfına girmez. Korunmaya başlamak için gebelik sonrasını bekleyebilir ya da gebelikte cinsel ilişkiye girerken hijyen sağlama amacıyla prezervatif kullanabiliriz.