DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
HAYDİ TÜRKİYEM BAYRAMLAŞALIM

HAYDİ TÜRKİYEM BAYRAMLAŞALIM

KURBAN NEDİR?Kurban ALLAH’a Yakınlaşmak Kurban kesilmesi dini bir termoloji olarak ibadet maksadıyla bir vakitte islam dininin emrettiği özelliklere haiz olan hayvanları usulünce boğazlamak ve bu şekilde boğazlanan hayvan demektir. İSLAM’DA İLK KURBAN BAYRAMI Peygamber efendimiz(s.a.v) hicretin ikinci senesinde Medine’ye geldiğinin ertesi günü etrafında bulunan müminlerle birlikte mescitte Ezansız  ve Kametsiz iki rekat namaz kıldırdı ayrıca

KURBAN NEDİR?Kurban ALLAH’a Yakınlaşmak Kurban kesilmesi dini bir termoloji olarak ibadet maksadıyla bir vakitte islam dininin emrettiği özelliklere haiz olan hayvanları usulünce boğazlamak ve bu şekilde boğazlanan hayvan demektir.

İSLAM’DA İLK KURBAN BAYRAMI
Peygamber efendimiz(s.a.v) hicretin ikinci senesinde Medine’ye geldiğinin ertesi günü etrafında bulunan müminlerle birlikte mescitte Ezansız  ve Kametsiz iki rekat namaz kıldırdı ayrıca o gün hutbeye çıkarak müminlere Kurban kesmelerini emretti. İki Cihan Peygamberi olan efendimiz kendisinin satın almış olduğu semiz boynuzlu beyaz iki koçtan birini keserken, “Allah’m Bu ,senin birliğine ve senden bana gelenlere iman eden bütün ümmetim adınadır” diye buyurdular. İkinci Beyaz Koçu keserken de; “Allah’ım Bu da Muhammed ve Muhammed’in aile efradı içindir.” diyerek kesmiş olduğu Bu kurbandan kendileri ev halkı ve yoksullar yediler. İşte islamdaki ilk Kurban Bayramı bu şekilde başlamış oldu.

 

TARİHÇESİ
Kurban İbadeti ilk olarak Hz. Adem’in çocukları ile birlikte başlamıştır. iki kardeş olan Habil ile Kabil arasındaki Düşmanlığı ortadan kaldırmak için Adem (a.s) Oğullarına ALLAH’I Teala’ya birer Kurban sunmaları için emir buyurdu. Bunun üzerine Kabil bir demet buğday getirdi. Habil ise kendine ait olan sürüsündeki en iyi ve semiz olan koçunu getirerek Cenab-ı Allah için Kurban etti. Allah tarafından habil’in Kurbanı Kabul gördü. Kabil’in Kurbanı reddedilmiştir. Tarihte ilk Kurban olayı bu şekilde zuhür etmiştir.

 

KİMLERİN KURBAN KESMESİ GEREKİR?

Kurban kesmek islami bir görevdir. müslüman olmak, Hür olmak,(yani mahkum veya esaret altında olmamak),Zengin olmak, Yolcu olmamak, sefer halindeki müslüman kurban kesip kesmemekte serbesttir.Kendisi bu kurbanı kesmeye kalkışırsa ayrıca sevabına nail olur. Allah’ı Teala bir ayeti kerimesinde şöyle emretmektedir.” Onların ne etleri ne de kanları ALLAH’a ulaşır; lakin O’na sadece sizin takvanız ulaşır”  değerli müslüman kardeşlerim dinimiz kolaylık dinidir. Cenab-ı Allah insanın kaldıramayacağı yükü yüklemez yeter ki, sarih emeller doğrusunda hareket edelim. Kurban seremonisi günümüzde ülkemizde git gide önemini kaybetmeye başladığını müşahade etmekteyiz Bunun en büyük nedenlerinden biri sosyo ekonomik sebepler ve Kapitalist düzenin getirmiş olduğu ekonomik sıkıntılar açısından görmek gerekir. Bundan 30 yıl öncesine kadar Dini Bayramımız olan Ramazan Bayramlarında veya Kurban Bayramlarındaki o manevi hazzı yaşayamıyoruz, bunun acaba sebebini hiç araştırıyormuyuz?Hepimiz bir araya geldiğimizde hey gidi eski bayramlar nerede diye hayıflanmıyormuyuz? Ama sadece bir kaç dakika üzerinde durduktan sonra gündem değişiyor ve ertesi bayram’a kadar lafı bile olmuyor. Bizi bizden ayıran koparan bu kadar ötekileştiren sırf dostlar pazarda görsün tavırlarına sebebiyet vermesini şu şekilde anlatmak istiyorum.Özellikle metropol kentlerimizde Bayram zamanlarının tatil den ibaret olduğu ve daha Bayram gelmeden hali vakti yerinde olanlar Çeşitli tatil beldelerindeki lüks otellerde kalmak için rezervasyonlar yaptırmaktalar.

Eskiye gittiğimizde bayram gelmeden 1 ay öncesinde her evde bayram heyecanı başlar büyüklerimiz Dede,Nine ve ebeveynlerimiz Kurbanlık alırlardı. Ev temizliği boya, badana gibi tadilatlar yaparlardı. Annelerimiz tatlılar Bayram Şerbetleri gibi hazırlıklar yaparlardı konu komşu adeta yarışa girer gibi bir birlerine yardımlarda bulunurlardı, Çocukları sevindirmek için onlara hediyeler alınırdı yeni kıyafetler ve bayram alış verişi yapılırdı.Şu anki yaşantımızda bende dahil olmak üzere hangimiz bu davranışları sergiliyoruz ? % 70 bence olumsuz davranışlar içerisindeyiz Anadolu da azda olsa geleneklere bağlılık devam etmektedir.Çoğu hayvan sever insanlarımız Kurban parasını bazı vakıflara bağış yapmaktalar. Bu asla Kurban yerine geçmez sadece sadaka yerine geçeceğini unutmamalıdırlar.

Hiç kimse Allah’ın emirlerini kendi düşünce fikrine göre değiştiremez Cenab-ı emrediyorsa bu emri biz kullar harfiyen yerine getirmekte mükellefiz. Hata bazı sosyete kesimi Anne ve Babaları yaşlandığı zaman huzur evlerine veya yalnız başlarına terk etmekteler. bu beyhudeler anlamazlarki; kendileri de yaşlandıkları zaman ne hallerde olacaklar.

Bayram heyecanını yaşamayan Bayram sabahı Bayram namazına gitmeyen ailenin yetiştireceği evlatları ülkemiz ve geleceğimiz için ne kadar sağlıklı topluluk ve toplumu oluşturacaklar. “Ne ekersen onu biçersin”  düşüncesini asla unutmamalıyız bayram paylaşmaktır.

Bayram kırgınlıkların ve küskünlerin biraya gelmesidir. Bayram Allah’a teslimiyettir.Onun affına sığınmaktır. Bayramda kesilen Kurban eti yoksullara ve konu komşuya pay edilir geri kalanı ise ziyaret eden misafir ve aile efradı ile birlikte tüketilir. Günümüzde maalesef bunu yaşamak yok gibi genelde etler buzdolabına konur. Gelen ziyaretçilere de tatlı ve buna benzer ikramlarda bulunulur. Bazıları sanki eti için kurban kestiğini de alelen belli eder. O zaman dinimizce bu kurban sayılmaz sadece et kesmek için kesilen bir hal alır.Özellikle Bayramlarda çocukları , öksüzleri,yetimleri, hastaları ve yaşlılarımızı sevindirmeli ve ziyaretlerde bulunmalıyız onların hayırlı dualarını almalıyız.

Bizler yapı itibari ile aceleci milletiz özellikle Bayramda il dışına çıkan kardeşlerimizin Trafik Kurallarına azami derece de dikkat etmeleri gerekir. Her yıl Bayramlar da duyduğumuz ölümlü kazaların olmaması için lütfen sakin ve yavaş seyir edelim. Bu Bayramı ben kendi açımdan buruk yaşıyorum. Nedeni ise ,gerek suriye de gerekse Mısır ve diğer islam ülkelerinde Müslümanın Müslüman kanına susadığı  Emperyalist ve sömürücü devletlerin ve bizlerin kayıtsız kalmaları orada yitirilen canlar, akan kanların bu bayram da bizleri vicdanen rahatsız etmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca 1000 yıllık bir tarihe ve coğrafya da birlikte ağladığımız birlikte güldüğümüz birlikte evlilikler ve akrabalıklar kurduğumuz hatta vatanımızın bekası için Çanakkale, Sarıkamış, Sakarya ve nice cephelerde sırt sırta kardeş kardeşe can verdiğimiz Kürt kardeşlerimiz ile bizi maalesef emperyalist güçlerin nifak tohumları ekmeleri sonucunda düşman etme çizgisine gelmiştir.

Değerli Kürt kardeşlerim bunu çok iyi anlıyorum ki sizin doğanızda ayrışma, bölünmek yok sizleri ve bizleri bazı şer odakları kullanmaktalar. Bin yıllık kardeşlik duygusuna sahip olan bu millet tekrar kardeş, tekrar dost olamazmı ? Sizleri kullanarak Kürt halkının hakkını savunuyoruz diyen o kansızları bir araştırın bakın ki, kimlere köpeklik yapıyorlar. Biz  Vatanını, Miletini ve Devletini seven hiç bir Kürt kardeşimiz ile sorununumuz yoktur, dillerine pelesenk ettikleri, Kürt milleti asimilasyona uğratılıyor diyerek ajitasyonlar yaparak zavallı insanları kendi topraklarındaki insanlara düşman etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Büyük devlettir ülkemizi bölmek ve parçalamak için ağızlarını salyaları akan haçlı zihniyetine hep beraber  prim vermeyelim.Allah muhafaza bu gemi batarsa yanaşacak limanımız olmayabilir hepimiz tarihin derinliklerine gömülür gideriz. Bu bayramı ben bir milat olarak görüyorum.Hadi kucaklaşalım hadi üç günlük dünya hevesine kapılarak kardeş kanı akıtmayalım. Hepinizin ve hepimizin Mübarek Kurban Bayramını kutluyor. Türk ve Kürt Kardeşliğinin ebedi olamasını cenab-ı haktan niyaz ediyorum.Sevgiyle kalın…