DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Heyecan Başaran hayatını kaybetti !

Heyecan Başaran hayatını kaybetti !

Türk tiyatro tarihinin önemli ismi Heyecan Başaran hayatını kaybetti. Başaran’ın cenazesine sanatçı dostları katılmadı. Heyecan Başaran Kimdir? İşte Başaran’ın hayatı;

Türk tiyatro tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Heyecan Başaran 89 yaşında hayata gözlerini kapattı. Başaran’ın cenazesi Beşiktaş’ın Bebek semtindeki Bebek Cami’den kaldırıldı.Usta sanatçının cenazesinde hiç bir ünlünün olmaması dikkat çekti. Heyecan Başaran’ın Eşi Nurettin Başaran sağlık sorunları nedeniyle eşinin cenazesine katılamadı.Başaran’ın kızı Ezher Ulusu annesinin cenazesinde,  “Annem tiyatroyu çok erken bıraktı. Bugünün teknolojisi o yıllarda olsaydı, dünyaca ünlü bir sanatçı olurdu. Pek çok sanat dalıyla ilgilenmemizi istedi ama ‘tiyatroya hayır’ dedi. Sebebini de hiçbir zaman söylemedi” ifadelerini kullandı.

Heyecan Başaran hayatını kaybetti
Heyecan Başaran hayatını kaybetti
HEYECAN BAŞARAN KİMDİR?Babasının teşvikiyle çok küçük yaşlarda Ankaragücü Gençlik Spor Kulübü Temsil Şubesi’nce düzenlenen gösterilerde sahneye çıkan Heyecan Başaran, ilerleyen dönemde sanat eğitimi ile yeteneğini pekiştirdi. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden 1950 yılında mezun oldu. Öğrencilik dönemi boyunca tatbik sahnesinde çeşitli piyeslerde ilk oyuculuk deneyimlerini başarıyla gerçekleştirdi. Ardından, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa başladı. Shiller’in Hile ve Sevgi adlı tiyatro eserinde, Lady Milford’un ikinci hizmetçisi rolüyle profesyonel oyunculuk kariyerine ilk adımı attı. Buradaki başarısının hemen ardından, John Steinbeck’in ünlü eseri Fareler ve İnsanlar adlı romanından uyarlanan tiyatro oyununda başrolü aldı. Arthur Miller’in Satıcının Ölümü adlı oyununda yine başrol oynadıktan sonra Ankara’dan ayrılarak 1951 yılında İstanbul’a yerleşti. Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’de tiyatroya devam etti ve ilk olarak Yarış adlı komedi oyununda eski revü yıldızı Mabel rolü ile İstanbul seyircisi önüne çıkarak büyük beğeni topladı. Burada şöhretini tam anlamıyla zirveye çıkardı. Daha sonraki yıllarda çok sayıda tiyatro oyununda başrollerde yer aldı. Kanlı Düğün, Karışık İş, Karakolda, Siyah Beyaz bunlardan birkaçıdır. Heyecan Başaran, aynı dönemde sinemaya da birkaç film ile katıldı. Profesyonel anlamda ilk sinema deneyimi, 1952 yazında art arda çevrilen Yavuz Sultan Selim Ağlıyor ve Soygun filmi oldu. Yine aynı yılın sonlarına doğru çevrilen ve ilk renkli Türk filmi olan Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Halıcı Kız’da rol aldıktan sonra, Küçük Sahne’deki oyunculuğuna bir yıl kadar daha devam etti. Bir süre sonra, günümüzde meşhur Konyalı Lokantaları’nın sahibi olan Nurettin Doğanbey ile evlenen Heyecan Başaran, 1954’ten sonra sinema ve tiyatroyu bıraktı. Heyecan Başaran, kendisi gibi tiyatro ve sinema sanatçısı olan Uğur Başaran’ın ablasıdır.Heyecan Başaran’ın biyografisi wikipedia‘dan alınmıştır.