DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Herşey Yalanmış! Sosyal medyada bizi böyle kandırmışlar

Herşey Yalanmış! Sosyal medyada bizi böyle kandırmışlar

Sosyal medyada dolaşan bu fotoğraflarla yıllarca kandırılmışız. İşte fotoğrafların gerçek hikayeleri… Sosyal medyada milyonlarca kişinin paylaştığı fotoğraftaki ayak izinin anne karnındaki bebeğin ilk adımları olduğu iddia ediliyor. Tabi ki bu iddia küçük bir yalandan ibaret. Anne ne kadar zayıf olursa olsun, bebeğin ayak izinin bu şekilde ortaya çıkması mümkün değil.

1

Sosyal medyada dolaşan bu fotoğraflarla yıllarca kandırılmışız. İşte fotoğrafların gerçek hikayeleri…

Sosyal medyada milyonlarca kişinin paylaştığı fotoğraftaki ayak izinin anne karnındaki bebeğin ilk adımları olduğu iddia ediliyor.

Tabi ki bu iddia küçük bir yalandan ibaret. Anne ne kadar zayıf olursa olsun, bebeğin ayak izinin bu şekilde ortaya çıkması mümkün değil.

2

1914 yılında savaş zamanından kalma olduğu iddia ağaç ile büyüyen bisiklete güzel de bir hikaye uydurulmuş. Sözde savaşa katılmadan önce bisikletini ağacın yanına bırakan çocuk bir daha geri dönemeyince bisiklet ağacın büyümesiyle bu şekli aldı.

 3

İddia edilen; Sol taraftaki fotoğraf( Ben hem Gandalf’ım hem de Magneto. Buna alışın! )Doğrusu: Fotoğrafın aslı ise sağ taraftaki fotoğraf ( Bazı insanlar eşcinseldir. Buna alışın! )

4

Sosyal medyanın en yaygın fotoğraflarından biri de Álvaro Múnera isimli matador boğa güreşi sırasında yapılanların acımasızlık olduğunu düşünüyor ve köşeye çekilip oturuyor.

5

Sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgilerden biri de ATM’de tehlike anında şifrenizi tersten yazarsanız paranın ATM’ye sıkışacak ve otomatik polise haber verecek.

Zamanında bu tarz çözümler düşünülüp geliştirilmeye çalışıldı ancak hiç bir zaman böyle bir uygulama hayata geçirilemedi.

6

Söylenen: Fotoğraf 46 yaşındaki Jane Todd Crawford isimli bir kadına ait. Jane Todd, 1809 yılında bir doktor olan Ephraim McDowell’ı görmek ve tümörlerinden kurtulmak için 100 km at sırtında gitmiş ve operasyonun ardından tekrar geri dönmüş ve 33 yıl daha yaşamış.

Doğrusu: Aslında hikayenin kendisi doğru ve hatta doktor McDowell tarafından belgelenmiş. Fakat asıl sorun fotoğrafın tarihi! Çünkü fotoğraf 1809 yılında henüz yoktu. Bazıları ameliyatın 1851 yılında olduğunu söylüyor fakat buradaki problem de şu ki: Jane Todd isimli kadın 1842 yılında, doktor McDowell ise 1830 yılında ölmüş. Fotoğraf bu yüzden başka bir kadına ait ve bu kadının da kimliği bilinmiyor.

7

Söylenen: Titanic’den kurtulan Anna Mae, burada babası kaybetmiş ve ardından pek çok yakınını Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırıları gibi büyük çaplı olaylarda kaybetmiş.

Doğrusu: Aslına bakarsanız Titanic’de Dickinson isimli hiç kimse yolcu olarak gözükmüyor. Resimdeki ninemiz ise Anna Mae Dickinson isimli bir değil, Grandma Moses isimli kariyerine birazcık geç başlamış bir Amerikan halk şarkıcısı. Hatta kendisinin çalışmaları 50’li yıllarda oldukça popülermiş!

8

Söylenen: Yukarıdaki fotoğraf 1963 yılında bir suikast sonucu ölen ABD’nin 35.başkanı John F. Kennedy ile ünlü ikon Marilyn Monroe arasındaki gizli ilişkinin kanıtı.

Doğrusu: Fotoğraf, Alison Jakcson isimli ünlülere benzeyen insanları bulup fotoğraflayan bir sanatçıya ait.