DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hediye kuponu çılgınlığının ardındaki hakikat!

Hediye kuponu çılgınlığının ardındaki hakikat!

Hediye kuponu Almanların en önemli hediyeleşme aracı haline geldi. Ancak bu kuponlarının önemli bir bölümünün süresi harcanmadan doluyor. İşte hediye kuponu alanlar ve bulunduranlar için önemli bilgiler..

Hediye kuponları, Alman halkının vazgeçilmezi oldu. Halkın giderek daha çok rağbet gösterdiği bu alışveriş tarzı, şirketler için de oldukça kârlı. Sebebi ise birçok hediye kuponu sahibinin hediye kuponu olmasına rağmen vakti dolana kadar kullanmaması. Hediyelik kuponlar şirketler için ürün gönderilmeden parası çok daha önceden peşin olarak ödenmiş olduğu için büyük bir fayda getiriyor. Alman halkının sahip olduğu hediye kuponlarının üçte birini hiç kullanmaması ise bu şirketler için ayrı bir kâr.

NEREDEYSE HER ŞEY İÇİN HEDİYE KUPONU VAR

Durum böyle olmasına rağmen halkın hediye kuponu çılgınlığı tam hız devam ediyor. Bunun da kendine göre sebepleri var. Bu sebeplerin başında hediye almak isteyen kişinin hangi hediyenin daha makbul karşılanacağını bilmeyerek hediye kuponu alması geliyor. Örneğin kitap kurtları için bu kuponlar çok makbul. Bu sayede birçok kitapsever çok satan bir kitap çıktığında bütçesini gözden geçirmeye gerek kalmadan bu kitabın sahibi olabiliyor. Veya kişisel video biyografisini yaptırmak isteyenler 1499 Euroluk bir hediye kuponuna sahip oldukları takdirde tam tekmilli bir film ekibi eşliğinde yarım saatlik bir görüntülü biyografileri olabliyor. Hedie kuponu sayesinde tur atmak için Porsche marka arabaya, tanka, yerçekiminin ortadan kalktığı uçaklara binenler var.

BİR MİLYAR EURO DEĞERİNDE HEDİYE KUPONU KULLANMADAN ÇÖPE GİDİYOR

Fakat buna rağmen çekmecelerde tozlanan hediye kuponu sayısı ciddi miktarda. Münster Üniversitesi pazarlama bilimcilerinden Thorsten Hennig-Thurau’ya göre zamanı geçmiş hediye kuponlarının oranının kategorisine göre yüzde on ila yüzde elli arasında değiştiğini söyledi. ABD’de de durum farklı değil. Ekonomist Fei Gao ve Jian Chen’in araştırmasına göre hediye kuponlarının yüzde 30’unun kullanma tarihi geçiyor.

Bu da Almanların sadece bir yıl içinde bir milyar Euro’dan fazla bir miktarı kuponları satan bayilere, restoranlara ve boş zamanı değerlendirme endüstrisine aktardığı anlamına geliyor. Alman Ticaret Birliğinin (HDE) verdiği bilgiye göre harcanan hediye kuponlarının değeri bu yıl üç milyar Euro’ya yakın.

HEDİYE KUPONU ALANLAR MUHATAPLARININ İLGİSİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ

Hediye kuponu portalı Retailmenot’un bir anketine göre Almanların yüzde 48’i hediye kuponu hediye etmeyi seviyor. Üçte ikisi ise hediye kuponu aldığında seviniyor. Fakat bu sevinç hepsinde çok sürmüyor ya da kupon ilgili kişinin ilgisini çekmiyor. Almanların yarısı bu yüzden en az bir kere bir kuponu bile bile kullanmamış. Bu yüzden Hamburg Tüketicileri Koruma Merkezi, hediye kuponu hediye etmek isteyenlere şu tavsiyede bulunuyor: “Eğer bir hediye kuponu hediye edecekseniz, evvela hediye edeceğiniz kişinin işine yarayıp yaramayacağını gözden geçirin, çünkü hediye kuponunu tekrar paraya çevirmek mümkün değil.”

Hediye kuponu alanların dikkat etmesi gereken başka konular da var. Bunlardan en önemlileri şunlar:

HEDİYE KUPONU NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Şayet belli bir tarih üzerinde anlaşma söz konusu değilse, hediye kuponları üç yıl geçerli. Örneğin noel bayramında alınan bir hediye kuponu ile alışveriş yapmak içi üç yıl beklenebiliyor. Bu üç yıl hediye kuponunun hazırlandığı yılın sonundan itibaren hesaplanıyor.

SATICI GEÇERLİLİK SÜRESİNİ DAHA KISA TUTABİLİR Mİ?

Hediye kuponunun üzerinde belli bir süre belirtilmişse evet. Ancak bu sürenin çok kısa olmaması gerekiyor. Eğer bu kısa vade alışveriş yapmadan dolmuşsa kupon  üç yıl içinde geri verilebilir ve kuponun değeriyle aynı olan başka bir şey para ödemeden alınabilir. Ancak para nakit olarak geri alınamaz. Şayet kupon sadece belli bir ürün için hazırlanmışsa parası nakit olarak geri alınabilir.

HEDİYE KUPONU SATAN ALIŞVERİŞ MERKEZİ İFLAS ETTİĞİNDE NE YAPMALI?

Bu, müşteri için şanssızlık olur. Parasını geri alamaz. Aynı şekilde örneğin bir restoran güzel bir yemek için hediye kuponu verdiğinde de yaşanabilir. Restoran iflas etmek şöyle dursun yeni bir isimle tekrar açıldığında da kupon değerini yitirir.

HEDİYE ALINAN KUPON BAŞKALARINA HEDİYE EDİLEBİLİR Mİ?

Üzerinde kim için alındığını göstermek için isim bile yazsa hediye kuponları başkalarına hediye olarak verilebilir. Satıcı için kuponu kimin aldığı değil, parasının ödenip ödenmediği önemli.

HEDİYE KUPONU SATILABİLİR Mİ?

Hediye kuponları bilet borsaları üzerinden başkalarına satılabilir. Gutscheine-verkaufen.de, Fansale ve Ebay gibi portallarda bu gibi hediye kuponlarını satın almaya ilgi duyanları bulmak mümkün.