DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?

Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?

Hatmi çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Hatmi çiçeği ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi olmak üzere, geniş bir alana yayılmış, ağustos ayında farklı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Hava değişikliklerine dayanıklı olan bu bitkinin, gövdesi tüylü, dik ve yaklaşık 150 cm kadar olabilir. Hatmi çiçeğinin şifası şarkılara bile konu olmuştur. Rahmetli Barış Manço, “Nane limon” şarkısında hatmi

Hatmi çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Hatmi çiçeği ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi olmak üzere, geniş bir alana yayılmış, ağustos ayında farklı renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Hava değişikliklerine dayanıklı olan bu bitkinin, gövdesi tüylü, dik ve yaklaşık 150 cm kadar olabilir. Hatmi çiçeğinin şifası şarkılara bile konu olmuştur. Rahmetli Barış Manço, “Nane limon” şarkısında hatmi çiçeğinden bahsedip soğuk algınlığına şifasını dile getirmiştir.

Hatmi çiçeğinin faydaları:

*Hatmi çiçeği iyi bir idrar söktürücüdür.*Mide ve bağırsaklardaki gaz sıkışması sonucu gazın atılmasında etkilidir.*Mide, bağırsak, ağız ve boğaz ülserlerinde kullanılması uygundur.*Hatmi çiçeğinin söktürücü ve yumuşatma etkisi vardır. Bu nedenle soğuk algınlığına ve kuru öksürüğe çok iyi gelmektedir. Öksürük kaynaklı solunum yolu tahrişlerinde yumuşatma etkisiyle boğazı rahatlatır.

Öksürükte hatmi çiçeği nasıl kullanılır?

Bir bardak süt bir cezve içinde kaynayana kadar ısıtılır. Kaynamaya başladığında ocak kapatılır ve cezveye 3-4 tane hatmi çiçeği atılır. Soğuyana kadar beklenir.  Soğuduktan sonra süzülür ve balla yada sade olarak tüketilir. Bu işlem 3-4 gün boyunca tekrarlanır. Özellikle gece yatmadan önce ve günde bir defa tüketilebilir.*Hatmi çiçeğinin kökleri söktürücü etkisiyle böbrek ya da vücutta oluşmuş başka türlü iltihapların dışarı atılmasını sağlar. Özellikle prostat, sinüzit, mide ve barsak iltihaplarında fayda sağlar.* Adet dönemlerinde de söktürücü olarak kullanılabilir.*Rahim hastalıklarında koruyucu ve tedavi edici etkisi vardır.*Erkeklerde meniyi arttırır.*Aynaya bakıldığında insanı mutsuz eden sivilce, akne ve yaraların üzerine hatmi çiçeği lapası sürüldüğünde, onarıcı etkisiyle kısa sürede yüzünüzün güzelleşmesini ve dolayısıyla mutlu olmanızı da sağlar.*Günlük ve düzenli kullanılırsa iyi bir nemlendiricidir.*Güneş yanıklarına da iyi gelmektedir.*Canlı ve parlak saçlar için kullanılabilir.*Diş sağlığı ve yaşanabilecek diş problemleri için tam bir kurtarıcıdır. Diş eti çekilmelerine ve diş iltihaplarına iyi gelmektedir. Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile gargara yapıldığında ağrılarınızda azalma olduğunu ve rahatlama sağladığını görebilirsiniz. 

Hatmi Çiçeği Zararları

Bilinen bir zararı bulunmamakla birlikte her bitkisel tedavide olduğu gibi fazla kullanılmasında istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Her bitki gibi hatmi çiçeğinin de bir uzman kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.Sağlıklı günler dileklerimle…