DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hamilelikte diş bakımı

Hamilelikte diş bakımı

Meydana gelen hormonal değişiklikler, hamilelikte diş bakımı düzenli yapılmadığında dişlerde kalıcı sıkıntılar bırakabilir. Gebelik süresince anne adayı beslenmesine dikkat ettiğinde ve ağız diş bakımına özen gösterdiğinde, normal zamanlardan farklı bir diş sorunuyla karşılaşmaz.Hamilelik sürecinde kan ve tükürük salgısının asit oranı artış gösterir ve bu durumdan dolayı, diş çürüklerinde artış olabilir. Bu dönem beslenmede A, C,

Meydana gelen hormonal değişiklikler, hamilelikte diş bakımı düzenli yapılmadığında dişlerde kalıcı sıkıntılar bırakabilir. Gebelik süresince anne adayı beslenmesine dikkat ettiğinde ve ağız diş bakımına özen gösterdiğinde, normal zamanlardan farklı bir diş sorunuyla karşılaşmaz.Hamilelik sürecinde kan ve tükürük salgısının asit oranı artış gösterir ve bu durumdan dolayı, diş çürüklerinde artış olabilir. Bu dönem beslenmede A, C, D vitaminlerini içeren yiyecekler, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin besinler dengeli şekilde tüketilmezse, diş eti hastalıkları açısından da, riskli bir süreç yaşanır. Anne karnındaki bebeğin diş gelişimi de düşünülerek buna uygun hareket edilmelidir. Hatta çocuk sahibi olmak isteyenler, hamile kalmadan önce bir diş doktoruna giderek, diş ve diş etiyle ilgili sorunlarını tedavi ettirerek, daha rahat bir gebelik süreci geçirebilirler.

Hamilelikte diş sağlığı için beslenme nasıl olmalıdır?

Hamilelik sürecinde anne adayının sağlıklı ve düzenli beslenmesi hem kendisinin, hem de bebeğin diş sağlığı açısından olumlu bir yaklaşım olacaktır. Anne karnındaki bebeğin diş gelişimi, gebeliğin ikinci ayında başlamaktadır. Bu yüzden özellikle bu dönemlerde kalsiyum, fosfor ve vitaminler açısından zengin olan besinler mutlaka yeteri kadar alınmalıdır. Bu süreçte en çok ihtiyaç olan kalsiyum süt ya da buna eşdeğer süt ürünlerinden karşılanabilir. Anne adaylarının bu dönemlerde abur cuburdan kaçınması gerekir. Çünkü ağız içinde bulunan ve uzaklaştırılmayan besin artıkları diş çürümelerini hızlandırır. Anne adayının kalsiyumu yeteri kadar alamaması durumunda, bebek bu ihtiyacını annesinin kemiklerinden karşılanmaktadır.

Hamilelik döneminde ağız bakımı nasıl olmalıdır?

Özellikle hamileliğim ilk üç ayında meydana gelen kusmalar, anne adayının değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimler diş etinde hassasiyet ve kanamalar meydana getirebilir.  Bu durumu yaşayan anne adayları da genellikle diş fırçalamaktan kaçınırlar. Bu durumda dişler bakımsız kalacağından, diş çürüğü ve diş eti iltihapları hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Diş eti iltihabının ve dişlerdeki çürüklerin önüne geçebilmek için diş fırçalamanın kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Dişler gün içinde en az iki defa fırçalanmalı hatta gerektiği takdirde diş ipi de kullanılmalıdır. Çünkü besin artıkları ağızdan ancak yemeklerden sonra diş fırçalanması halinde uzaklaştırılabilir. Ayrıca uygun ağız gargaraları da doktor tavsiyesiyle kullanılabilir.